Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και της Ελλάδας και των ΗΠΑ: Η...

Η συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και της Ελλάδας και των ΗΠΑ: Η αγορά της “προστασίας”

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Πρέπει να το πούμε από την αρχή, ακόμα και αν μερικοί μας παρεξηγήσουν: Ότι δεν περιμέναμε μία τόσο καλή επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για ένα κείμενο, αριστοτεχνικά γραμμένο, το οποίο καλύπτει τις ανησυχίες της Ελλάδας. Και εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της.

Βεβαίως, εξυπηρετεί και τα στρατηγικά ενδιαφέροντα των Αμερικανών.

Αλλά, και με τη Ρωσία να υπέγραφε η Αθήνα μία αμυντική συμφωνία, την οποία θα πρέπει να λέμε στρατιωτική συμφωνία, διότι περί αυτού πρόκειται, και με την Κίνα να υπέγραφε, τα ρωσικά και τα κινεζικά συμφέροντα θα εξυπηρετούνταν πρωτίστως. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Στην περίπτωση της συμφωνίας με την Αμερική, εξυπηρετούνται πλήρως και τα ελληνικά.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Μου έλεγε ένας σοβαρός διπλωμάτης, ότι αν ο ίδιος ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, θα ήταν εξαιρετικά οργισμένος με αυτή τη συμφωνία. Διότι δεν είναι απλά κείμενα η επιστολή του κ. Μπλίνκεν και η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. Θέτουν τους όρους του παιγνιδιού, διπλωματικού και όποιου άλλου, για την ευρύτερη περιοχή, από τα Βαλκάνια μέχρι και τη Μέση Ανατολή.

-Για να το πούμε πιο απλά, η Αμερική επανέρχεται σε αυτές τις περιοχές. Περισσότερο, όμως, επανέρχεται μέσω των συμμάχων της. Είτε αυτό είναι το Ισραήλ, είτε τα Εμιράτα, είτε η Αίγυπτος, είτε στην περίπτωση μας, είναι η Ελλάδα αυτή με την οποία συνεργάζεται.

-Ο χαρακτηρισμός του ρόλου της Ελλάδας, ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας, δεν είναι μία κουβέντα που απλά γράφτηκε στο κείμενο. Θα το δούμε στην πράξη βέβαια. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως για να σε βοηθήσουν οι άλλοι, πρέπει να υποστηρίξεις πρώτα εσύ την Πατρίδα σου.

Μία από τις πλέον σημαντικές φράσεις στην επιστολή είναι η αναφορά στις απειλές για την ειρήνη. ‘Όταν λένε τη λέξη οι Αμερικανοί, και ο τρόπος με τον οποίο τη λένε, -“η επικράτηση της ειρήνης”- μπορεί να περιλαμβάνει απίθανα πράγματα.

Στην επιστολή ο κ. Μπλίνκεν σημειώνει ότι η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση με την Ελλάδα και εμφανώς εμφανίζει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε αμοιβαία και να προστατεύσουμε την υπεροχή και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας από ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης -όπως σημειώνει- της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, απειλείται μόνο από μία χώρα: Την Τουρκία. Από καμία άλλη. Διότι είναι αστείο να ακούμε ότι η Αλβανία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, επειδή έγινε δορυφόρος της Τουρκίας. Για να λένε τα πράγματα με το όνομα τους, η Αλβανία και το Κόσοβο είναι «αποικίες» της Αμερικής. Οπότε τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα.

Να κρατήσουμε και μία άλλη δέσμευση της αμερικανικής υπερδύναμης.

Πιστεύουμε επίσης ακράδαντα, γράφει ο κ. Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, είναι το μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.

-Κατά τα άλλα, η επιστολή είχε ένα λάθος που έπρεπε να διορθωθεί. Αναφερόταν στην «Ελληνική Δημοκρατία της Ελλάδας». Διορθώθηκε και πλέον έχει σταλεί ξανά η επιστολή στον Πρωθυπουργό. Θα φτάσει το Σάββατο η “ορίτζιναλ” επιστολή.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, έχουμε πληροφορηθεί ότι η οργή του Ερντογάν έχει φτάσει στην Ουάσιγκτον. Παρακαλεί για μία συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν στη Ρώμη ή στη Σκωτία για να του εξηγήσει -όπως λέει- τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Ψάχνει για παζάρι για να επιλέξει τη Μόσχα ή την Ουάσιγκτον.

Στο πρόγραμμα δεν υπάρχει ακόμα τέτοια συνάντηση. Αλλά να μην τον αποκλείσουμε. Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου, Τζένιφερ Ψάκι θα κάνει ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες σχετικά με το τελικό πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου.

Να μην ξεχνάμε, πάντως, ότι οι γραφειοκράτες δεν θα εγκαταλείψουν την Τουρκία. Της έστειλαν, όμως, ένα ισχυρό μήνυμα μέσω αυτής της συμφωνίας με την Ελλάδα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ρωτούσαμε χθες αν “αγόρασε” προστασία η Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αν η Τουρκία επιτεθεί στο Αιγαίο, η σημερινή Αμερική πιστεύω ότι θα αντιδράσει άμεσα.

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ