Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘέση στα καλύτερα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παγκοσμίως διεκδικεί η Ελλάδα

Θέση στα καλύτερα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παγκοσμίως διεκδικεί η Ελλάδα

Ταχύτητα ανεβάζει το ελληνικό Internet με την υιοθέτηση του 5G και τις επενδύσεις από πλευράς των παρόχων να επιτυγχάνουν να τοποθετήσουν την χώρα μας στην 17η θέση παγκοσμίως.

Ειδικότερα, την αναβάθμιση των ευρυζωνικών συνδέσεων των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από την τελευταία μηνιαία έκθεση Speedext Global Index της Ookla, βάσει των οποίων η χώρα μας καταλαμβάνει την 17η θέση παγκοσμίως. Μάλιστα σύμφωνα με τον ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέα μετρήσεων η Ελλάδα σκαρφάλωσε 11 θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικότερα στην κινητή τηλεφωνία οι μέσες επιδόσεις αγγίζουν τα 82.5Mbps στο Download και 16.8Mbps στο Upload, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει εξαιρετική ποιότητα ευρυζωνικών συνδέσεων και ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ην. Βασίλειο. Το δίκτυο κινητής δε, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων δικτύων στην ΕΕ.

Παράλληλα η χώρα βρέθηκε στην δεύτερη θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης, στη διάθεση συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G), ακολουθώντας την πρόοδο που καταγράφεται σε Φινλανδία και Γερμανία στην απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες «πατούν» οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς.

Βάσει της εταιρείας iDΑΤΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου 2021 η Ελλάδα έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 99% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 38,7%.

Η αναρρίχηση της Ελλάδας στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης πραγματοποιήθηκε μάλιστα μέσα σε έναν μόλις χρόνο αφού πέρυσι η χώρα συγκαταλεγόταν στους ουραγούς μη έχοντας ξεκινήσει καν τη διαδικασία. Η πρόοδος ήταν μεγάλη και τους τελευταίους μήνες αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της iDATE για τον Δεκέμβριο του 2020 το ποσοστό της χώρας μας ήταν στο 83% φτάνοντας το 99% μέσα σε μόλις 3 μήνες.

Σε καλύτερη θέση βρίσκονται μόνο η Φιλανδία και η Γερμανία χώρες που ισοψηφούν έχοντας έχουν εναρμονίσει κι αποδώσει το 100% των συχνοτήτων 5G.

Οι επιδόσεις αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω δεδομένων και των επενδύσεων που έχουν δρομολογήσει οι πάροχοι για την επέκταση της κάλυψης των δικτύων 5G αλλά και την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών. Να υπενθυμίσουμε ότι από πλευράς του ΟΤΕ και σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο επικεφαλής του κ. Μιχάλης Τσαμάζ στο παρελθόν, ο όμιλος με την έλευση του 5G δρομολογεί επενδύσεις ύψους 2 δισ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αντίστοιχα και βάσει πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος κ. Χάρης Μπρουμίδης, ο όμιλος θα προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία, τόσο για την ανάπτυξη του 5G όσο και την ανάπτυξη οπτικών ινών με δύο υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης των νησιών να ξεκινούν σύντομα την κατασκευή τους. Περίπου στα 500 εκατ. ευρώ ανέρχονται και οι επενδύσεις που δρομολογεί και η Wind.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ