Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΗ συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου

H μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ άλλων και μέσω επιπλέον προμηθειών παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

Η εν λόγω συμφωνία αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και όπως αναφέρει το BBC, προβλέπεται ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, γνωστού ως LNG.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν στην ΕΕ επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG φέτος είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα αντικαταστήσει την προμήθεια LNG που λαμβάνουμε επί του παρόντος από τη Ρωσία» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Στοχεύουμε σε περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως».

Όπως τονίζεται, με το deal θα καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ενέργεια από ΑΠΕ. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα εφοδιάσουν με περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τη βοηθήσουν να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

“Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο προς τον στόχο αυτόν, επιταχύνοντας παράλληλα την πρόοδό μας προς ένα ασφαλές μέλλον καθαρής ενέργειας”, υπογράμμισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ