*Για πρώτη φορά μετά την Δευτέρα της 9/10 η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη περισσότερο στα “οικονομικά” παραμερίζοντας-για λίγο- την δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η ανακοίνωση της επίσκεψης Μπάιντεν στο Ισραήλ, οι εργώδεις διεργασίες στο παρασκήνιο προκειμένου να περιοριστούν οι εκατόμβες αμάχων μειώνουν- συγκριτικά πάντα- για λίγο την ένταση στο πολεμικό μέτωπο με συνέπεια να μεταφέρεται στο οικονομικό. Έτσι, στην Wall Street ήταν, αρχικά, η ανακοίνωση της αύξησης των λιανικών πωλήσεων (0,7%) τον Σεπτέμβριο-αρκετά πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών του Dow Jones (0,3%). Αυτή ήταν η έκτη σερί μηνιαία άνοδος των λιανικών πωλήσεων. Άμεση η αντίδραση των traders, πάνω οι αποδόσεις των ομολόγων-κάτω των μετοχών. Μάλιστα το US10Y έκανε ένα αλματάκι 12 μ.β στο 4,83%. Πτώση 36% στα αποτελέσματα 3μηνου ανακοίνωσε η Goldman Sachs.
*Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ προανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος. Μιλώντας (ΕΡΤ) ο υπ. Επικρατείας έκανε λόγο για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ανακοινώσεις σήμερα ( ; )
*Ούτε σε αυτό το Ecofin κατέληξαν σε συμφωνία οι υπ. Οικονομικών της Ευρώπης. Σιγά μην συμφωνούσαν. Συμφωνία δεν υπήρξε καν σε επίπεδο βασικών σημείων όσον αφορά στο γενικό πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων. Και πως να…, όταν το Βερολίνο και οι ακόλουθοι των Γερμανών επιμένουν να πιέζουν για λήψη απόφασης μείωσης του δημοσίου χρέους κατά 1%, ενώ Παρίσι και Ρώμη θεωρούν πως ενδεδειγμένη είναι η σταδιακή μείωση σε ορίζοντα 5ετίας ή και 7ετίας ακόμη, εάν χρειαστεί. Εδώ η εμφάνιση των “μαύρων κύκνων” στις αγορές θυμίζει (στους παλαιότερους) τους Flock of Seagulls (epic, Wishing, If I Have a Photograph of You) και οι άβουλοι στην εμμονή τους. Οπερ, ραντεβού στο Ecofin τον Νοέμβριο, με τη ησυχία τους.
*Το σημειώνω γιατί επιχειρείται για πρώτη φορά: Έξοδος της Σκωτίας στις αγορές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης Χαμζά Γιουσάφ. Μιλώντας σε συνέδριο του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) τόνισε πως αυτή η ενέργεια θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Σκωτίας, γνωστό άλλωστε πως το SNP επιδιώκει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.
*Σήμερα η προγραμματισμένη έκδοση του ΟΔΔΗΧ, με νέο “λαϊκό έντοκο”. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί σήμερα Τετάρτη θα είναι έως 150 εκατ. ευρώ για τα ομόλογα λήξης 15 Ιουνίου 2028 και έως 250 εκατ. ευρώ για τα ομόλογα λήξης 15 Ιουνίου 2033. Χθες βράδυ το Ιταλικό 10ετές ανέβαινε στο 4,83% το αντίστοιχο Ελληνικό υποχωρούσε στο 4,31%, large το team του Δημήτρη Τσάκωνα.
*Παρακολουθώ τον…διάλογο του κεντρικού μας με τον επικεφαλής του ΤΧΣ. Για ακόμη μία φορά ο Γιάννης Στουρνάρας απηύθυνε την παραίνεση οι (δυνητικοί) επενδυτές στην Εθνική- μέσω της διάθεσης ποσοστού που έχει το Ταμείο- να είναι μακροπρόθεσμοι, συντηρητικοί, ισχυρές τράπεζες δηλαδή επενδυτές. Η απάντηση του Ηλία Ξηρουχάκη ήρθε μέσω του γεύματος που παρέθεσε η διοίκηση της Eurobank, δηλαδή πως κάτι τέτοιο δεν έχει διασφαλιστεί, προς ώρας. Πρακτικά, το ενδεχόμενο ενός deja vu της ΔΕΗ ή της Πειραιώς να επαναληφθεί; αυτό λέει ο επικεφαλής του Ταμείου. Το ζητούμενο είναι η ευστάθεια του συστήματος και όχι τα fees των hedge funds και τα commissions των κάθε λογής vultures.
*Σήμερα η παρουσίαση του νομοσχεδίου για το πλαίσιο λειτουργίας των servicers. Στα χέρια Μητσοτάκη από χθες, θέλω να πιστεύω πως θα συμπεριλαμβάνονται και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Το ενδιαφέρον; μέσω του συγκεκριμένου θα βρεθούν εντός παιδιάς και μη τραπεζικά ιδρύματα. Αν και, προσώρας, δεν γνωρίζω να λειτουργούν σχήματα με την ανάλογη κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά για μικρομεσαίου μεγέθους χορηγήσεις υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Να ξεπεραστεί και το non bankable (για τις 9 στις 10 επιχειρήσεις) του Βασίλη Ράπανου.
*Στα 63,3 εκατ. η αξία συναλλαγών, δεύτερη σερί συνεδρίαση με τζίρο…Nammos στα μέτρια του. Με αυτά θα πάει η διοίκηση της ΕΧΑΕ στο road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο, σε ένα μήνα. Καλές οι δημόσιες σχέσεις και τα επικοινωνιακά γεύματα κ. Κοντόπουλε αλλά από ουσία… Πως έλεγαν οι παλαιότεροι; όλο μέλι-μέλι και από τηγανίτα τίποτε… Το DarkRoom/newmoney Δευτέρα πρωί “κάρφωνε” την διοίκηση για την πλημμελή εκδήλωση του 2022. Τουλάχιστον φέτος να εστιάσουν και στην ουσία.
*Πάνω η Motor Oil vs κάτω η Helleniq Energy. Αξιον απορίας πως το…καταφέρνουν, οι δεύτεροι. Σχεδόν μισό δισ. η διαφορά των 2, σε όρους αποτίμησης. Στα 2,516 δισ. της Motor Oil (Ερωσσο, Πέτρο Τζαννετάκη), στα 2,053 δισ. της Helleniq Energy.
*Έγραφα χθες για την περίπτωση της Intralot, είδα το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου (euro2day), επιτέλους ένα εμπεριστατωμένο θέμα, χωρίς…μπιρίμπες και φληναφήματα. Μεταφέρω: Τη συμμετοχή ισχυρών εγχώριων επιχειρηματιών και κάποιων ξένων funds έχει ήδη εξασφαλίσει η εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου της Intralot, που σηματοδοτεί και το τελευταίο μίλι στο επί μια τριετία διενεργούμενο turnaround. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αγοραστών συγκαταλέγονται προσωπικές εταιρείες των επιχειρηματιών Π. Γερμανού, Ευτ. Βασιλάκη και Β. Κάτσου. Το πλέγμα των αγοραστών συμπληρώνουν δύο μικρότερης εμβέλειας εγχώριοι επιχειρηματίες καθώς και ξένα funds. Ένα εξ αυτών επειδή δεν κάλυψε τη ζήτησή του, μέσω της pro rata κατανομής δικαιωμάτων, έβγαλε μεγάλη εντολή αγοράς δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Προχθές μεταβιβάστηκαν μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής από τον Κορεάτη μεγαλομέτοχο Soo Kim σε σειρά επενδυτών 58.230.357 δικαιώματα προτίμησης. Θα επιμείνω λίγο περισσότερο (και γιατί το ΙΝΛΟΤΔ με 3,01 εκατ. και 52,50% στα 0,061 ευρώ και ΙΝΛΟΤ με 1,28 εκατ. και 10% στα 0,715 ευρώ. Από “στατιστικολόγο” της DeA τα παρακάτω:
τα δυνητικά ελεύθερα δικαιώματα (free float) είναι 117.997.967
Πρώτη μέρα άλλαξαν χεριά 4.122.282 δικαιώματα,
Δεύτερη μέρα άλλαξαν χεριά 3.259.446 δικαιώματα
Τρίτη μέρα σήμερα μέχρι τώρα 1.193.668 δικαιώματα
Κάθε μέρα και λιγότερα
Συνεπώς και στις δυο προηγούμενες μέρες διαπραγμάτευσης, οι συναλλαγές σε μετοχικά δικαιώματα της Intralot ανέρχονται σε 7.381.728. Μέγεθος που αντιστοιχεί στο 6,25% της ελεύθερης διασποράς (free float) ή στο 2% του συνόλου.
Σήμερα έχουν διακινηθεί μέχρι τώρα 1.193.668 δικαιώματα
Συνολικά 8.575.396, τα υπόλοιπα 109.422.571 θα εξασκηθούν από τους κατέχοντες, πόσα θα μπορούν να πουληθούν τις επόμενες μέρες. Είχε πει η στήλη πως, από τα hot plays του 2024 θα είναι η Intralot, εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα της επιβεβαίωσης.
*Παράλληλη κίνηση χθες για τα “νερά”. ΕΥΔΑΠ στα 5,65 (1,85%) και ΕΥΑΘ στα 3,08 (1,99%). Το έψαξα μη τυχόν και είναι ίδιος ο αγοραστής, δεν έβγαλα άκρη.
*Την Τρίτη το γεύμα της διοίκησης της Παγκρήτιας στους συντάκτες. Για να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο Αντώνης Βαρθολομαίος. Ορόσημο το 2024 για τον 5ο τραπεζικό πόλο, είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος στην Ευγενία Τζώρτζη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) μέσα Αυγούστου. Πλέον τα καταστήματα του δικτύου της HSBC είναι στα “πορτοκαλί” της Pancreta Bank.
*Ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου, η Morgan Stanley δημοσίευσε ένα preview αποτελεσμάτων για τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Μετάλλων. Μεταξύ άλλων, ο αναλυτής της Morgan Stanley δίνει θετική σύσταση για τη Mytilineos (5,2 δισ. δολάρια), τη Norsk Hydro (11,5 δισ. δολάρια) και τη Lundin (5,2 δισ. δολάρια), ενώ είναι επιφυλακτικός για την Boliden (7,6 δισ. ευρώ), την Antofagasta (16,7 δισ. δολάρια) και την Aurubis (3,4 δισ. δολάρια). Όσον αφορά στη Mytilineos, η Morgan Stanley αναμένει EBITDA τρίτου τριμήνου €260 εκατ., ενώ ο αναλυτής τονίζει ότι η μετοχή βρίσκεται σε ένα «compelling entry point», καθώς η Mytilineos είναι η μόνη μετοχή στο universe της Morgan Stanley που προσφέρει πιθανό upside στα κέρδη που προβλέπει η αγορά τόσο για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 όσο και για το 2024. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η Mytilineos έχει το υψηλότερο TSR (Total Shareholder Return) για το 2023 (ετησιοποιημένο).
*Από την χθεσινή συνεδρίαση κράτησα πως, από τα 63,3 εκατ. τα 23,7 πραγματοποιήθηκαν σε μετοχές με άνοδο, τα 29,6 με πτώση και τα υπόλοιπα σε αμετάβλητες.
*Στα συν του υπ.Οικ Κωστή Χατζηδάκη το αίτημα του (στο Ecofin) για ιδιαίτερη μεταχείριση των αμυντικών δαπανών. Σωστά, δεν συνορεύει με Λουξεμβούργο και Δανία η χώρα μας.
*Επιμένει γνωστός συνάδελφος (από τους έγκυρους) πως το ΙΡΟ του CVC Capital θα μπορούσε να “ξεκλειδώσει” την προοπτική πώλησης ενός μέρους των δραστηριοτήτων του θυγατρικού βραχίονα στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη αμκ-εισαγωγή σε Χρηματιστήριο (μάλλον του Άμστερνταμ) στην Ευρώπη. Επιμένει δε, ότι αν ο Αλεξ Φωτακίδης έβρισκε αγοραστή πρόθυμο και με 2 δισ. θα του πουλούσε τον κλάδο “υγείας” ως έχει.
*Μαθαίνω πως, η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει 5′ συνεντεύξεις σε 4 Τ/Ο Μέσα, σίγουρα σε ΕΡΤ/MEGA κ.α αλλά και μία εκτενέστερη 30′ στον Αλέξη Παπαχελά. Ευκαιρία στον διευθυντή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ να ρωτήσει και για την εσφαλμένη εκτίμηση της για “προσωρινό και διαχειρίσιμο πληθωρισμό”, για την επιμονή άσκησης μονομερούς νομισματικής πολιτικής (δίχως δημοσιονομικά ή άλλα χαρακτηριστικά) όπως και το…ακατανόητο ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι από τις παραμέτρους συντήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.