Η Grant Thornton σε μια δυναμική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή κορυφαίων θεσμικών και επιχειρηματικών φορέων, παρουσίασε τις προοπτικές ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας της Βόρειας Ελλάδας έως το 2030. Η εκδήλωση «Thessaloniki 2030: The Future of Business, Innovation & Investment in Northern Greece», υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων, έφερε στο προσκήνιο τις βασικές αναπτυξιακές προκλήσεις και ευκαιρίες της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στη Θεσσαλονίκη ως στρατηγικό επιχειρηματικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας, της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής της Βορείου Ελλάδος. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος, Μαρία Σαράφογλου.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η τεχνολογία, η καινοτομία και ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελούν κρίσιμους μοχλούς για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας. Το μεγάλο, όμως, στοίχημα της εποχής είναι η δημιουργία ενός υγιούς, ανθεκτικού και εξωστρεφούς επιχειρηματικού οικοσυστήματος και η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη μετάβαση. Η Grant Thornton είναι εδώ – παρούσα – στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, με στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη και να διαμορφώσει τις εξελίξεις».
Η κυρία Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και Πρόεδρος της AKRITAS ΑΕ, καλωσορίζοντας με τη σειρά της τους παρευρισκόμενους, δήλωσε: «Διανύουμε μια περίοδο σύνθετων προκλήσεων, έντονης μεταβλητότητας και διαρκούς αβεβαιότητας. Οι επιχειρήσεις καλούνται να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια, η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι ανατροπές στο διεθνές εμπόριο επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους. Σε αυτό το περιβάλλον, η πρωτοβουλία της Grant Thornton συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στην πολιτεία, τους θεσμούς και την επιχειρηματική κοινότητα».O κ. Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, υπογράμμισε με τη σειρά του: «Η συνέπεια και η στρατηγική ματιά της Grant Thornton την καθιστούν πολύτιμο εταίρο για εμάς. Η φετινή εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας αποτελεί ακλόνητο πυλώνα ανάπτυξης, αυξάνοντας το ΑΕΠ και προσφέροντας στην Πολιτεία τη δυνατότητα να μειώσει φόρους και να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη, χωρίς προσφυγή στον δανεισμό. Μάλιστα, η Βόρεια Ελλάδα έχει καθοριστική συμβολή, καθώς από εκεί προέρχεται μεγάλο μέρος των εξαγώγιμων προϊόντων μας. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια να στηρίζουμε την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και να ενισχύουμε τη διεθνή παρουσία των ελληνικών προϊόντων».
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν δύο σημαντικές έρευνες της Grant Thornton, τα βασικά συμπεράσματα των οποίων προσφέρουν πολύτιμα εφόδια για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού και εξωστρεφούς επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Ο κ. Χρήστος Βαργιεμέζης, Assurance Partner της Grant Thornton, μαζί με τον κ. Παναγιώτη Χασάπη, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων, παρουσίασαν την έρευνα για τις ελληνικές εξαγωγές το 2025, με τίτλο «ΣΕΒΕ: Ευκαιρίες & Τάσεις». Ακολούθησε η παρουσίαση της έρευνας «Ευκαιρίες Χρηματοδότησης μέσω Αναπτυξιακών Προγραμμάτων» από τον κ. Κωνσταντίνο Καζά, Partner, Advisory Leader της Grant Thornton και τον Δρ. Παναγιώτη Πρόντζα, Partner, Head of Strategy and Investments της Grant Thornton.
Στο πάνελ συζήτησης, με θέμα: «Οι Εξαγωγές της Βορείου Ελλάδος ως Καταλύτης Ανάπτυξης της Οικονομίας», συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι της μεταποίησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας, μεταξύ των οποίων ο κ. Δημήτρης Δέμος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, DEMO ABEΕ, ο κ. Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Alumil ΑΕ, ο κ. Παναγιώτης Τσινάβος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Κρι Κρι ΑΕ και ο κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Όμιλος Πλαστικά Θράκης ΑΒΕΕ, ενώ την συζήτηση συντόνιζε ο Δρ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Grant Thornton Consulting. Κατά τις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές ανέδειξαν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα, όπως οι προϋποθέσεις επιτυχίας σε διεθνείς αγορές, τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις, η ανάγκη για πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και η σημασία της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης και του branding για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στο μήνυμά του, ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: «Η ελληνική οικονομία, παρά την αβεβαιότητα των διεθνών προκλήσεων, απαντά με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογική πρόοδο και τις παραγωγικές επενδύσεις. Η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, η ανεργία μειώθηκε στο 9%, ενώ καταγράφουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%. Με πάνω από 1 δισ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές και επιχορηγήσεις μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, και με ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, χτίζουμε ένα πιο ανθεκτικό και δίκαιο αναπτυξιακό πρότυπο. Με έμφαση στην περιφερειακή συνοχή, στηρίζουμε ενεργά τις παραμεθόριες περιοχές και τις περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ανισότητες.»
Στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από αυξημένες γεωοικονομικές προκλήσεις, αλλά και σημαντικά περιθώρια μετασχηματισμού. Η ικανότητά μας να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας, να επιταχύνουμε την προσέλκυση επενδύσεων και να διαμορφώσουμε ένα πιο βιώσιμο και παραγωγικό αναπτυξιακό υπόδειγμα θα καθορίσει τη θέση της χώρας-και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας-στον ευρωπαϊκό και διεθνή οικονομικό χάρτη την επόμενη δεκαετία. Η πρωτοβουλία “Thessaloniki 2030” αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για γόνιμο διάλογο γύρω από τις αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας – μιας περιοχής με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την οικονομία της χώρας.»
Η εκδήλωση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη στρατηγική πορεία της Βόρειας Ελλάδας προς το 2030, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Grant Thornton ως σταθερού συνομιλητή των επιχειρήσεων και των θεσμών.