Σημαντική διάκριση για τη δραστηριότητά της στο πλαίσιο του Green Trade Facilitation Programme έλαβε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η Τράπεζα Πειραιώς.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε το βραβείο Most Active Issuing Bank 2019 – Green Trade για τις επιδόσεις της στην υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων φιλικών προς το περιβάλλον.
Το Green Trade Facilitation Programme (Green TFP) παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες που συνεργάζονται με την EBRD να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες trade finance που προσφέρει για να υποστηρίξουν εμπορικές συναλλαγές σχετικές με πράσινες τεχνολογίες και προϊόντα.
Η Τράπεζα Πειραιώς, με τη βράβευση αυτή, αναγνωρίζεται ως η πιο ενεργή Τράπεζα μεταξύ περισσότερων από 100 Τραπεζών από 30 χώρες που συμμετέχουν στο Trade Facilitation Programme της EBRD στην υποστήριξη Green Trade συναλλαγών. Η Τράπεζα υποστήριξε τις περισσότερες συναλλαγές μεταξύ όλων των Τραπεζών που συμμετέχουν στη δράση, δίνοντας σημαντική έμφαση στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της EBRD, είχε θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επιτρέποντας την μείωση εκπομπών αερίων CO2 αντίστοιχη με την ετήσια απόσυρση 6.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους της Αθήνας.
Όπως τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου: «H Τράπεζα Πειραιώς έχει ως κεντρικό άξονα της στρατηγικής της τη βιώσιμη τραπεζική που συνδυάζει την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Παράλληλα, επενδύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, παρέχοντας τις πλέον σύγχρονες λύσεις Transaction Banking, στους πελάτες της, αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία των στελεχών της».
Η Τράπεζα Πειραιώς διαμόρφωσε μαζί με άλλες 29 τράπεζες -μέλη του UNEP FI- τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, τις οποίες υιοθέτησαν πάνω από 190 τράπεζες από όλο τον κόσμο και αναλαμβάνει δράσεις σε δύο επίπεδα: εντάσσει στις δραστηριότητές της κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (Environmental, Social, Governance –ESG), με στόχο την καλύτερη συνεργασία με τους πελάτες και τους επενδυτές ώστε να τους κατευθύνει σε μακροχρόνιες και βιώσιμες επενδύσεις και να μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου της ενώ σχεδιάζει προϊόντα και υπηρεσίες με κριτήρια ESG για την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία. Παράλληλα, ήταν η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε στην παροχή χρηματοδοτήσεων με ESG χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δέσμευση της στην προώθηση της κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας, καθώς και στις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής.