Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Apple έχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα €13 δισ....

Η Apple έχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα €13 δισ. στην Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέτυχε σήμερα μια μεγάλη δικαστική νίκη κατά της Apple, με αποτέλεσμα ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός να καλείται τώρα σε καταβολή αναδρομικών φόρων ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο υποστήριξε μια απόφαση-ορόσημο του 2016, σύμφωνα με την οποία η Ιρλανδία παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην Apple, σχολιάζει το Bloomberg.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα (10.9.2024) ότι μια νίκη κατώτερου δικαστηρίου υπέρ της Apple θα πρέπει να ανατραπεί, επειδή οι δικαστές αποφάσισαν εσφαλμένα ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Επιτροπής είχαν κάνει λάθη στην αξιολόγησή τους.

Η απόφαση αποτελεί ώθηση για την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Margrethe Vestager, η θητεία της οποίας στις Βρυξέλλες πρόκειται να λήξει μετά από δύο θητείες.

Η υπόθεση αναδεικνύει την εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και της ΕΕ, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ζητήματα προστασίας δεδομένων, φορολογίας και αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016, η Βεστάγκερ πυροδότησε αντιδράσεις όταν ισχυρίστηκε ότι η Ιρλανδία χορήγησε παράνομα οφέλη στην εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, ενώ της επέτρεψε να πληρώνει σημαντικά λιγότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις στη χώρα, για πολλά χρόνια.

Διέταξε έτσι την Ιρλανδία να ανακτήσει το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στα δύο τέταρτα των πωλήσεων Mac παγκοσμίως.

Τα χρήματα βρίσκονταν τοποθετημένα σε λογαριασμό μεσεγγύησης εν αναμονή της τελικής απόφασης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ