don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η “σφαγή” των lobbies, σήμερα η… έξοδος, νέα υψηλά για 8 plus, τα ξένα σπίτια “τρέχουν” Πειραιώς, “ναι” από MIG για Attica Συμμετοχών, τα 500 του Elements για “Μάρμαρα Παυλίδης” και καλά νέα για τους Θεσσαλονικείς

*Αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας άλλων δύο ευρωβουλευτών (Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα) από την Πρόεδρο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, Ρομπέρτα Μέτσολα. Μαθαίνω πως η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είναι διατεθειμένη να προχωρήσει βαθύτερα στην υπόθεση Qatargate, να επανεξετάσει την περίπτωση Leyen-Pfizer και να “ανοίξει” ακόμη 2-3 περιπτώσεις μετά από καταγγελίες ευρωβουλευτών. Για “σφαγή” των lobbies έκαναν λόγο πηγές στις Βρυξέλλες, που εκτιμούν ότι αυτή την φορά θα φορεθούν τα “ριγέ”.

*Και τι θα κάνουν τώρα χωρίς τον Κωνσταντίνο, το (θεωρητικό) ερώτημα του Νίκου Ελευθερόγλου. Πάει πέρασε και αυτό… Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη η-μεταξύ άλλων κρίσεων στις ΕΔ- παράταση για επιπλέον ένα έτος της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Το πήρε πάνω του ο πρωθυπουργός, στέλνοντας τα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, τόσο εντός-όσο (κυρίως) εκτός.

*Ώρα να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς τα εκβιαστικά παιχνίδια της Τουρκίας οι-μέχρι πρότινος ανεκτικοί, προοδευτικοί- Σκανδιναβοί. Ρ.Τ Ερντογάν προς Στοκχόλμη-Ελσίνκι: θέλω την έκδοση 130 “τρομοκρατών” βρυχήθηκε ο Σουλτάνος, για να δούμε οι comme il faut Βόρειοι. 

*Σήμερα- κατά πάσα βεβαιότητα- η έξοδος της χώρας στις αγορές, η πρώτη για το 2023. Με 10ετούς διάρκειας έκδοση κρατικού χρέους και για 2,5-3 δισ. έναντι 7 δισ. που έχει προαναγγείλει ο ΟΔΔΗΧ για φέτος. Σκέφτηκαν στον Οργανισμό πως ευκαιρία είναι τώρα (στο 4,143% το GR10Y, έναντι 4,011% του αντίστοιχου Ιταλικού), πριν την ετυμηγορία του Fitch (27/1) και με αβέβαιη τόσο την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, όσο των εξελίξεων στα πολιτικά να αντλήσουν τα 2/5 του στόχου. Προληπτική, εμπροσθοβαρής ενέργεια από την πάντα μπροστά των γεγονότων ομάδα του ΟΔΔΗΧ και βλέπουν. Το πολύ-πολύ αντί για 7 να αντλήσουν 8 ή και 9 εάν είναι δόκιμο το κλίμα από Ιούλιο και μετά, είναι σε αναμονή και ένα ενδεχόμενο green bond. Υγιεινός περίπατος για την Αθήνα, σε μία περίοδο που, όπως σημείωνε η DeA, το κόστος χρήματος θα επιβαρύνεται για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ θα ελαφρύνεται για την ελληνική. 

*Σε νέα υψηλά 8 plus ετών χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον ΓΔ στις 981,26 μονάδες. Επόμενο υψηλό οι 1.035,08 από την συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014. Με αργία στην Wall Street, ο τζίρος των 90,7 εκατ. εξέπληξε πολλούς, επιβεβαίωση πως το παιχνίδι γίνεται από το City. Μέσω πακέτων τα 22,6 εκατ. σε μετοχές των Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank, OTE, Motor Oil, Mytilineos, Lamda Development και ΟΠΑΠ) ενώ τα 11 εκατ. σε μόλις 4 χαρτιά των Πειραιώς, Eurobank, OTE, Mytilineos. 

*Νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή της Mytilineos, ημέρα που η διοίκηση ανακοίνωσε ακόμη ένα έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή την φορά με την RWE. Ξεπέρασε και το όριο των 3 δισ. η αποτίμηση της εισηγμένης.

*Έως τα 23,14 νέο υψηλό για τη μετοχή της Motor Oil, αποτίμηση στα 2,56 δισ. H ένταξη στον MSCI Greece “κλειδώνει” στις 11 Φεβρουαρίου.

*Θα προλάβει η Πειραιώς; καθώς με “άλμα” 5,40% έπιασε τα 1,6745 με την αποτίμηση να ξεπερνά τα 2 δισ. Συγκεκριμένα στα 2,01 δισ. και 2-3 ισχυρά ξένα σπίτια “τρέχουν” το στοίχημα της ένταξης και της Πειραιώς στον διεθνή δείκτη.

*Νέος γύρος διερευνητικών αγορών οριακά πάνω από τα 2 ευρώ για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Εδώ η προοπτική είναι ξεκάθαρη, stay firm. 

*Μην το ξεχάσω… μια χαρά κάλυψε όλα τα συμφέροντα ο ΟΔΔΗΧ: αμερικανικά (Goldman Sachs, BofA, JPMC), αγγλικά (Barclays), γαλλικά (Societe Generale) και γερμανικά (Commerzbank). Όλα τα παιδιά- καλώς τα. Και βεβαίως Societe Generale, ξεχνιέται; δεν ξεχνιέται.

*Attica Bank: Η Ellington φεύγει-η τριάς των Εξάρχου-Καϋμενάκη-Μπάκου (κατ’ αλφαβητική σειρά) έρχεται ( ; ). Κατά πως φαίνεται θα κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα χάρη στους ΕΚΜ. Για την άριστη σχέση Εξάρχου-Βρεττού τα γνωρίζει η αγορά.

*Μεθαύριο στην Αθήνα ο Αντρέα Ενρια. Και εθιμοτυπικού χαρακτήρα η επίσκεψη (η θητεία του ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου) και ουσιαστικού. Συνδυαστικά η προειδοποίηση της ΕΒΑ σε Αθήνα, Ρώμη, Λισσαβόνα για κάλυψη των κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών (μέσω εκδόσεων χρέους). Δεδομένου ότι το κόστος των MREL έχει εκτιναχθεί (από τον Δεκέμβριο 2021), η notam της Τραπεζικής Αρχής ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη.

*MIG: “ΝΑΙ” από το διοικητικό συμβούλιο σε ανταλλαγή χρέους με Attica Συμμετοχών, reverse split. Δάνεια 443,8 εκατ. θα διαγραφούν έναντι του 79,93% της εισηγμένης holdings. KPMG και Euroxx αποτιμούν ως εύλογη την συναλλαγή.

*Συνεχίζει ο Κέκροπας και χθες ημέρα επισημοποίησης της απόσχισης της Intracom Properties. Για την έμμεση-πλην όμως διακριτή- σχέση η DeA είχε αναφερθεί πρόσφατα. 

*Άσπρη πέτρα ξέξασπρη… και ο λόγος με αφορμή τα σχεδόν 500 εκατ. του Elements Capital Management για την “Μάρμαρα Παυλίδης”. Ο Σάββας Λιασής δεν είναι “χθεσινός”, που σημαίνει ότι το τίμημα μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο σύγκρισης για τον κλάδο. Το κυπριακό fund (με γραφεία σε Κύπρο, Ελλάδα, Κροατία και Σλοβενία) έχει συνεργαστεί σε αρκετές συμφωνίες/εξαγορές με το York Capital, αν και για το συγκεκριμένο deal δεν επιβεβαιώνεται η συμμετοχή του. Παράπλευρη έξοδος, μετά την συμφωνία της “Μάρμαρα Παυλίδης”, μητρικής της Mermeren Kombinat για τη δεύτερη. Λογικά θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση.

*Είναι το νομοθετικό πλαίσιο-διάτρητο που λέγαμε με αφορμή την “έξοδο” της ΠΛΑΙΣΙΟ και του ελλείμματος των Εποπτικών Αρχών. Αλλά who cares… Για να δούμε, Ικτίνος: 554 χιλ. τμχ οι συναλλαγές την Παρασκευή, άλλες 407 χιλ. τμχ χθες Δευτέρα. Οι σχέσεις των μελών της οικογένειας Χαϊδά λίγο ως πολύ γνωστές παλαιόθεν. Αρκετά φημολογούνται πάντως, με αφορμή και την θεαματική αύξηση των συναλλαγών. Άλλωστε και στην περίπτωση της Δραμινής εταιρείας οι διαφωνίες μεταξύ Χριστόφορου, Χριστίνας και Κυριάκου Παυλίδη είχαν ως συνέπεια το “Πωλητήριο”. Άραγε, εάν ο ιδρυτής Ευκλείδης… αλλά ας μην το συνεχίσω… 

*Διάβασα (newmoney) πως η Intell επιλέγει να επενδύσει στην Ελλάδα. Και ότι (σύμφωνα με τον Στέλιο Μορφίδη) δεν αποκλείεται Μητσοτάκης- Γκέλσινγκερ να “δώσουν τα χέρια” στο Νταβός. Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις, τις αμέσως επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις. Αδιαμφισβήτητη επιτυχία η έλευση του παγκόσμιου leader στην κατασκευή τσιπ ημιαγωγών. 

*Απαριθμώ τις “ψήφους εμπιστοσύνης” του αμερικανικού παράγοντα (με άμεσες επενδύσεις) JPMC, Microsoft, Google, Amazon web services, Digital Realty αλλά και Goldman Sachs (για πρώτη φορά στα ξενοδοχειακά/Χαλκιδική) και βεβαίως ExxonMobil. Για αυτό η αγορά περιμένει με εύλογο ενδιαφέρον την ετυμηγορία του οίκου Fitch στις 27 Ιανουαρίου. Πάντως ο Moody’s (ο πιο δύσκολος βαθμολογητής) αποδίδει τα εύσημα στην Ελλάδα για τη μείωση του (δημόσιου) χρέους κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, ίσως η μεγαλύτερη διεθνώς. Ο οίκος αξιολογεί την προοπτική της ελληνικής οικονομίας στις 17 Μαρτίου. 

*Lavipharm, λένε πως είναι από τα plays των mid caps. Εκτός επιτήρησης, με “πλάτες” της Ambrosia Capital και σχεδιασμό για την “επόμενη ημέρα” δικαιολογεί την εμφανώς βελτιωμένη εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων.  

*Ανοιχτή σήμερα η Wall Street, η προσοχή και στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος, σειρά έχει η Goldman Sachs.

*Θετικά νέα για τους Θεσσαλονικείς. Άκουσα τον Βασίλη Κικίλια (στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης) να μιλά για αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Ριάντ, αλλά και για απ’ ευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ. Η καμπάνια για την πόλη ως ιδανικό city break προορισμό απέδωσε και θα συνεχιστεί. Τουλάχιστον άλλες 10 αεροπορικές θα δρομολογήσουν από Μάρτιο-Απρίλιο: Air Moldova, Air Seven, Blue Bird Airways, Flyr, Marathon Airlines, Jet2fly, Sundair e.t.c. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask