*Άλλη μία εβδομάδα για έχοντες “γερά στομάχια”. Τόσο εκτός-όσο εντός, με την συνεδρίαση της Fed (21/9), τις ανακοινώσεις της ECB (22/9) και τις εκλογές στην Ιταλία (25/9) να ξεχωρίζουν. Για επιτόκια “φωτιά” προϊδεάζουν οικονομολόγοι και αναλυτές. Αρκετά πάνω από 4% (για το US10Y) και μάλιστα χωρίς να διαφαίνεται αποκλιμάκωση πριν το 2024. Ο Frederic Mishkin προειδοποιεί (τον Jerome Powell) να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος (1980) ειδικότερα του Paul Volcker. Ο τελευταίος ήταν- για πολλούς- ο πλέον επιτυχημένος διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά και ο υπαίτιος της μεγάλης ύφεσης, που ακολούθησε με καταστροφικές συνέπειες για μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Με την συμμαχία των 3 (Meloni- Salvini- Berlusconi) να επελαύνει για το Καπιτώλιο, εξίσου μεγάλο πρόβλημα καλείται να διαχειριστεί η Christine Lagarde. Την Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοινώνει τις προβλέψεις της για τις χώρες του ευρώ. Προφανώς αφορά και την Αθήνα, πολύ δε περισσότερο μετά την σιγή… ιχθύος Moody’s, DBRS την Παρασκευή.
*Να σημειωθεί όμως πως η Ελλάδα μάζεψε τα ελλείμματα της πανδημίας, μείωσε κατακόρυφα την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ και πέτυχε και το 2021 και το 2022 εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Αξιοποίησε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και εμφάνισε πολύ καλές επιδόσεις και στο «μέτωπο» των επενδύσεωνκαι σε αυτό των εξαγωγών παρά την τεράστια ενεργειακή κρίση. Τίποτα από αυτά δεν μετράει για τον αυστηρό οίκο αξιολόγησης; Όλα μετράνε, είναι η απάντηση αλλά αυτό που φαίνεται να βαραίνει περισσότερο σε αυτή τη φάση είναι ο κίνδυνος όλη η Ευρωζώνη να βυθιστεί στην ύφεση. Ειδικά για την Ελλάδα, βαραίνει και κάτι ακόμη: το ότι υπάρχει στον ορίζοντα το ενδεχόμενο να εμπλακεί η χώρα σε μια περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας την ώρα μάλιστα που θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ενεργειακή θύελλα.
*Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αποτροπή ιδιωτικοποίησης της Εθνικής και άρση της ασυλίας (ακαταδίωκτου) των τραπεζικών στελεχών, εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Εύλογα τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούν-ήδη- πεδίο αντιπαράθεσης στην πορεία προς τις εκλογές. Τα μηνύματα Τσίπρα, τόσο προς το εσωτερικό (επιχειρηματικό) όσο και προς το εξωτερικό (επενδυτικό) ακροατήριο.
*Προσωπικά έδωσα μεγαλύτερη προσοχή στις τοποθετήσεις των Έφη Αχτσιόγλου- Ευκλείδη Τσακαλώτου- καθότι εξειδικευμένες, στοχευμένες και με οικονομικό λόγο- στο πλαίσιο του ΟΤ Forum.
*Προφανές, πως ΔΕΗ κ.λ.π υπεισέρχονται σε τροχιά “πολιτικοποίησης” με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα επενδυτικά/χρηματιστηριακά. Για τα επιχειρηματικά κ.α συμφέροντα των κάθε λογής lobbies, ας μην το ανοίξουμε τώρα γιατί θα χαθεί το… τόπι.
*Θα πει κάποιος, πως εδώ και δεν μπορεί να μην… χαθεί σε περιπτώσεις λ.χ. όπως αυτή της Πειραιώς. Προ 12ετίας η λίγο ως πολύ γνωστή υπόθεση, αλλά η κατάληξη της με “εμφύλια σύρραξη” στο δ.σ της Κεφαλαιαγοράς, την επικεφαλής της Βασιλική Λαζαράκου ζηλωτή του Ποντίου Πιλάτου και μέρος της επενδυτικής/τραπεζικής κοινότητας στα “κάγκελα” μόνο εύκολα ξεμπερδέματα δεν προοιωνίζονται. Για να μην σας κουράζω και επειδή ο Δημήτρης Κόκκορης έχει εξαιρετικό ρεπορτάζ (mononews) θα σας παρέπεμπα. Τα έχει όλα, παρασκήνιο, λεπτομέρειες και το σημαντικό, ονόματα. “Παλιά καραβάνα” (από την καλή εποχή του Επενδυτή) ο Δημήτρης-αν και ΑΕΚτζής- τα αποκαλύπτει με το νι και με το σίγμα.
*Την εκτίμηση μου, πάντως, θα την κάνω. Επιστρέφοντας από το Λονδίνο ο συμπαθής μας υπ. Οικ. ενδεχομένως να επιφυλάξει εκπλήξεις. Επίσης ΑΕΚτζής ο Λαμιώτης, Χρήστος Σταϊκούρας, είμαι σίγουρος πως και ενήμερος είναι και την σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου έχει, για τα περαιτέρω.
*Και επειδή η ΑΕΚ φοριέται από την στήλη, σήμερα Δευτέρα ολοκληρώνεται η περίοδος της προαιρετικής Δ.Π της Ideal Holdings προς τους μετόχους της Byte. Γνωστός ΑΕΚτζής ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σήμερα.
*Σήμερα όμως και η νέα έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ της Ε. Κεφαλαιαγοράς. Σε επιφυλακή, καλού-κακού, στα πέριξ της πλατείας Κολοκοτρώνη.
*Το ότι η αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, στην Θεσσαλονίκη, έχει ενταχθεί στα προς ιδιωτικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι γνωστό. Λιγότερα γνωστό όμως- και αυτό στο πλαίσιο της ΔΕΘ- σύμφωνα με τον Τάσο Καπνοπώλη το ενδιαφέρον “αραβικών συμφερόντων” για τη δημιουργία κέντρου logistics. Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ρητά για τα 672 στρέμματα (στην δυτική πλευρά της πόλης, σε απόσταση 8 χλμ από το λιμάνι), για το ενδιαφέρον επενδυτών από τα ΗΑΕ, για τις περισσότερες από 400 Β2Β συναντήσεις κ.α. Μακάρι να βγει κάτι, γιατί επενδύσεις “αραβικών συμφερόντων” ανάλογες του… θορύβου, που γίνεται δεν βλέπουμε.
*Για την ενημέρωση ( ; ) του Τύπου με την πρώτη του Γιάννου Κοντόπουλου, η DeA προτίμησε να μην το “ανοίξει το θέμα”. Σε αυτή την λογική και σήμερα. Ωστόσο, επειδή όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ… πληροφορήθηκαν για τον σχεδιασμό ΙΡΟ του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος από την κυβέρνηση (Μαξίμου/Alex Patelis) η στήλη τον πληροφορεί, πως σε υψηλότατα κυβερνητικά κλιμάκια συζητώνται άλλα 2 ανάλογα ΙΡΟs. Το ένα αφορά σε σκέψεις για είσοδο στο ΧΑ της θυγατρικής της Fraport (Hellas) παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις. Το άλλο σχετίζεται (άμεσα) με τον μεγάλο διαγωνισμό της “Αττικής Οδού”. Το σχέδιο δεν είναι καινούργιο, είχε προταθεί (κάτι σχετικό με portfolio παραχωρήσεων) προ 20ετίας στον Γιώργο Μπόμπολα. Το τίμημα (γύρω στα 500 εκατ.) δεν είχε φανεί ικανοποιητικό στον- τότε- πανίσχυρο (και) των κατασκευών-υποδομών, το σχέδιο δεν προχώρησε.
*Μου είπαν, πως ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε σε προσπάθειες για την επιστροφή στο ΧΑ ως Κύριας Αγοράς διαπραγμάτευσης, για την Coca Cola HBC, Viohalco, TITANc. Στο Λονδίνο η πρώτη (και μάλιστα εκ των κύριων του FTSE100), στις Βρυξέλλες οι άλλοι δύο. Μόνο ως ανέκδοτο το εκλαμβάνω και trollάρισμα, ατυχέστατο μάλιστα. Και το σταματώ, εδώ.
*Οι παλαιότεροι της DeA ενδεχομένως να ενθυμούνται τις πληροφορίες μας για το ενδιαφέρον της LIDL για το δίκτυο της Ahold-Delhaize στην Ελλάδα. Δηλαδή της Α Β Βασιλόπουλος. Οι συζητήσεις των 2 πλευρών- σε κεντρικό επίπεδο- ουδέποτε διακόπηκαν-σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πηγή μας- τουνατίον είναι by the track. Μάλιστα ένας νέος γύρος απομακρύνσεων-απολύσεων (περί τα 85 άτομα) εντάσσεται σε αυτόν τον ευρύτερο σχεδιασμό. Διόλου τυχαίο, πως αφορούν τα τμήματα συντονισμού, αποθηκών, περιφερειακών διευθυντών.
*Σήμερα, μετά την συνεδρίαση ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη της η Jumbo. Με ενδιαφέρον, εάν και κατά πόσον αποδίδει η contrarian πολιτική του Απόστολου Βακάκη.