Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑΘάνος Πλεύρης: Ανάγκη να εμβολιαστεί ο κόσμος και για τη γρίπη

Θάνος Πλεύρης: Ανάγκη να εμβολιαστεί ο κόσμος και για τη γρίπη

Αύριο ξεκινάει η συνταγογράφηση για τη γρίπη, ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ενημέρωση που έγινε για το θέμα, από το υπουργείο Υγείας. Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, και η Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού  Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης, όπως τονίσθηκε, είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Όπως κάθε χρόνο- και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους- έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη,  είναι μεγάλη η  ανάγκη του εμβολιασμού, ειδικά έναντι της γρίπης. “Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό”. Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη.

Στην ομιλία της η κυρία Γκάγκα,  είπε  μεταξύ άλλων ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τα εμβόλια και πως ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους, διότι βοηθά στο να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση.

Για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό τόνισε ότι όλοι οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους παρά μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA.

Τα τετράδυμα εμβόλια

Τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα, ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου: «Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β. Άλλα εμβόλια όπως αυτά του  πνευμονιόκοκκου, μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα».

Σύμφωνα με την καταγραφή στο μητρώο, πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60. Η κ. Θεοδωρίδου εξέφρασε την επιθυμία  να υπήρχε το ίδιο ποσοστό και για αυτούς που εμβολιάζονται για την Covid, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στις κατηγορίες των ατόμων που πρέπει να εμβολιαστούν. 

Στη μάχη της ενημέρωσης για τα εμβόλια και τα φαρμακεία

Ο κ. Βαλτάς δήλωσε ότι έχει γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο, τον Ιατρικό αλλά και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο να προχωρήσουν οι ενέργειες ώστε να πειστεί ο  κόσμος ότι πρέπει να εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία τρία χρόνια, οι εμβολιασμοί έφτασαν τα 4 εκατομμύρια, όταν το ’18-’19 ήταν 2,2 και το ’19-’20 ήταν 3,2.  Πρώτη φορά λοιπόν προσεγγίστηκαν επίπεδα ανοσίας της αγέλης.

Τέλος, τις ανησυχίες του για την ταυτόχρονη κυκλοφορία των δύο ιών φέτος (ιός της γρίπης και Covid) αλλά και τους φόβους για συνοσηρότητα, επιβάρυνση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, εξέφρασε η Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Άννα Μαστοράκου.