Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ 10η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία―Νέος γύρος συνομιλιών το Σαββατοκύριακο

Η 10η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία―Νέος γύρος συνομιλιών το Σαββατοκύριακο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν την επίθεσή τους, αφού στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων πέφτουν ή μία μετά την άλλη πόλεις στον Νότο της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, η παγκόσμια ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία εντάθηκε ιδιαίτερα μετά και την επίθεση σε δευτερεύον κτίριο εκπαίδευσης, στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην Ζαπορίζια, που κατάληξε σε φωτιά, η οποία ευτυχώς κατασβέστηκε, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του ή διαρροή ραδιενέργειας. Το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο έχει περιέλθει σε ρωσικό έλεγχο.

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατηγικό λιμάνι της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα καθώς φαίνεται ότι η Μόσχα προσπαθεί να κόψει ολόκληρη την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα, με το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στα ανατολικά χωρίς νερό ή ρεύμα. Σύμφωνα με στενό σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναχαιτιστεί η ρωσική προέλαση προς το λιμάνι Μικολάγιεφ πριν την Οδησσό η οποία προς το παρόν δεν απειλείται άμεσα ενώ η Μαριούπολη δεν είναι εντελώς αλλά εν μέρει περικυκλωμένη.

Εντωμεταξύ, Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε νέο μήνυμα, στο οποίο είπε ότι «αν κερδίσουμε θα είναι η νίκη όλου του δημοκρατικού κόσμου, μια νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι, της ελευθερίας επί της σκλαβιάς».

Τόνισε, ωστόσο: «Στηρίξτε την Ουκρανία. Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Αν κερδίσουμε και είμαι σίγουρος γι’ αυτό, θα είναι πράγματι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία.»

Χθες, ο κ Ζελένσκι καταδίκασε την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην κλείσει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι με την άρνηση του έδωσε το πράσινο φως στη συνέχεια των βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων και χωριών. «Ανταλλάξατε λίγους τόνους καύσιμα με τους τόνους του δικού μας αίματος», τόνισε ο κ Ζελένσκι.

“Όλο και περισσότερες φωνές” ζητούν αποκλεισμό της Ρωσίας

Τέλος, όλο και πολλαπλασιάζονται οι φωνές στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αποπομπή της Ρωσίας από αυτόν τον πανευρωπαϊκό οργανισμό, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική γραμματέας του Συμβουλίου, η Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, προτρέποντας για τελευταία φορά τη Μόσχα να σταματήσει τις μάχες και να επανέλθει στη διπλωματική οδό.

“Σήμερα, όλο και περισσότερες φωνές ζητούν το επόμενο βήμα να είναι ο αποκλεισμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντιμέτωπο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, “κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” όπως δηλώνει η Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε αποφασίσει μια εβδομάδα νωρίτερα να “αναστείλει” τη συμμετοχή των Ρώσων αντιπροσώπων στα κύρια όργανα του, εκτός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το δικαστικό του όργανο.

“Καλώ, ξανά και ξανά, τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν αμέσως και άνευ όρων τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στη διπλωματία και τον διάλογο”, είπε η γενική γραμματέας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ