*Η Cosco φαίνεται ότι διευρύνει τη στρατηγική της στην εξαγορά τμημάτων μεγάλων Ευρωπαϊκών λιμανιών. Μετά την απόκτηση του πρόσθετου 16% του λιμανιού του Πειραιά, που προκάλεσε αντιδράσεις σε φορείς και συνεργαζόμενους στο λιμάνι. απέκτησε το 35% του container terminal στο λιμάνι του Αμβούργου. Πλην τούτων ελέγχει ακόμη το Vardo Reefer terminal στην Ιταλία, μεγάλο τμήμα στο λιμάνι του Μπιλμπάο, στη Βαλένθια, την Αντβέρπ, στο Ρότερνταμ το Euromax terminal και το Zeebrugge στο Βέλγιο. AUKUS οι άλλοι, έλεγχος σε καίρια σημεία εισαγωγών-εξαγωγών το Πεκίνο. Έτσι για να επαληθευτεί η ρήση του Ντένγκ Σιαοπίνγκ ότι «όταν περπατάς στο ποτάμι να βεβαιώνεσαι σε κάθε βήμα ότι το πόδι σου πατάει γερά σε στέρεο μέρος στο βυθό».
*…για να πολιτικολογήσουμε και λίγο: απ’ εκεί, που δεν το περίμεναν τους έρχεται στο Μαξίμου. Ο λόγος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μέσα σε λίγα 24ωρα «πυροβολεί» δις την κυβέρνηση. Την πρώτη, με αφορμή την αμυντική συμφωνία Γαλλίας- Ελλάδας, παραβιάζοντας «ανοιχτές θύρες» για το θέμα της ΑΟΖ (στο οποίο «πάτησε» ο ΣΥΡΙΖΑ). Την δεύτερη, μόλις χθες Δευτέρα προειδοποιώντας πως στο πρόβλημα της πανδημίας είμαστε 2οι σε θανάτους στην ΕΕ και αδιαφορούν όλοι. Η στόχευση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, πως «πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μην συμβαίνει τίποτε, απόλυτη αδιαφορία. Να μιλήσει η επιστημονική κοινότητα, να τοποθετηθεί η κυβέρνηση», δεν την λες και πολιτική αβρότητα. Να δούμε, εάν θα «τριτώσουν» οι βολές.
*Δύσκολες ώρες για τις Εκδόσεις Λιβάνη. Με κύκλο εργασιών 588 χιλ. ευρώ, με αρνητικό ebitda 495 χιλ., σωρευτική ζημία 992 χιλ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 16,35 εκατ. και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, η ιστορική εκδοτική εταιρεία προσβλέπει κατ’ αρχήν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της προς τις τράπεζες (16,1 εκατ.). Κατά δεύτερον και κυρίως στην προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Και άντε, για το πρώτο μία ρύθμιση την βλέπω, για τον στρατηγικό που θα βάλει το χέρι βαθιά, πολύ βαθιά, στην τσέπη για να διασωθεί ένας εκδοτικός οίκος την εποχή του internet, κομματάκι δύσκολο.
*Μαθαίνω, πως πυκνώνουν οι επαφές υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων και επιτελών του CVC Capital (call me Alex Fotakidis), προκειμένου να πεισθεί το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο να συμμετάσχει στην αμκ της ΔΕΗ. Για επικοινωνία μεταξύ των δύο Alex, κάνει λόγο η ενημερωμένη πηγή μου και δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω. Όπως δεν αμφισβητώ, πληροφορίες για ενδεχόμενη πρόθεση του fund να αρχίσει να αποεπενδύει από το health sector, σταδιακά από το 2022.
*Το είχε προτάξει από την αρχή ο Γιάννης Ρέτσος-πρόεδρος του ΣΕΤΕ-, το έθεσε πρόσφατα και η Χλόη Λασκαρίδη- στο περιθώριο των εγκαινίων για το νέο 5στερο Athens Capital, το τρίτο των Λασκαριδαίων στην πλατεία Συντάγματος- πως ο ξενοδοχειακός κλάδος χρήζει «κεντρικής ευρωπαϊκής στήριξης». Και δικαιολογημένα, θα προσέθετα, δεδομένων των δισ. που χορηγήθηκαν λ.χ στον κλάδο αερομεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι επαφές με τις Βρυξέλλες έχουν πυκνώσει, στο τραπέζι έχουν τεθεί διάφορες προτάσεις (και από τις 5 κυρίως θιγόμενες, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα) με πιο συζητήσιμη αυτήν που αφορά στην προοπτική δημιουργίας ενός «καλαθιού ρευστότητας» μέσω του οποίου θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Μέσω της επιδότησής τους θα διασφαλίζονται και θέσεις εργασίας, που είναι το ζητούμενο ειδικά για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία. Παρεμπιπτόντως, το must του φετινού καλοκαιριού για τους citizens του «κλεινού άστεος» ήταν το roof του Athens Capital, με infinity πισίνα και εξαιρετική κουζίνα/μπαρ. Έκανε καλή δουλειά το team της Χλόης.
*Τρομάζουν ακόμη και τους πολύ ψύχραιμους τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει το οικονομικό επιτελείο για να εκτιμήσει το κόστος που θα προκαλέσει στα νοικοκυριά η ενεργειακή κρίση. Φωτιά πήραν τα κομπιουτεράκια τις τελευταίες ημέρες για να γίνουν οι πρώτες προσεγγίσεις. Αλλά τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Όταν ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίζει φέτος ακόμη και 30 λεπτά παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, αμέσως προκύπτει πρόσθετο κόστος άνω των 300-350 εκατ. ευρώ, καθώς παρά την απώλεια μεριδίου, το πετρέλαιο θέρμανσης «πουλάει» πάνω από 1 δις. λίτρα τον χρόνο. Αν βάλεις και τον υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και την αύξηση της κιλοβατώρας του ρεύματος (μην ξεχνάμε ότι πολλοί θερμαίνουν τα σπίτια τους με ρεύμα) τότε ο φετινός «χειμώνας» ακριβαίνει πάνω από 1 δις. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η πρόσθετη επιβάρυνση για τις μετακινήσεις. Στο οικονομικό επιτελείο ψάχνουν με τις… εκατοντάδες εκατομμύρια τους πόρους για να στηρίξουν τα νοικοκυριά. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, είναι ορατός ο κίνδυνος να αναβιώσουν οι εικόνες της μνημονιακής περιόδου όταν τα τζάκια δημιουργούσαν τα φαινόμενα της αιθαλομίχλης ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
*Μπλεξίματα έχει η Empire bulkers του Σταμάτη Μόλαρη. Κατηγορείται στη Νέα Ορλεάνη ότι το ”Joanna” (33.700 dwt), παραβίασε την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους κανονισμούς ασφαλείας. Η κατηγορία συνίσταται σε παραβίαση του εξοπλισμού πρόληψης της ρύπανσης, δηλαδή πρόκειται για εσκεμμένη ρύπανση της θάλασσας. Η νομοθεσία στις ΗΠΑ σε τέτοια ζητήματα είναι εξαιρετικά αυστηρή. Ωστόσο, η Αμερικανική δικαιοσύνη πρέπει να αποδείξει του λόγου το αληθές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν υπάρξει καταδίκη, τότε το πρόστιμο μπορεί να είναι βαρύ.