Ακούγοντας τα σχέδια και τις ανακοινώσεις το Σάββατο στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κτηματαγοράς δεν μπορείς παρά να θυμηθείς την ετήσια έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία μας κατατάσσει μεταξύ των χειρότερων χωρών του πλανήτη όσον αφορά στις διαδικασίες μεταβίβασης ενός ακινήτου.
Όταν οι ξένοι αλλά και εγχώριοι (οι τελευταίοι λιγότερο καθώς έχουν γνώση) επενδυτές ενημερώνονται ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να βγει ένα πιστοποιητικό μη οφειλών στους δήμους, όταν ενημερώνονται περί… αντικειμενικών αξιών που αλλού υπάρχουν και αλλού δεν υπάρχουν άλλου πλησιάζουν στις εμπορικές και αλλού απομακρύνονται, όταν βλέπουν πόσα χαρτιά χρειάζονται για να γίνει μια μεταβίβαση και πόσα εμπόδια μπορεί να προκύψουν στον δρόμο σίγουρα αισθάνονται έναν… κόμπο.
Ποιο είναι το ζητούμενο; Σε τι αφορούν όλες αυτές οι εξαγγελίες της κυβέρνησης; Το ακίνητο έχει… ψωμί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά την πανδημία. Ψηφιακοί νομάδες αναζητούν περιοχές με καλύτερες καιρικές συνθήκες μέσα στην ανασφάλεια της κλιματικής κρίσης.
Επίσης, τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας είναι σαφώς φθηνότερα όσον αφορά στις τιμές των ακινήτων σε σχέση με τα αντίστοιχα υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων κάτι που σημαίνει ότι μια επένδυση στη χώρα μας μπορεί να προσφέρει και υψηλές αποδόσεις.
Τι χρειάζεται; Να φτιαχτεί το one stop shop της κτηματαγοράς με τον συμβολαιογράφο να αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία της μεταβίβασης από την αρχή μέχρι το τέλος, τα δικαιολογητικά να συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά, τις αντικειμενικές αξίες να εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα και να ανανεώνονται με αυτόματες διαδικασίες χωρίς να είναι η «μεγάλη είδηση» η επικαιροποίησή τους μια φορά στα 4-5 χρόνια.
Να υπολογίζονται οι φόροι μεταβίβασης γρήγορα, να μην μπλοκάρουν οι δήμοι και οι πολεοδομίες τις διαδικασίες κλπ κλπ.
Πόσο απέχουμε; Διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, βούληση φαίνεται να υπάρχει όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Έχει πολλά κεφάλια το τέρας της γραφειοκρατίας των ακινήτων και είναι πολλοί που συντηρούνται εξαιτίας της ύπαρξης αυτού του τέρατος εδώ και δεκαετίες.