don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η Fitch ανοίγει δρόμους, ο Luigi Einaudi διδάσκει, ο ΟΔΔΗΧ με το βλέμμα στα… ξένα σπίτια, η Αττική Οδός ο Δημήτρης Πολίτης και ο… Bob Beamon, το τρίτο πρόσωπο που είδε ο Holterman, η Εθνική οι Άραβες ο Πατέλης και ο Ρουμπάτης και “πιάνει λιμάνι” ο νέος πρέσβης

*Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο θέμα του βιασμού της 24χρονης, στην Θεσσαλονίκη. Στην ενότητα “Κοινωνία” η χθεσινή αναφορά του finupnews (με πληροφορίες από το έγκυρο ThessToday) και εάν όλα εξελιχθούν, όπως πρέπει θα αναδειχθούν πρόσωπα τα οποία σχετίζονται ΚΑΙ με εισηγμένες, στο ΧΑΑ, εταιρείες. Αναγκαίος ο πρόλογος και εάν/όταν/όπως έρθει η ώρα θα “μιλήσει” και η στήλη.

*Στα δικά μας. Αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) η Fitch σε θετικές από σταθερές, αφήνοντας σταθερή την βαθμίδα. Ωστόσο άνοιξε τον δρόμο για αναβάθμιση σε ΒΒ+ δηλαδή μία χαμηλότερα της επενδυτικής. Θυμίζω ο οίκος ήταν ο πρώτος, που έδωσε το ΒΒ, με τις Standard & Poor’s και DBRS να ακολουθούν. Η Moody’s μας έχει μία βαθμίδα χαμηλότερα.

*Πόσο ψηλά μπορεί να φθάσουν οι τραπεζικές μετοχές, θέτει το εύλογο ερώτημα ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή). Τα μεγέθη 9μηνου δίνουν προβάδισμα στην Eurobank, που έχει τον χαμηλότερο δείκτη NPEs και το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης αποσβέσεων. Με αυτό το διπλό κριτήριο η μετοχή της Alpha Bank θα αντιστοιχούσε στο 1,5 ευρώ- 1,25 “γράφει” το ταμπλό- της Εθνικής στα 4 -από 3,149- και της Πειραιώς από 1,398 σε 1,76 ευρώ.

*Η ισχυρή ανοδική διόρθωση των τραπεζικών έχει αντίκτυπο στην αγορά, καθώς το μετοχολόγιο λ.χ. της Alpha Bank έχει 115.000 κωδικούς, της Εθνικής 108.000 κ.λ.π, Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως όλο και περισσότεροι από τις χιλιάδες των εγκλωβισμένων έχουν αρχίσει-σταδιακά- να απεγκλωβίζονται.

*Έχουμε μιλήσει- από τις πρώτες κιόλας ημέρες- για μεταφορά κεφαλαίων/ρευστότητας σε μετοχές εταιρειών “κυκλικής” δραστηριότητας από “τεχνολογικές” δηλαδή κυρίως που πλήττονται από την λελογισμένη άνοδο της απόδοσης ομολόγων/επιτοκίων. Κατανοητό, πως η άνοδος των τραπεζικών μετοχών διεθνώς, τροφοδοτείται από την προοπτική σταδιακής ενίσχυσης των επιτοκίων, συνακόλουθα των εσόδων των τραπεζών.

*Παλιά η… μανιέρα, που υλοποιείται, διεθνώς, από τις Κεντρικές Τράπεζες. Μηδενικά/αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, υψηλός πληθωρισμός, προοπτική ανόδου των αποδόσεων και άκοπο “κάψιμο” χρέους. Συνταγή, που σε ακραία μορφή εφάρμοσε ο Luigi Einaudi- πρώτος Πρόεδρος της Ιταλίας, μετά τον Β’ΠΠ, από το 1948 έως το 1955- και θητεία δκτή στην Τράπεζα της Ιταλίας- Ιανουάριος 1945-Μάιος 1948- . Μέσω δημιουργίας υψηλότατου πληθωρισμού (σε βραχέα διαστήματα) πέτυχε το “κάψιμο” σημαντικού μέρους από το δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Remembering Luigi Einaudi and the Italian Economic Miracle, είναι ίσως η πιο εύχρηστη (και εύληπτη) παραπομπή στο διαδίκτυο, για όποιον θελήσει να δει 2-3 απλές πρακτικές εφαρμογής των πολιτικών του.

*Να υποθέσω, πως θέμα χρονισμού είναι και η πρώτη έξοδος του ΟΔΔΗΧ στις αγορές. Λογικά θα πρέπει να προλάβει να βγει με 2 εκδόσεις, μέχρι τον Μάρτιο, προτού ανέβουν και άλλο τα spreads. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο, τον Μάρτιο ένα από τα 2 σπίτια να μας δώσει μία βαθμίδα παραπάνω. Θυμίζω, στις 18 Μαρτίου DBRS και Moody’s, με την πρώτη να μας έχει στο ΒΒ και την δεύτερη στο Βa3. Εάν οι “Καναδοί” δώσουν το ΒΒ+ τότε θα υπολείπεται μόλις 1 βαθμίδα, με την ECB να χρειάζεται το investment ενός οίκου για να κάνει το colpo grosso. Τι θα σήμαινε ένα ενδεχόμενο ΒΒ+ ; απαρχή για φθηνότερο δανεισμό (παρά την άνοδο των επιτοκίων), προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, κ.λ.π. Δεδομένου, ότι το καρέ ΟΔΔΗΧ-υπ.Οικονομικών-ΤτΕ- Μαξίμου λειτουργεί άψογα- σαν “BULGARI Masgonic Sonnerie Tourbillon- ΟΥΔΕΜΙΑ ανησυχία έχω. Ξέρω σε ορισμένους αρέσει περισσότερο το AUDEMARS Piguet Royal Oak Grande, αλλά να ανέβει και άλλο η μαρκέτα…   

*Στην τελική ευθεία για την παραχώρηση της “Αττικής Οδού” , με το ΤΑΙΠΕΔ να “ανοίγει” άμεσα την σχετική διαδικασία. ΔΕΝ θα περιλαμβάνει το κατασκευαστικό έργο των επεκτάσεων (προϋπολογισμού άνω των 1,5 δισ.). Στην ολότητα του το σύνθετο έργο θα περιλαμβάνει από την επέκταση της Λεωφ. Κύμης (έχει προκηρυχθεί ήδη, στα περίπου 300 εκατ.) τις επεκτάσεις προς τα λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου, την σιδηροδρομική διασύνδεση κ.λ.π. Εάν υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος τους, τα παιδιά μας θα δουν μία εντελώς διαφορετική Αττική.

*Προσώρας περιορίζομαι στο στοίχημα του Δημήτρη Πολίτη- επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ- κατά πόσον το τίμημα θα “σπάσει” το… ρεκόρ του Μπομπ Μπήμον στο άλμα εις μήκος (με 8,90 μ. στο Μέξικο Σίτυ, 1968). Όσον αφορά στα σχήματα, που διαμορφώνονται, έχουν σχηματισθεί, τα ξένα funds που θα κατέβουν κ.λ.π θα συνεχίσω να μεταφέρω ότι “ακούω με τα αυτιά μου, βλέπω με τα μάτια μου και μου λένε άνθρωποι μου εμπιστοσύνης…”. Έτσι κορυφαίος ενός εκ των 3 που συμμετέχουν στο υφιστάμενο σχήμα (ΕΛΛΑΚΤΩΡ-AVAX- EGIS) μου επιβεβαίωσε, χθες Κυριακή, πως ο φορέας θα συμμετάσχει ως έχει, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο προσθήκης ενός fund. Μέσω της EGIS- υπέθεσα, πως ο φίλος μου αναφερόταν σε γαλλικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Παρεμπιπτόντως το Amorous Project (new entry στην Κηφισιά, Αγίου Δημητρίου 8) και καλό menu έχει (από την ομάδα Nice N’ Easy) και ανθρώπους του συναφιού δεν μαζεύει-ακόμη-. Πλεονέκτημα, όταν θες και να περάσεις απαρατήρητος.

*Έχω “ρίξει” 1-2 φορές το… δόλωμα για τoν 3ο παράγοντα, που συνάντησε ο Henry Holterman στην τελευταία επίσκεψη του, στην Αθήνα. Τα 2 έχουν γραφτεί: Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τα γνωρίζετε. Για το 3ο προχθές (Σάββατο) δέχτηκα τηλεφώνημα, από ενδιάμεσο. Τηρώ τις δεσμεύσεις, εχεμύθεια ένα από τα προσόντα μου. Στην ώρα του, ο.κ.

*Διαβάζω “δεξιά & αριστερά”, πως αραβικά sovereign wealth funds από Σαουδική Αραβία (PIF), Abu Dhabi (ADIA) κ.λ.π έχουν εκδηλώσει σφοδρό ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο συνδυαστικό project της Εθνικής Τράπεζας (με μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 20%, της αμκ. κ.α.). Δεν αμφισβητώ ούτε το ενδιαφέρον, ούτε τις πληροφορίες πολύ δε περισσότερο τον κομβικό ρόλο του Alex Patelis. Και βεβαίως τις διασυνδέσεις του Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος μετά την ΕΥΠ ανέλαβε την εκπροσώπηση του ADIA. Μόνο, που κάποιες σχέσεις και γνωριμίες φτάνουν (σε βάθος χρόνου) πολύ πίσω και έχουν άλλη χροιά. Λ.χ τον Γιάννη Ρουμπάτη τον θυμάμαι (πολύ καλά) από την παλιά-καλή εποχή, που είχε αναλάβει τον (παλιό-καλό) ROCK FM 96,9… που σας πάω τώρα. Για αυτό σας λέω. Τον έλεγχο του bet της Εθνικής τον έχει ο Αμερικάνος, εννοώ την Goldman Sachs. Κοντά στο επενδυτικό σπίτι και 3-4 πολύ ισχυρά, ηχηρά ελληνικά ονόματα με τα οποία το Μαξίμου θέλει να έχει καλές σχέσεις. Λίγη υπομονή.

*Για τον George Tsunis, τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μου τα εξήγησε και ο φίλος Δημήτρης, ενδελεχής γνώστης των geopolitics. Για να δούμε, ΕΑΝ και ΠΩΣ θα μπορούσε να αποτυπωθεί το ενδιαφέρον της Πρεσβείας στα “λιμενικά”, ειδικότερα στην περίπτωση του ΟΛΘεσσαλονίκης. Γνωστό, πως ουδέποτε είδαν (οι ΗΠΑ) με καλό μάτι την κάθοδο της Belterra στην Θεσσαλονίκη. Βέβαια τότε, ο Ιβάν Σαββίδης πιστωνόταν στην πλευρά της Μόσχας. Ο νέος πρέσβης δεσμεύτηκε ( ! ), πως θα ασχοληθεί προσωπικά με τα “λιμενικά”. Αλλά, Δευτέρα σήμερα, μην σας κουράσω άλλο… αφήνω για αύριο μερικά εξίσου ενδιαφέροντα για: την συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για μεταφορά φ/α μέσω Συρίας, τις επενδύσεις στο “πράσινο υδρογόνο” (με αντλιοαποταμίευση-παραγωγούς Η2) μέχρι τα σχέδια του Δρ Σπύρου Λάτση στα “ενεργειακά” και πολλά ακόμη.

*Στήσιμο κάλπης χωρίς να υπάρχει ένα… στόρι που να αφορά και τους περίπου 800.000 δημοσίους υπαλλήλους δεν ενδείκνυται. Και επειδή έχουμε μπει πλέον στο τελευταίο 18μηνο της κυβερνητικής θητείας, είναι δουλειά του οικονομικού επιτελείου να ετοιμάσει από τώρα το αφήγημα που θα μπορεί να ανασυρθεί όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών. Τρία είναι τα βασικά στοιχεία αυτού του αφηγήματος. Πρώτον, το «ξεπάγωμα» των κλιμακίων βάσει των οποίων αμείβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό αναμένεται να συμβεί από τις αρχές του επόμενου έτους και θα φέρει τις πρώτες αυξήσεις ύστερα από μια ολόκληρη 10ετία μειώσεων, κατάργησης μισθών και «παγώματος» αποδοχών. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την συνολικότερη επανεξέταση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. H συζήτηση άνοιξε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος δεν συνηθίζει να ανοίγει ζητήματα που δεν έχουν «ωριμάσει» σε επίπεδο συζήτησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα του μισθολογίου θα απασχολήσει την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο δημόσιο μέσα στους επόμενους μήνες. Το τρίτο μέτωπο έχει να κάνει με την φορολογική πολιτική. Ως γνωστόν, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι μόνοι που καλούνται και φέτος να πληρώσουν την εισφορά αλληλεγγύης υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης το φθινόπωρο να εξαγγελθεί η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ώστε αυτό να μεταφραστεί και ως αύξηση των καθαρών αποδοχών για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Το αν αυτή η αύξηση θα φανεί στις τσέπες των εργαζομένων πριν ή μετά τις εκλογές είναι θέμα που γνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ο πρωθυπουργός. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask