*Αυτή την εβδομάδα θα φανεί πως αποτιμούν οι επενδυτές τη μείωση των επιτοκίων, κατά 50 μ.β., από την Fed. Κίνηση που σύμφωνα με τα bets- την προηγούμενη της συνεδρίασης- έδιναν σε ποσοστό 75%, συνεπώς την περίμεναν οι insiders. Τάση που, από νωρίς πρωί Πέμπτης πρόβαλε η DeA. Την Παρασκευή, η απάντηση των επενδυτών στην Wall Street ήταν μείον 0,19% για τον S&P500 στις 5.705,55 μονάδες. Πρακτικά, οι traders επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τον Πάουελ, ο “σκληρός” πληθωρισμός (supercore inflation) παραμένει κοντά στο 4% δηλαδή δεν μειώνεται για να δικαιολογεί το cut 50 μ.β στα επιτόκια, η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ δεν επιβραδύνεται. Άρα; κάτι άλλο έχει κατά νου ο διορισμένος από τους Ρεπουμπλικάνους (Τραμπ) επικεφαλής της Fed. Στις 5 Νοεμβρίου είναι, ως γνωστόν, οι προεδρικές στις ΗΠΑ, με τις προβλέψεις να παραπέμπουν σε αμφίρροπη “μάχη”. Αναλυτές υποθέτουν ότι ο τραπεζίτης επιχειρεί να δει από την 6η Νοεμβρίου και μετά, ποιο θα μπορούσε να είναι το σκηνικό στις ΗΠΑ, για νομίσματα, μετοχές, ομόλογα κ.λ.π. Να υποθέσω πως, εντελώς συνειρμικά το μυαλό του πηγαίνει αρχές Αυγούστου, συγκεκριμένα όταν στις 5/8 πυροδοτήθηκε το τεράστιο μαζικό ξεπούλημα, με αφορμή την ανισορροπία στην σχέση ιαπωνικών επιτοκίων- δανεισμένου/μοχλευμένου χρήματος κ.λ.π. Δηλαδή ο Πάουελ “λέει” στις αγορές ότι ο κίνδυνος επανάληψης ενός μαζικού sell off ανάλογου της 5ης Αυγούστου δεν έχει εκλείψει; Θα μπορούσε στο διάστημα που ακολουθεί/μεσολαβεί μέχρι την κάλπη της 5ης Νοεμβρίου να εκδηλωθεί ένα ανάλογο ξεπούλημα; ή μετά; Ας περιοριστούμε στο ότι μαθημένος από το πάθημα του Αυγούστου σπεύδει να προλάβει, για κάθε ενδεχόμενο. Διαφορετική ερμηνεία δεν δίνουν οι γνωρίζοντες.
*Στην Γαλλία ορίστηκε- επιτέλους- κυβέρνηση, υπ. Οικονομίας ο Αντουάν Αρμάν (προερχόμενος από κόμμα Μακρόν).
*Στην Γερμανία απ’ ότι φαίνεται “τριτώνει” το κακό για την κυβέρνηση Σολτς, από το Βρανδεμβούργο θα μπορούσε να ξεκινήσει η έμπρακτη αμφισβήτηση του. Εύλογο το ερώτημα πως θα πορευτεί η Γερμανία με αυτό το ετοιμόρροπο κυβερνητικό σχήμα προς τις εκλογές στις 28 Σεπτεμβρίου 2025. Ένας χρόνος, μαρτύριο της σταγόνας για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. “Βουτιά” έως 7% για τη μετοχή της BMW, μετά από ανάκληση 1,5 εκατ. ( ! ) οχημάτων της. Το χειρότερο sell off από τον Μάρτιο 2022. Η καραμπόλα της BMW παρέσυρε VW, Mercedes e.t.c. Το ένα μετά το άλλο τα πλήγματα για την οικονομία. Το τι σημαίνει Bayerische Motoren Werke για την Βαυαρία δεν χρειάζεται ανάλυση.
*Στα ευρωπαϊκά: το Κίεβο επισκέφθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τι ανακοίνωσε: αφ’ ενός την διάθεση 160 εκατ. από τα “παγωμένα” ρωσικά κεφάλαια στην Ουκρανία, αφετέρου στην δέσμευση για αποκατάσταση του 15% των ενεργειακών αναγκών της, ενώ θα αυξήσει τις εξαγωγές ενέργειας για την παροχή επιπλέον 2 GigaWatt. Προς ώρας την κρίση την πληρώνουν αποκλειστικά τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανόμενης της χώρας μας γεγονός που οδήγησε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην αποστολή επιστολής προς την Γερμανίδα επικεφαλής προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Είχε προηγηθεί δήλωση του υπ. Ενέργειας πως εάν συνεχιστεί η κρίση στην Ουκρανία, θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός παρέμβασης, να μας δώσει δηλαδή η Ευρώπη μια τέτοια δυνατότητα. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφερόταν στη νέα κοινοτική οδηγία, που προβλέπει παρέμβαση όταν διαφαίνεται ότι η κρίση μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3 μηνών. Ωστόσο, ένας μηχανισμός για να έχει πιθανότητες ενεργοποίησης και παρέμβασης στο ευρωπαϊκό μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού (target model) θα πρέπει να υπάρξει σχετικό αίτημα και να ασκηθούν πιέσεις από έναν ικανό αριθμό χωρών. Κάτι που η Γερμανία με την παρελκυστική πολιτική της στο παρελθόν έχει αποδείξει πως δεν επιθυμεί. Συνεπώς, ακόμη στην επίκληση του εύλογου αιτήματος της Αθήνας- όπως ορίζεται από τις ίδιες τις Βρυξέλλες οι πιθανότητες ικανοποίηση του είναι σχεδόν μηδενικές.
*Τι πιθανότητες έχει να εισακουσθεί η Αθήνα, εν γένει τα Βαλκάνια στις Βρυξέλλες; με τον Νταν Γιόργκεσεν να έχει διορισθεί στην θέση του επιτρόπου Ενέργειας η απάντηση είναι: θεωρητικές και μόνον. Αυτό γιατί ο Δανός-προσωπική επιλογή της Γερμανίδας- προέρχεται από την ομάδα που προωθεί την πράσινη ενέργεια, τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και της ευρύτερης ενεργειακής μετάβασης. Επιπρόσθετα, όπως αποκάλυπτε το Bloomberg, η Δανία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κόμβο της νέας γενιάς των traders ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην “χρηματιστηριοποίηση” της με Δανέζικους ομίλους (λ.χ. Danske Commodities) να αποκομίζουν υπεραξίες δισ. με αποδόσεις μεγαλύτερες του 200% (την τελευταία 2-3ετία). Παράλληλα εταιρείες όπως Orsted, Vesta βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένες από το παιχνίδι στον ενεργειακό κλάδο, με οικονομίες/επιχειρηματικότητα όπως η ελληνική να συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύτατο τίμημα. Κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε για τον χειμώνα 2025, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας ενεργοβόρου μεταποιητικής βιομηχανίας.
*Για αυτό θέλω να δω τα οικονομικά μεγέθη τρίτου 3μηνου- ολοκληρώνεται την προσεχή Δευτέρα- κυρίως όμως του τέταρτου. Όμως, παρότι πλησιάζουμε στο “κλείσιμο” του 9ου μήνα, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν το περιθώριο να ανακοινώσουν μεγέθη 6μηνου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Μήπως πρέπει να το ξαναδούν οι καθ’ ύλην αρμόδιες Αρχές;
*Σήμερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης η εκδήλωση για την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 19 Σεπτεμβρίου η διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, από τις 23 ξανά στο ταμπλώ του ΧΑ. Εισαγωγή που θα (υπο)στηριχθεί και από πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (στα 25 εκατ. το συνολικό πρόγραμμα/παράλληλα με ΧΑΚ). Το Back to Athens εξήγησε ο πρόεδρος του δ.σ Τάκης Αράπογλου, «ενισχύει τη ρευστότητα των μετοχών μας και την αναγνωρισιμότητα του συγκροτήματος μεταξύ μιας ευρύτερης ομάδας ενδιαφερόμενων επενδυτών». Γνώριμο το ΧΑ για την Κύπρου (μέχρι το 2017) πλέον με διαφορετική μετοχική σύνθεση και με το CarVal, private equity με έμφαση σε εναλλακτικές επενδύσεις και «βραχίονας» της Alliance Bernstein (ελέγχει το 9,07% του μ.κ) όπως και το fund Caius Capital (το 5,58%) έχουν αναθέσει στη Jefferies τη διερεύνηση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Σε ανάλογη κατεύθυνση και o εκκαθαριστής της Λαϊκής (4,81%). Άλλοι μέτοχοι μειοψηφίας: Lamessa Investment Ltd (συμφερόντων του Ρώσου ολιγάρχη Victor Vekselberg) 9,30%, Carval Investors 9,09 % Senvest Investments LLC 8,70%, Caius Capital LLP 5,42%, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD 5,04%,Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (υπό εκκαθάριση Λαϊκή) 4,83%, Ταμείο Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου 4,76%, Helikon Investments Limited κάτω του 5%, Osome Investments Limited (Grigory Byrenkov) κάτω του 5% Eaton Vance Management κάτω του 5%.
*Σήμερα η “πρώτη” στο ΧΑ και τέλος της εβδομάδας οι επιτελείς της τράπεζας θα ξανά βρεθούν στο Λονδίνο. Στις 26-29 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτή την φορά για το road show της BofA όπου θα συμμετάσχουν και οι Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.
*Great Sea Interconnector: Το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα έγινε, Αθήνα-Λευκωσία συμφώνησαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις που πολλές φορές έφθασαν μέχρι την ακύρωση του έργου. Προφανώς και η συνέχεια, τα επόμενα βήματα θα είναι δύσκολα-πλην όμως έγινε το κατ’ αρχήν πολύ βασικό. Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης “έδωσαν τα χέρια”, ενέργεια με ισχυρό σημειολογικό χαρακτήρα. Το γεωπολιτικό ρίσκο δεδομένο απόρροια των θέσεων της Άγκυρας αλλά οι πρώτες ανακοινώσεις στήριξης της συμφωνίας είναι ενθαρρυντικές. Εκπεφρασμένη η στήριξη του Τζέφρεϊ Πάιατ- υφυπουργού για θέματα ενέργειας του State Department- της Τζούλυ Φίσερ- πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία- του Ελι Κοέν- υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ- όπως και του Εμανουέλ Μακρόν (κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου με τον Κύπριο ομόλογο του, το Σάββατο). Οι δηλώσεις Μακρόν πέραν της επενδυτικής διάστασης (καθώς το έργο έχει αναλάβει η Nexans, η δε Meridiam ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μετοχικά στο σχήμα του GSI) έχουν ευρύτερη σημασία αυτή την περίοδο που η Αθήνα προχώρησε στην παραγγελία και 4ης Belharra (& Scalp Naval).
*Για πρώτη φορά σε δείκτη FTSE/Russell η Interlife, η μόνη πλέον εκπρόσωπος του ασφαλιστικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μετοχή εντάσσεται στον δείκτη FTSE/Russell-Micro Cap- με αποτίμηση 90,6 εκατ. ευρώ, σε μία συγκυρία που ο κλάδος ευνοείται από τις τελευταίες κυβερνητικές ενέργειες στο θέμα διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Σημαντική η ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας (παραγωγή 51,115 εκατ., το 14,93% στον υπό κλάδο “περιουσίας και λοιπών ζημιών” στο 6μηνο) με στόχο της διοίκησης την υπέρβαση του ορίου των 100 εκατ. (συνολικά ασφάλιστρα). Από την πλευρά του ο Γιάννης Βοτσαρίδης αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση ενός φαινομένου που κατά πως φαίνεται θα έχει συχνότερο χαρακτήρα.
*Για την υπεραπόδοση της μετοχής της Alpha Bank, με θεαματική αύξηση συναλλαγών παράγοντες της αγοράς “δείχνουν” προς την πλευρά της Reggeborgh/Holterman. Το γιατί διαχειριστής ξένου fund μείωνε θέσεις του στην Eurobank- όλη την προηγούμενη εβδομάδα- ενισχύοντας θέσεις σε Alpha Bank ενδέχεται να είναι άσχετο, ή μήπως όχι;
*Το Σ.Κ το team της DeA είχε διαδοχικά συναντήσεις με μεσαιόβαθμα στελέχη (κυρίως) της Παγκρήτιας αλλά και της Attica Bank. Πολλές οι σημειώσεις, ένα το συμπέρασμα. Δεν θα βιαστώ θα ξανά δω τα μεγέθη 6μηνου, κυρίως όμως προβλέψεις για 2024, μετάπτωση στο νέο τραπεζικό σχήμα, κόστη λ.χ. εθελούσιας κ.λ.π. Κατ’ αρχήν, κρατώ πως η ζημιά των 2 τραπεζών από την εξυγίανση των ισολογισμών μέσω τιτλοποίησης απαιτήσεων NPEs φθάνουν (έως) 845 εκατ. Το ΤΧΣ θα εισφέρει 475 εκατ., Thrivest & λοιποί περί τα 200 εκατ. Αυτό που βλέπω είναι πως η Παγκρήτια επιδιώκει να ρυθμίσει/τιτλοποιήσει απαιτήσεις (NPEs/μικτής λογιστικής αξίας) ύψους 1,38 δισ. Στα 445 εκατ. η ζημιά για την τράπεζα, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Attica Bank. Όμως, αφού η Παγκρήτια υπερτερεί σε αρκετά γιατί οι (αρχικοί) μέτοχοι της υπέστησαν θηριώδες dilution, τόσο μεγάλο που εάν δεν παρέμβαινε ο ίδιος ο Αλέξανδρος Εξάρχου να τους καθησυχάσει δύσκολα θα αποφεύγονταν τα χειρότερα.
*Αγοραστής η UBS στην ΔΕΗ. Ισχυροί πελάτες των Ελβετών πίσω από τις συστηματικές αγορές στην μετοχή της Επιχείρησης.
*Με την εισαγωγή της Κύπρου στο ΧΑ, αλλάζουν κατά τι και οι σταθμίσεις των τραπεζικών. Μικρή στην διαμόρφωση του Γενικού αλλά περίπου 10% του Τραπεζικού, να αναμένουμε μικρές μεταβολές. Τρέχουσα στάθμιση, για Εθνική στο 30,394%, Eurobank στο 26,500%, Πειραιώς (21,236%), Alpha Bank (17,937%), Optima Bank (4,287%).
*Διαβάζω, δεξιά-αριστερά πως ο υπ. Οικ μεθοδεύει αλλαγές στην Κεφαλαιαγορά, κ.λ.π. Από ένα πρόχειρο ρεπορτάζ που έγινε δεν μου προκύπτει. Θα κάνω και δεύτερο γύρο σήμερα- αύριο, θα ενημερώσω σχετικά…ωστόσο λάβαμε από χρηματιστή το εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν 4941/2022 τα κριτήρια υπολογισμού του ύψους της ετήσιας τακτικής εισφοράς και του επιμερισμού της για το κάθε μέλους του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. του Συνεγγυητικού και της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το Συνεγγυητικό όμως σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έχει ακόμη καταφέρει εισηγηθεί τον νέο τρόπο υπολογισμού των μερίδων των μελών του. Η εποπτεία του νομικού προσώπου αυτού από τον Ιούνιο του 2022 ανήκει στο ΥΠΟΙΚ. Το ΥΠΟΙΚ τι κάνει όμως; Υπάρχει κάποιος ο λόγος που μετά από δυόμισι χρόνια από την δημοσίευση του νόμου Ν 4941/2022 (ΦΕΚ 113/Α/16-06-2022), ο υπουργός των οικονομικών κος Χατζηδάκης και η αρμόδια ΓΓ κα Αλαμπάση δεν έχουν ακόμη εκδώσει την απόφαση που προβλέπεται από το άρθρο 41 του Ν 4941/2022 για τον καθορισμό των κριτήριων του υπολογισμού του ύψους της ετήσιας τακτικής εισφοράς των μελών του Συνεγγυητικού. Για πόσο καιρό θα περιμένουν την σχετική εισήγηση; σ.σ το μεταφέραμε ως είχε, προς διερεύνηση επίσης.