*Κάμπτεται ( ; ) το πληθωριστικό μέτωπο, το “πρώτο θέμα” (και εύλογο ερώτημα) της DeA. Ακολούθησε η εκρηκτική άνοδος στην Wall Street, την Παρασκευή (με το ΧΑ σε αργία λόγω Θεοφανείων), με αφορμή την ανακοίνωση της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα του Δεκεμβρίου. Ενδείξεις επιβράδυνσης για τον πληθωρισμό- είχαν προηγηθεί ανάλογες από Γερμανία, Γαλλία κ.α.- με αποτέλεσμα το άλμα 700 μονάδων για τον DJIA, το 2,28% του S&P500 στις 3.895 μονάδες.
*Ενδιαφέρον το γεγονός πως οι επενδυτές δεν “ακούν” την επιθετική ρητορική των Fed, ECB e.t.c για ακριβότερα επιτόκια, ποσοτική σύσφιξη- σε αντίθεση με το sell off που είχε διαδραματιστεί τον Δεκέμβριο (2021). Θυμίζω, πως-τότε- η έκταση της διόρθωσης είχε “τιμολογηθεί” σε απώλεια 18-20 τρισ.$ (από μετοχές, ομόλογα), η μεγαλύτερη από το 1932. Φαίνεται πως τόσο η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων (για τουλάχιστον το πρώτο 6μηνο), όσο και το QT σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχουν προεξοφληθεί/ενσωματωθεί. Και ότι οι επενδυτές βλέπουν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο της κορύφωσης της αυξητικής τάσης για τα επιτόκια τον Ιούνιο-Ιούλιο. Προεξοφλητικοί μηχανισμοί τα χρηματιστήρια, με τους insiders να παίρνουν τα ανάλογα ρίσκα τους.
*Πολιτική σταθερότητα και επενδυτική βαθμίδα, τα δύο “κλειδιά” του 2023, σύμφωνα με τον Απόστολο Σκουμπούρη. Τι εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.
*Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις εκλογές με το Μαξίμου να στοχεύει- προφανώς- στο αποτέλεσμα που η “δεύτερη κάλπη” θα δίνει αυτοδυναμία. Εύλογα για το Μαξίμου και την επιτελική ομάδα του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, στα tanea.gr είδα το ενδιαφέρον “ποιους ωφελεί και ποιους τρομάζει το σενάριο της τρίτης κάλπης”, της Ελένης Ευαγγελοδήμου. Θα μείνω λίγο στα του Συγκροτήματος, καθώς μου έκανε εντύπωση η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στον Πειραιά και γιατί επέλεξε να εορτάσει τα Θεοφάνεια δίπλα στον μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ και στους Γιάννη Μώραλη, Βαγγέλη Μαρινάκη. Με τον τελευταίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χειραψία, με γνωστή επικοινωνιολόγο να κάνει λόγο για εξαιρετικού συμβολισμού επικοινωνιακή κίνηση του “βάζελου” πολιτικού με τον “γαύρο” κορυφαίο παράγοντα. Δεν γνωρίζω (και δεν μ’ ενδιαφέρει άλλωστε) κατά πόσον οι ΦΩΤΟ με Σεραφείμ-Μαρινάκη κ.λ.π “ανεβάζουν στα κάγκελα” τους ultras της Κουμουνδούρου (ακόμη δεν έχουν “χωνέψει” το… καπέλο που τους φόρεσε ο αρχηγός τους με την Πόπη Τσαπανίδου), αλλά επικοινωνιακά την βρίσκω έξυπνη κίνηση.
*Με ενδιαφέρον περιμένω τον επόμενο γύρο μεταξύ Χρήστου Σταϊκούρα-τραπεζιτών. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα spreads καταθέσεων-δανεισμού/χορηγήσεων εξηγούσαν το… μπινελίκωμα του συμπαθούς Λαμιώτη- που ακολούθησε- αρχές Δεκεμβρίου. Το κατά πόσον οι τραπεζίτες έβαλαν “νερό στο κρασί” τους θα σας γελάσω, καθώς τα αναθεωρημένα επιτόκια (καταθέσεων), οι όροι & προϋποθέσεις ποικίλλουν από τράπεζα σε τράπεζα, από καταθέτη σε καταθέτη. Προσώρας, αρκούμαι στα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ: Επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης (επιχείρησης) στην Ευρωζώνη 1,52% vs 0,27% στην Ελλάδα. Επιτόκιο για νέα δάνεια 3,09% vs 5,02% (επιχείρησης) και 2,88% vs 4,89%. Πιθανολογώ, πως τον Δεκέμβριο κάπως θα “έκλεισε η ψαλίδα”, αλλά και πάλι συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι ευρεία. Για αυτό περιμένω την αναμέτρηση Χρήστου Σταϊκούρα-τραπεζιτών. Σε (προ) εκλογική περίοδο και ο Λαμιώτης θέλει την πρωτιά στην πόλη και τον νομό. Για την περίπτωση του Θέμη Χειμάρα η DeA ήταν ξεκάθαρη εξ’ αρχής. Η Ελένη Μακρή-Θεοδώρου στη θέση του- είχε εκλεγεί με την ΝΔ το 2012-2015, εκπαιδευτικός.
*Όλα καλά από το μέτωπο της Attica Bank: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο η ολοκλήρωση της αμκ, σε συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο το business plan. Είδα και στην ανακοίνωση της έκτακτης γ.σ πως “ανέθεσε ήδη σε εξωτερικούς συμβούλους τη μελέτη και υποβολή Σχεδίου Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων”. Καλά όλα αυτά, αλλά πειστικές εξηγήσεις για τη λογιστικοποίηση προβλέψεων δεν δόθηκαν, ούτε αυτή την φορά. Τέλος πάντων, ποια είναι η DeA, όταν ΤτΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφαίνονται πως «Όλα Καλά». Ωστόσο, την επόμενη φορά που εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ μετέλθει ανάλογων… ακροβασιών να τύχει της ίδιας μεταχείρισης.
*Τι είδα (radar.gr) για πανικό στην Lamda Development μετά την αποχώρηση της Eurobank από την χρηματοδότηση (500 ή 800 εκατ.) και από την ανέγερση του συγκροτήματος γραφείων ύψους 180 εκατ. με τις νέες τιμές. Διαβάζω, για μεγάλες αμφιβολίες στην αγορά για την ολοκλήρωση του project και τις ικανότητες του μάνατζμεντ! Αμφισβητούνται ευθέως Αθανασίου και ηγετική ομάδα. Τώρα είναι έτσι, κάπως έτσι ή τι τρέχει θα φανεί… Θα περιοριστώ σε 2 γεγονότα: την αποχώρηση/αποεπένδυση της Μαριάννας Λάτση (LatsCo) από την εταιρεία του αδελφού της και η μη παρουσία του Σπύρου Λάτση στην πανηγυρική εκδήλωση “εγκαινίων”. Επίσης γεγονός, πως ο Οδυσσέας Αθανασίου πρώην CFO της Barilla και του συγχωρεμένου Θωμά Λαναρά εξασφάλισε ρευστό με τις υπογραφές συμβολαίων για τα διαμερίσματα στον Πύργο του Ελληνικού και των luxurius μονοκατοικιών. Κάτι είναι και αυτό. Επίσης γεγονός, πως η μετοχή δεν μπορεί να “σηκώσει κεφάλι”, κολλημένη σταθερά κάτω από τα 6 ευρώ.
*Ξεκινά η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζικών ομίλων στην Wall Street, με τους αναλυτές (σε Bloomberg, CNBC e.t.c ) το βράδυ της Παρασκευής bullish. Θα είχε ενδιαφέρον εάν εξελισσόταν ένα January Effect, στηριζόμενο στον τραπεζικό κλάδο στη Νέα Υόρκη. Κάτι θα έφτανε μέχρι τα ευρωπαϊκά και σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα γνώριζε πιένες ο κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έτοιμος είναι ο κλάδος για την υπέρβαση των 700 μονάδων. Στα 1,07 ευρώ η Alpha Bank αποτιμάται 2,51 δισ., στα 3,89 η Εθνική αποτιμάται 3,56 δισ., στα 1,129 και τα 4,19 δισ. η Eurobank και στα 1,499 και τα 1,87 δισ. η Πειραιώς. Παίρνοντας ως ένα από τα μέτρα σύγκρισης το τι πλήρωσε η JPMC για την VIVA Wallet τα λ.χ. 1,87 δισ. της Πειραιώς ή τα 2,51 δισ. της Alpha Bank τα βρίσκω peanuts, μπροστά σε (δυνητικές ) τιμές Δεκεμβρίου 2023. Το ίδιο εκτιμώ και για Εθνική, Eurobank…
*Εκτίμηση έμπειρου χρηματιστηριακού παράγοντα πως στο ΙΑΤΡΙΚΟ Αθηνών κυοφορούνται εξελίξεις, που ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνουν μετοχικού-στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις. Ούτως ή άλλως τα 147,5 εκατ. που αποτιμάται ο Όμιλος είναι peanuts συγκριτικά με το τίμημα που κατέβαλε το CVC Capital Partners για Metropolitan, ΥΓΕΙΑ κ.λ.π. Και 3 φορές πάνω από τα έσοδα (μέσω επιστροφής κεφαλαίου) που έβαλε στο ταμείο του το team του Αλεξ Φωτακίδη. Η χαμηλή αποτίμηση του ΙΑΤΡΙΚΟΥ Αθηνών θα εξυπηρετούσε μόνο στην περίπτωση, που ο Βασίλης Αποστολόπουλος σχεδίαζε να “βγάλει” από το ΧΑ τον όμιλο. Όμως, τέτοιο ενδεχόμενο παίζει; δεν παίζει; ή μήπως παίζει;
*Στα 13,05 ευρώ με άνοδο 1,05% η μετοχή του ΟΠΑΠ την Πέμπτη. Για να δούμε: Μεγάλη αύξηση των εσόδων από τα πρακτορεία σχεδόν 50%, ισχυρή ενίσχυση και λόγω Mundial ειδικότερα όσον αφορά στον on line τζίρο. Στα 720 εκατ. τα εκτιμώμενα ebitda έναντι πέρυσι 550 εκατ. Και αυτά από μία μετοχή ομόλογο, που διανέμει το 5%-7% της κεφαλαιοποίησης της. Νομίζω, πως ήρθε η ώρα της (χρηματιστηριακά).
*Loulis Mills: Εκτίμηση της DeA, που όσο εμβαθύνει στο ρεπορτάζ ενισχύει την εκτίμηση της πως στο… βάθος έρχεται αγοραστής. ΙΟΝ: Επειδή η στήλη είχε εκφράσει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά στην πρόθεση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για το μέλλον της ιστορικής εταιρείας συνεχίζοντας το “ψάξιμο” ενισχύει την εκτίμηση της πως στο… βάθος έρχεται αγοραστής. Ο χρόνος θα δείξει-επιβεβαιώσει ή όχι- την εγκυρότητα των πηγών της DeA. Που κατά κανόνα επιβεβαιώνονται.