Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΘα αυξήσεις τις προκλήσεις ο Ερντογάν μέχρι τις εκλογές;

Θα αυξήσεις τις προκλήσεις ο Ερντογάν μέχρι τις εκλογές;

Για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις και την επιθετική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων ενόψει των τουρκικών εκλογών του Μαΐου μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

«Πολύ σύντομα θα ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη ότι θα διαφοροποιηθεί η προσέγγιση της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά. Αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνω μία πρόβλεψη, θα σας έλεγα ότι πιθανότητα θα έχουμε πάλι, δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά με κάποιες ευκαιρίες την επιθετική ρητορική που θα συνδυάζεται με τον “αιώνα της Τουρκίας”, με το ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη με το πεπρωμένο της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι ένας εύκολος στόχος, άρα δε θα λείψουμε από την προεκλογική εκστρατεία της Τουρκίας, τουλάχιστον από τον πρόεδρο Ερντογάν, αν και η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εγκλωβίσει τη συζήτηση στο ζήτημα της οικονομίας», σχολίασε ο κ. Υφαντής.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Υφαντής υποστήριξε ότι θα ήταν ως αντίδραση σε κάτι το οποίο η Τουρκία θα το εξελάμβανε ως απειλή για τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο ή αλλού.

«Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός. Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία θα είναι πάρα πολύ σκληρή, θα είναι πάρα πολύ τοξική μετά από 20 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης, αλλά θα πάμε προς τις εκλογές», πρόσθεσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ