Μπορεί οι επικριτές της να τις προσάπτουν διάφορα – τεχνοφοβικά κατά κάποιους, υπαρκτά κατά άλλους – σενάρια, ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν ότι, επενδυτικά τουλάχιστον, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο νέος χρυσός. Ο ένας οίκος αναλύσεων μετά τον άλλον επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.
Έκθεση της IDC εκτιμά οι παγκόσμιες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν τα $630 δισ. το 2028. Μάλιστα, οι επενδύσεις στο ΑΙ προβλέπεται ότι θα τρέχουν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 29% μεταξύ 2024 και 2028 (Worldwide AI και Generative AI Spending Guide). Μάλιστα, ο ρυθμός αυτός είναι ανώτερος από κάθε άλλο κλάδο της τεχνολογίας – αναδυόμενο ή παραδοσιακό.
Μάλιστα, ο κλάδος, που αναμένεται να δαπανήσει τα περισσότερα σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης κατά την περίοδο πρόβλεψης 2024-2028, είναι αυτός των τραπεζών και του λιανικού εμπορίου. Άλλωστε και στην Ελλάδα, αυτοί οι δύο κλάδοι είναι οι πιο κινητικοί στις επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ταχεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων θα έχει ως αποτέλεσμα έναν σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 29% κατά την προβλεπόμενη περίοδο 2024-2028. Μια εκτίμηση, που περιλαμβάνει τις εφαρμογές με δυνατότητα AI, τις υποδομές και τις σχετικές υπηρεσίες.
“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη έχει, ήδη, αποδώσει απτά επιχειρηματικά αποτελέσματα και αξία στις εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες χτίζουν τις Αι στρατηγικές τους γύρω από την εμπειρία των εργαζομένων, τη δέσμευση πελατών, τις επιχειρηματικές διαδικασίες και τις καινοτομίες του κλάδου τους”, αναφέρει η IDC.
Έμφαση στο λογισμικό
Ενώ το GenAI έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου τους τελευταίους 18 μήνες, οι δαπάνες για λύσεις GenAI θα είναι λιγότερες από το σύνολο όλων των άλλων εφαρμογών AI, όπως η μηχανική εκμάθηση, η αυτόματη αναγνώριση ομιλίας και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη των επενδύσεων GenAI θα επιτρέψει στην κατηγορία να ξεπεράσει τη συνολική αγορά AI με πενταετή CAGR 59,2%.
Μέχρι το τέλος της πρόβλεψης, η IDC αναμένει ότι οι δαπάνες GenAI θα φτάσουν τα $202 δισ., αντιπροσωπεύοντας το 32% των συνολικών δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη.
Το λογισμικό θα είναι η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών τεχνολογίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής αγοράς τεχνητής νοημοσύνης για το μεγαλύτερο μέρος της πρόβλεψης. Τα δύο τρίτα όλων των δαπανών λογισμικού θα διατεθούν σε Εφαρμογές και Πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί για Ανάπτυξη & Ανάπτυξη Εφαρμογών AI και Λογισμικό Υποδομής Συστήματος AI.
Οι δαπάνες για hardware τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών, της αποθήκευσης και της Υποδομής ως Υπηρεσίας (IaaS), θα είναι η επόμενη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών.
Πρωταγωνιστούν οι τράπεζες
Ο κλάδος που αναμένεται να δαπανήσει τα περισσότερα σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, κατά την περίοδο πρόβλεψης 2024-2028, είναι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Με τις τράπεζες να πρωτοστατούν, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% όλων των δαπανών για ΑΙ. Οι επόμενοι μεγαλύτεροι κλάδοι για δαπάνες τεχνητής νοημοσύνης είναι το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφοριών και το λιανικό εμπόριο.
Σε συνδυασμό, αυτές οι τρεις βιομηχανίες θα εισφέρουν περίπου το 45% όλων των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα πέντε χρόνια.