Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘα «πνίξει» ο Daniel και την επενδυτική βαθμίδα;

Θα «πνίξει» ο Daniel και την επενδυτική βαθμίδα;

Η 1η από τις τρεις κρίσιμες ημερομηνίες που έχει σημαδέψει η κυβέρνηση ως πιθανές για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έφτασε. Η DBRS δημοσιεύει την έκθεσή της και το μεγάλο ερώτημα είναι αν ένα από τα κακά που θα προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel θα είναι και η αναβολή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Αξιοσημείωτα τα εξής: Οι αναλυτές του οίκου έχουν καταθέσει τις εισηγήσεις τους εδώ και αρκετό καιρό και η επιτροπή που αποφαίνεται έχει ήδη συνεδριάσει. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι τα καταστροφικά γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν θα επηρεάσουν την απόφαση. Άλλωστε, ακόμη και η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση να ληφθεί υπόψη όσον αφορά στο κόστος, η συνολική πορεία της οικονομίας δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά ενώ στο οικονομικό επιτελείο παραμένουν αισιόδοξοι ότι και σε δημοσιονομικό επίπεδο τα νούμερα θα βγουν τόσο φέτος όσο και του χρόνου.

Το αν θα δώσει η DBRS την επενδυτική βαθμίδα ή όχι είναι άλλη συζήτηση. Η μεγάλη κινητικότητα στα ελληνικά χαρτιά τα τελευταία 24ωρα, κάτι δείχνει. Όμως μένει να φανεί αν το γεγονός ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν χαρακτηρίζονται ως «θετικές» από τον καναδικό οίκο θα επηρεάσει ή όχι. Με λίγα λόγια, ούτως ή άλλως είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο να γίνει σήμερα «μισό βήμα». Χαρακτηρισμός των προοπτικών ως θετικές δηλαδή και όχι αναβάθμιση τουλάχιστον μέχρι την επόμενη αξιολόγηση.

Ο Daniel πάντως μπορεί να κάνει κακό και μάλιστα μεγάλο. Αν κριθεί από τους οίκους αξιολόγησης ότι τέτοια καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν και ότι η συχνότητά τους θα είναι μεγαλύτερη από το παρελθόν, θα μπει στο τραπέζι η συζήτηση της επίπτωσης που θα υπάρξει στο δημόσιο χρέος. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα. Όμως η Ελλάδα είναι που «καίγεται» αυτή τη στιγμή να ξαναμπεί στο κλαμπ των χωρών που έχουν την επενδυτική βαθμίδα. Στα δύσκολα είναι καλύτερο να μην είσαι απ’ έξω. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ