Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ ElvalHalcor πρωταγωνιστεί για τη μετάβαση της ναυτιλίας σε ένα πιο βιώσιμο...

Η ElvalHalcor πρωταγωνιστεί για τη μετάβαση της ναυτιλίας σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης

Οι φυσικές ιδιότητες και οι πολλαπλές εφαρμογές του αλουμινίου και του χαλκού είναι καταλυτικής σημασίας για ένα βιώσιμο μέλλον στον κλάδο

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να είναι πλέον ορατές διεθνώς, η ανάγκη για ένα βιώσιμο μέλλον γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η ναυτιλία ως νευραλγικός κλάδος για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία, ανταποκρίνεται ήδη σε αυτό, «δείχνοντας τον δρόμο» για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με την ενσωμάτωση ανακυκλώσιμων υλικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατασκευή και τα καύσιμα των πλοίων, γίνεται μία σημαντική προσπάθεια ώστε να μειωθεί το 3-4% του παγκόσμιου CO2 που αυτά παράγουν ετησίως.

Πολύτιμος αρωγός στη μετάβαση της ναυτιλίας στην κλιματική ουδετερότητα είναι η ElvalHalcor, η οποία αποτελεί σταθερά έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς προϊόντων αλουμινίου και χαλκού σε όλο τον κόσμο. Με 85 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, µία ισχυρή βάση παραγωγής με 15 εργοστασιακές μονάδες και εξαγωγές σε 92 χώρες, η εταιρία είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, με ετήσια προστιθέμενη αξία στην οικονομία ίση µε το 0,7% του ΑΕΠ. Οι πωλήσεις άνω των 3,3 δισ. ευρώ που κατέγραψε η ElvalHalcor το 2023  οδηγούνται από την άνοδο της ζήτησης διεθνώς για βιώσιμες λύσεις και προϊόντα από αλουμίνιο και χαλκό: πλήρως ανακυκλώσιμα και ελαφριά, με υψηλή αντοχή, ανθεκτικότητα και ευκαμψία στην κατεργασία, καθώς και άριστη δυνατότητα συγκόλλησης, τα μέταλλα αυτά αναδεικνύονται ως οι πρωταγωνιστές της στροφής της ναυτιλίας σε πιο βιώσιμα υλικά και πρακτικές.

Αλουμίνιο: Η βιώσιμη επιλογή για το «μέλλον» της ναυτιλίας

Παρότι το αλουμίνιο χρησιμοποιείται στη ναυπηγική εδώ και δεκαετίες, η ανάγκη μετάβασης της ναυτιλίας προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα οδήγησε στην κυριαρχία του στην κατασκευή μέγα-γιοτ, ταχύπλοων καταμαράν και οχηματαγωγών, περιπολικών, υπηρεσιακών σκαφών,  αλιευτικών και ποταμόπλοιων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η υπεροχή του αλουμινίου έναντι άλλων μετάλλων που χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη βιομηχανία οφείλεται, αρχικά, στην υψηλή αντοχή του στη διάβρωση, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα, στην αισθητική και στον κύκλο ζωής των κατασκευών. Ως μη εύφλεκτο μέταλλο, δε δημιουργεί σπινθήρες, συμβάλλει στη συνολική πυροπροστασία των σκαφών, ενώ παράλληλα συμβάλει στην ασφάλεια των επιβατών.

Επιπλέον, με βάρος μόνο το 1/3 άλλων μετάλλων, το αλουμίνιο δίνει τη δυνατότητα για ελαφριές κατασκευές με πλεονέκτημα στο κόστος μεταφοράς καθώς και στο κόστος και στον χρόνο εγκατάστασης. Ειδικά για τα επιβατικά πλοία, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της χωρητικότητας σε άτομα και οχήματα, με περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Ακόμη, η ελάχιστη έως καμία ανάγκη συντήρησης των επιφανειών αλουμινίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα εξοικονόμησης κόστους καθ’ όλη  τη διάρκεια ζωής του πλοίου.

Όταν οι εξαιρετικές φυσικές ιδιότητες του αλουμινίου συμπληρώνονται από την αξιοπιστία επεξεργασίας που διασφαλίζει η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, τότε το αποτέλεσμα είναι καινοτόμες και ανταγωνιστικές λύσεις υψηλής ποιότητας, που ικανοποιούν ακόμα και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις ναυπηγών και κατασκευαστών παγκοσμίως. Με εξειδικευμένη τεχνογνωσία 50 ετών, η Elval παράγει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων έλασης αλουμινίου που χρησιμοποιείται σε ναυπηγεία σε όλο τον κόσμο, από Ευρώπη, Αμερική και Ινδία μέχρι Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα, ξεχωρίζοντας διεθνώς. Πιο πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν το κινούμενο με φυσικό αέριο πλοίο «Margarita Salas» του στόλου της Baleària που κατασκευάστηκε από αλουμίνιο της Elval στο ναυπηγείο Armon, στο Χιχόν της Ισπανίας και το «Yacht Queen Tati», το οποίο κατασκευάστηκε από αλουμίνιο της Elval στο ναυπηγείο  MCP Yachts της Βραζιλίας και είναι υποψήφιο για βράβευση στα Boat International Design & Innovation Awards 2024.

Margarita Salas
Yacht Queen Tati

Χαλκός και κράματα χαλκού για βιώσιμες εφαρμογές στη ναυτιλία

Αντίστοιχα ευπροσάρμοστο υλικό με καλή αντοχή στη διάβρωση σε θαλάσσια ατμόσφαιρα και σε θαλασσινό νερό είναι ο χαλκός, τα κράματα του οποίου, όπως το χαλκονικέλιο, ο μπρούντζος και ο ορείχαλκος, είναι εξίσου δημοφιλή στη ναυπηγική βιομηχανία. Ορισμένες από τις εφαρμογές στον κλάδο της ναυτιλίας είναι η χρήση τους για αντλίες και βάνες, έδρανα ολίσθησης, εναλλάκτες θερμότητας, σωληνώσεις θαλασσινού νερού, γραμμές καυσίμου, κ.ά. Ο χαλκός χρησιμοποιείται συνήθως για σωληνώσεις σε θαλάσσια περιβάλλοντα, ωστόσο άλλα κράματα, όπως ο μπρούντζος αλουμινίου ή το χαλκονικέλιο προτιμώνται, εάν οι ταχύτητες ροής στις σωληνώσεις γίνουν πολύ υψηλές.

Ένας εξίσου σημαντικός λόγος που έχει καταστήσει τον χαλκό και τα κράματά του περιζήτητα στη ναυτιλία είναι ότι ανακυκλώνονται πλήρως χωρίς να χάνουν τις παραπάνω ιδιότητές τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ναυπηγικές εταιρίες όχι μόνο εξοικονομούν ενέργεια, αλλά διατηρούν και τους πόρους τους, ενισχύοντας τη βιωσιμότητά τους. Ενδεικτικά, από την αποσύνθεση του υποβρυχίου Oscar-1-class ανακυκλώθηκαν συνολικά 180 τόνοι από κράματα μπρούντζου αλουμινίου/κασσίτερου και 72 τόνοι από σύρμα χαλκού υψηλής καθαρότητας, όπως φαίνεται στην φωτογραφία που ακολουθεί.

Oscar 1 Class Submarine (Courtesy Keel Marine Ltd), CDA Publication No 206

Με εμπειρία άνω των 80 ετών στην επεξεργασία χαλκού και κραμάτων χαλκού, η Halcor, ο τομέας διέλασης χαλκού και κραμάτων της ElvalHalcor, είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης για ναυπηγεία και ναυτιλιακές εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον. Όντας ο µεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ), παρέχει σε δυναµικά αναπτυσσόµενες αγορές σε όλο τον κόσμο ένα ευρύ φάσµα καινοτόµων και βιώσιµων προϊόντων χαλκού. Οι λύσεις υψηλής προστιθέµενης αξίας και ποιότητας που παρέχει η Halcor στους πελάτες της είναι αποτέλεσμα των μακροπρόθεσμων στρατηγικών επενδύσεων που υλοποιεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Υπεύθυνη πορεία βιώσιμης ανάπτυξης

Ακολουθώντας αναπτυξιακή πορεία βασισμένη στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η ElvalHalcor έχει συνδέσει τη στρατηγική της με την ευρωπαϊκή δέσμευση για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η εταιρία εστιάζει με ουσιαστικές δράσεις στην αύξηση του ανακυκλωμένου μετάλλου στα προϊόντα της και τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα. Οι επενδύσεις σε σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό, η υιοθέτηση διεθνών καλών πρακτικών στην παραγωγή, οι εφαρμογές ψηφιοποίησης και έξυπνων συστημάτων, αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ElvalHalcor για υπεύθυνη παραγωγή βιώσιμων προϊόντων και λύσεων που συμβάλλουν στη μετάβαση προς μία κυκλική οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ