Η υπερδεκαετής δημοσιονομική κρίση λειτούργησε ως το απόλυτο καθαρτήριο και αφορμή για ολιστική αλλαγή κουλτούρας για το ελληνικό επιχειρείν, το οποίο πλέον κινείται σε σαφώς πιο συμπαγή πρότυπα, μακριά από «τυφλές» δανειοδοτήσεις και επεκτάσεις… μακέτας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έλαβε χώρα μια σχεδόν αναγκαστική αλλαγή κουλτούρας και αυτό είναι το κέρδος και η… προίκα της κρίσης.
Συμμάζεμα, περικοπές, ρευστοποιήσεις παγίων ή θυγατρικών, εκλογίκευση αποτιμήσεων αποθεμάτων, αλλαγή επιχειρηματικών πλάνων, νέα ανταγωνιστικά προϊόντα ή υπηρεσίες, εκσυγχρονισμός παραγωγής. Και κυρίως; Διεθνοποίηση.
Οι επιχειρήσεις ανοίχτηκαν στο εξωτερικό, διεύρυναν τους ορίζοντές τους, συμμετείχαν σε εκθέσεις, δημιούργησαν προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να σταθούν παγκόσμια. Έτσι, πολυάριθμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις – εισηγμένες και μη – που πλέον φέρνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών τους από το εξωτερικό, μειώνοντας σημαντικά την εξάρτησή τους από τα (θετικά ή αρνητικά) τεκταινόμενα στη χώρα.
Ποτέ άλλοτε στην εγχώρια επιχειρηματική ιστορία δεν υπήρχε αντίστοιχη με τη σημερινή διεθνοποίηση τόσων πολλών – εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων – εταιρειών από όλους τους κλάδους, ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν καταστεί και leader στον τομέα τους διεθνώς, κάτι ιδιαίτερα κολακευτικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που αφενός δεν θεωρείται ισχυρό brand στο επιχειρείν, αφετέρου, για δεκαετίες «πολέμησε» την επιχειρηματικότητα.
Με φόντο όλες αυτές τις εξελίξεις λοιπόν, το ελληνικό χρηματιστήριο πέτυχε εξαιρετικές αποδόσεις το 2023, ενώ, έχοντας χάσει το πολυετές bull market των διεθνών δεικτών, ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση το ράλι του, οπότε διατηρεί ακάθεκτα τα περιθώρια για περαιτέρω ενδιαφέρουσα πορεία και μέσα στο 2024.
Οι τράπεζες θα δώσουν μέρισμα μετά από 15 «άγονα» χρόνια, ενώ φαίνεται πως το 2023 θα παρουσιάσουν ίσως τη μεγαλύτερη κερδοφορία της 15ετίας, αν όχι της ιστορίας τους. Παράλληλα, και στο ταμπλό υπάρχει κινητικότητα καθώς το τελευταίο τρίμηνο είχαμε την πρώτη εισαγωγή τράπεζας μετά από 17 χρόνια (Optima Bank), υπήρξαν κάποιες εισαγωγές ΑΕΕΑΠ και εκδόσεις ομολόγων, ενώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται η εμφατική εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και κατόπιν των Lamda Malls και Noval Properties.
Πλέον, επόμενο στοίχημα για το Χ.Α. είναι η (επαν)ένταξη στις ώριμες αγορές, κάτι που θα αλλάξει πίστα την ελληνική κεφαλαιαγορά.