Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει στο Χρηματιστήριο – Ενισχύεται ο τραπεζικός κλάδος της...

Η Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει στο Χρηματιστήριο – Ενισχύεται ο τραπεζικός κλάδος της αγοράς

Ενισχύεται περαιτέρω ο τραπεζικός κλάδος του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς από σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου οι εισηγμένες μετοχές θα γίνουν οκτώ, διότι επανέρχεται στο ταμπλό η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 2017.

Πλέον, με την επάνοδο της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. οι εισηγμένες τραπεζικές μετοχές γίνονται οκτώ, καθώς στις τέσσερις συστημικές Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, την Τράπεζα Ελλάδος, την Attica Bank (που συγχωνεύεται με την Παγκρήτρια) προστέθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και η Optima Bank.

Ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθεί τους μεγάλους κύκλους της οικονομίας. Ο κλάδος γιγαντώθηκε, «φούσκωσε», απέκτησε υπερβολικά μεγάλη επιρροή, τη δεκαετία του ‘90 με την απελευθέρωση του (τυφλού) δανεισμού και κορύφωσε στα τέλη της δεκαετίας του 2010, με τον ερχομό της κρίσης και την υπόθεση της Lehman Brothers τον Οκτώβριο του 2008.

Κατόπιν ήρθε η κρίση και η χρεοκοπία, ο κλάδος ισοπεδώθηκε και χρηματιστηριακά, χάνοντας το 99,9% της αξίας του, έγιναν πολλαπλά reverse split για να μη μηδενίσουν οι μετοχές στο ταμπλό, έκαναν ανακεφαλαιοποιήσεις, μείωσαν καταστήματα, μείωσαν κατά δεκάδες χιλιάδες το προσωπικό και πέρασαν το δικό τους καθαρτήριο.

Στο χρηματιστήριο, έως το «σκάσιμο» της κρίσης και της χρεοκοπίας, έφτασαν να είναι εισηγμένες περίπου 13 τράπεζες, ενώ συνολικά πριν την κρίση στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν 19 τραπεζικά ιδρύματα! Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε μέλη 33 ελληνικές και ξένες τράπεζες, ενώ σήμερα είναι πολύ λιγότερες από τις μισές, μαζί με τις δύο – τρεις συνεταιριστικές που έχουν απομείνει

Η επάνοδος της Τράπεζας Κύπρου

Σήμερα λοιπόν ανεβαίνει στο ταμπλό του Χ.Α. ξανά η μετοχή της Τρ. Κύπρου και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την υποδοχή που θα έχει από την αγορά. Θα εισαχθούν 443.457.297 μετοχές, με τιμή εκκίνησης τα 4,78 ευρώ, που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει με κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ, που θα τη φέρει στη 16η θέση των αποτιμήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η Τράπεζα Κύπρου μπαίνει με ελκυστικούς δείκτες στο Χ.Α. και μένει να δούμε τους όγκους και τους τζίρους που θα κάνει στην πρώτη ημέρα και κατόπιν. Θυμίζουμε πως ο όμιλος παρουσίασε ισχυρό δεύτερο τρίμηνο, κάτι που οδήγησε τη διοίκηση σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της.

Πλέον, αναμένει καθαρά έσοδα από τόκους πάνω από 800 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx Χρηματιστηριακή η μετοχή εισάγεται στο Χ.Α. με ελκυστικούς δείκτες και συγκεκριμένα με p/e κάτω από 5 φορές και P/TBV κάτω από 0,7 φορές, με τη μερισματική απόδοση να πλησιάσει το 9,2% το 2025. Θυμίζουμε πως η Euroxx έχει δώσει τιμή στόχο τα 6,50 ευρώ.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο και σήμερα διατηρεί δίκτυο 58 καταστημάτων στην Κύπρο, εκ των οποίων τα τρία λειτουργούν ως θυρίδες, ενώ απασχολεί 2.860 εργαζομένους στο νησί αλλά και διεθνώς. H Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.

Το εκτόπισμα της Τράπεζας Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις, factoring, χρηματοεπενδυτικές υπηρεσίες, διαχείριση κεφαλαίων και ασφάλειες γενικού κλάδου και ζωής.

Σήμερα, διατηρεί δίκτυο 58 καταστημάτων στην Κύπρο, εκ των οποίων τα τρία λειτουργούν ως θυρίδες, ενώ απασχολεί 2.860 εργαζομένους στο νησί αλλά και διεθνώς. H Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.

Επιδόσεις και στόχοι

Το πρώτο εξάμηνο φέτος η Τράπεζα Κύπρου είχε καθαρά κέρδη 270,35 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση της τράπεζας περιμένει ότι η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της θα ξεπεράσει το 19% με συνέπεια η καθαρή κερδοφορία σε ετήσια βάση να κινηθεί στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ.

Στη χρήση του 2023, η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε καθαρά κέρδη 489 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) άγγιζε το 3,6%. Η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε δείκτη ΜΕΔ προς δάνεια κάτω του 3% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και κάτω του 2,5% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Τα δάνειά της προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το μέρισμα δεν ξεπέρασε το 30% των κερδών της, ήτοι 0,25 ευρώ/μετοχή. Ο δείκτης τιμή προς ενσώματη καθαρή θέση (P/TBV) δεν ξεπερνά τις 0,8 φορές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ