*Νέο “σοβαρό χτύπημα” στο μαλακό υπογάστριο του Πούτιν. Η Premier League ανέστειλε το τηλεοπτικό της συμβόλαιο με το Match TV (ιδιοκτησίας Gazprom) και έτσι οι Ρώσοι δεν θα βλέπουν Αγγλικό πρωτάθλημα. Δηλαδή, θα βλέπουν πειρατικά, όπως όλοι οι… σοβαροί παρείσακτοι. Αναμένουμε να τον… αποτελειώσουν οσονούπω τον Πούτιν με ανάλογες κυρώσεις που αναμένεται -σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες- να επιβάλει η World Curling Federation. Το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Μόσχας κινείται πλέον στη σφαίρα του γελοίου.
*Δεν θα μπορούσε να ενεργήσει διαφορετικά η ΕΚΤ, με τα στοιχεία πληθωρισμού (κόστους) στα ύψη των αρχών του ΄70 και ΄80. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε το πολύ συντηρητικό-0,25%/25 μ.β- για τον Ιούλιο, δεσμεύθηκε για τον Σεπτέμβριο- χωρίς αναφορά σε ποσοστό/και πως θα μπορούσε άλλωστε- περνώντας την γραμμή της στην ομάδα των “σκληρών”. Ποιο είναι το μεγάλο (και ως προς το μέγεθος) πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας; η Ιταλία-με ένα χρέος στο 150% ενός ΑΕΠ 1,7 τρισ- προφανώς και δευτερευόντως η Ελλάδα και πολύ λιγότερο η Πορτογαλία και η Ισπανία. Ελέω Ιταλίας ο “Νότος” είναι προβληματικός και είτε θα (υποστηριχθεί, παντί τρόπω) ή πάμε για άλλα… Τώρα, η βεβαιότητα πως κοντά στην Ρώμη θα ευνοηθεί-συγκριτικά πάντα- και η Αθήνα θετικό είναι. Μπορεί οι “αγορές” να βγήκαν επιθετικά με πωλήσεις στα ομόλογα και των 4 χωρών, ωστόσο το… ντόμινο αγγίζει και τα γαλλικά, όπως και τα γερμανικά. Συνεπώς η λύση, που θα πρέπει να δοθεί θα είναι συνολική. Εξ ου το “πάγωμα” του Συμφώνου Σταθερότητας (τουλάχιστον) για το 2023 και βλέπουμε, όπως και οι διαρροές (Bloomberg e.t.c ) για “δίχτυ ασφαλείας” για υπερχρεωμένες χώρες. Ρητή η αναφορά της Γαλλίδας, για ακόμη μία αναφορά, ειδικά και ξεχωριστά για τα ελληνικά ομόλογα. Άλλωστε κοινό μυστικό, πως με την “ανοχή” στον υψηλό πληθωρισμό περιορίζεται η πραγματική αξία του ονομαστικού χρέους. Για τα καθ’ ημάς τα έχει αναλύσει επαρκώς ο Εμμ. Νότης πως θα μειωθεί στο 180% ο λόγος “χρέους/ΑΕΠ”.
*Ωστόσο, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει το καθεστώς κρατικών εγγυήσεων, που χορηγούνται για την εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αφορά και αυτό την Ιταλία, συγκεκριμένα το πρόγραμμα Εγγύηση Τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (Garanzia Cartolarizzazione Sofferenze) αλλά απ’ ότι μαθαίνουμε θα προωθηθεί και στην ελληνική τραπεζική αγορά. Δεν είναι τυχαίο, πως σε αυτή την συγκυρία έρχεται η DBRS να θέσει ζήτημα παράτασης του “Ηρακλή” για τις ελληνικές τράπεζες. Γνωστό, πως ο “Ηρακλής” εφαρμόστηκε (από τον Γιώργο Ζαββό) στην λογική του GACS. Όμως θα τεθούν υπό αυστηρότερο έλεγχο οι τράπεζες όσον αφορά στην… ανοχή που δείχνουν απέναντι σε διάφορους λ.χ. η περίπτωση Τράγκα ήρθε να καταδείξει περίτρανα, πως το Σύστημα κάνει τα… στραβά μάτια. Και βεβαίως δεν ήταν η μόνη περίπτωση, OK;
*Στο τραπέζι η σκέψη/πρόταση για την έκδοση και νέου εταιρικού ομολογιακού από την Lamda Development. Σπεύδουν πριν τα επιτόκια ακριβύνουν και άλλο. Μαθαίνω, πως μάλλον η ΑΧΙΑ Ventures θα αναλάβει την αναδοχή/έκδοση. Μαζεύει χρήμα η Lamda αλλά τα έργα προχωρούν με ρυθμό… χελώνας, ενώ όλο και επιβαρύνεται το κατασκευαστικό κόστος. Αποτυπώνεται και στην χρηματιστηριακή δυσπραγία της εισηγμένης με τη μετοχή να δυσκολεύεται να υπερβεί τα 6 ευρώ. Αντιθέτως σταθερή και επίμονη είναι η προσφορά. Προσοχή: εάν-εάν- χαθούν και τα 5,50 ευρώ η μετοχή φεύγει…καρφί για τα 4,80, οπότε…
*Το σκέφτονται όμως και στην Eurobank για ακόμη μία έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, με την τελευταία για senior preferred να αποφέρει 500 εκατ. (λήξη 9 Μαρτίου 2025, με ετήσιο τοκομερίδιο 4,375%. Εκτιμώ, πως θα το επισπεύσουν και στην Εθνική, πολύ πιθανά και η Alpha Bank.
*Το θέμα της ανανέωσης της θητείας του έβαλε ο Γιώργος Στάσσης, στην γ.σ της ΔΕΗ. Προφανώς είχε λάβει το Ο.Κ από το Μαξίμου, γιατί αλλιώς πως…; Δεν νομίζω, πως θα’ χουμε εκπλήξεις και ανατροπές αν και το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διακριτικές παραινέσεις. Δεν θα “άδειαζε” τον πιο προβεβλημένο “σημαιοφόρο” του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογική περίοδο (είτε διεξαχθούν Οκτώβριο 2022 ή Άνοιξη 2023). Παρ’ όλα αυτά τα funds συνεχίζουν να “πυροβολούν” το χαρτί. Νέο χαμηλό στα 5,815 ευρώ χθες. Και παρά το deal για την εξαγορά των ΑΠΕ της Volterra. Στα 133 εκατ. το Enterprice Value.
*Στην τελική ευθεία η διαδικασία για την έγκριση του ενημερωτικού για την προαιρετική δ.π της Reggeborgh για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το έγραφα τελευταία, για τον λόγο πως η τιμή της δ.π (1,75) είναι σημείο αναφοράς και εγγύηση σταθερότητας. Για αυτό το χαρτί έχει απόδοση μακράν καλύτερη της αγοράς. Στα 1,71 ευρώ με άνοδο 37,79% σε διάστημα 3μηνου (έναντι 7,74% για τον ΓΔ).
*Συνεχίζει η ΕΥΔΑΠ.
*Στην Quest έγινε “μάχη” στο κλείσιμο, με στοχευμένες αγορές στα 4,99 (3,10%). Το πιθανότερο να το (υπό) στηρίζει ο Θεόδωρος Φέσσας το “χαρτί” του.
*Το λένε όλο και περισσότεροι: Η κρίση θα έχει διάρκεια και δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο. Το είπε ο Ανδρέας Σιάμισης -ceo των ΕΛΠΕ-. Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν, σύμφωνα με τον διευθυντή του Johns Hopkins (euro2day.gr). Όχι τίποτε άλλο, γιατί ορισμένοι “χαρτογιακάδες” επιχειρούν να τα αποδώσουν όλα στην εισβολή της Ρωσίας, για να σκεπάσουν τις… πομπές τους και τα mea culpa καλή ώρα της Janet Yellen. Είπαμε, βρήκαμε παππά…
*Για υπομονετικούς συλλέκτες, και μόνον… Autohellas.
*Για σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις εκφράζεται ανησυχία/φόβος για το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας τους. Ποσοστό (32,8%) που προέκυψε από έρευνα της ΓΣΕΕ. Απάντηση στην ευκολία περί non bankable (της αδυναμίας χρηματοδότησης) του Βασίλη Ράπανου. Δεν είναι απλά αριθμοί και στατιστικά κύριοι της ΕΕΤ, είναι θέσεις εργασίας, άνθρωποι και οι οικογένειες τους.
*Κατά τ’ άλλα η ΕΧΑΕ ενέκρινε τις αυξήσεις στα μέλη του δ.σ και αμοιβές στον νέο ceo- Γιάννο Κοντόπουλο- πάνω από αυτές του Κεντρικού μας. Για αυτό και “κλειστή” ακόμη και στους διαπιστευμένους συντάκτες.
*“Σκούπιζαν” μεθοδικά την προσφορά, που έβγαινε στην ΚΑΡΕΛΙΑΣ. Χθες στα 270 ευρώ με 3,05% και 1.036 τμχ.
*Έκανε λόγο, χθες, η DeA για μεγάλο deal ιστορικής εταιρείας (τροφίμων-ειδών διατροφής) που θεωρείται ως… ενδιάμεσο μεγαλύτερου (και τελικού) που θα ολοκληρωθεί-πιθανότατα- μέσα στο 2022. Κάτι σχετικό για ΙΟΝ και πρόταση (; ) στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο είδα… (DarkRoom/newmoney.gr). Έχε γούστο…