*Τελευταία συνεδρίαση για τον Ιούλιο, μήνας που ολοκληρώνεται με κέρδη 4,07% με τον S&P στις 4.575 μονάδες (τιμή 28/7), με 3,28% για τον DAX (στις 16.469) και με 4,60% για τον ΓΔ στις 1.333,86 μονάδες. Η τελευταία εβδομάδα χαρακτηρίστηκε κυρίως από τη νέα αύξηση επιτοκίων (κατά 25 μ.β) από τις Fed, ECB με την διοίκηση της πρώτης να “κλείνει το μάτι” στο ενδεχόμενο να ήταν η τελευταία και της δεύτερης να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, απλά, για παύση τον Σεπτέμβριο. Η Κριστίν Λαγκάρντ για ακόμη μία-πολλοστή- φορά με αμφίσημη στάση καθώς, απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης στην συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, “φωτογραφίζοντας” είτε νέα αύξηση-είτε παύση.
*Σε ιστορικά υψηλά τα κόστη χρήματος- για οικονομία, επιχειρήσεις, ιδιώτες- μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι λ.χ. των ΗΠΑ. Οι επενδυτές και οι αναλυτές εξέλαβαν την αλλαγή στη φρασεολογία ως σαφές μήνυμα ότι τα επιτόκια τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ευρωζώνη είναι πλέον -ή κοντά- στο αποκορύφωμά τους. «Ο πληθωρισμός μειώνεται και το ΑΕΠ της ευρωζώνης φαίνεται εντελώς άσχημο τώρα» δήλωσε ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην ιταλική τράπεζα UniCredit. «Οπότε, οι μετριοπαθείς αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν πλέον πάει με το μέρος των περιστεριών».
*Εβδομάδα κρίσεως για την “επενδυσιμότητα” της ελληνικής οικονομίας. Την Παρασκευή (4 Αυγούστου) η Scope Ratings αξιολογεί το outlook, το ελληνικό αξιόχρεο. Μόλις μία κλίμακα χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας (του κάτω ορίου του σχετικού εύρους) με τον Γερμανικό οίκο να έχει δώσει “ΒΒ+” με θετικές προοπτικές. Μέχρι και χθες απόγευμα (Κυριακής) δεν είχε γίνει γνωστό εάν η ΕΚΤ ενέκρινε την συμπερίληψη της Scope Ratings στους οίκους την αξιολόγηση των οποίων “μετράει”. Ασχέτως όμως του αν ο οίκος αξιολόγησης θα έχει (μέχρι τις 4/8) το…iso της Φρανκφούρτης, ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα είναι νίκη. Πρόκριμα για την αξιολόγηση της DBRS (στις 8 Σεπτεμβρίου) αλλά και αυτών που ακολουθούν δηλαδή Moody’s (15 Σεπτεμβρίου), Standard & Poor’s (20 Οκτωβρίου) και Fitch (2 Δεκεμβρίου). Ειδικότερα: η Scope Ratings όπως οι πιστοποιημένες (από την ΕΚΤ) καναδική DBRS, αμερικανικές Standard & Poor’s, Fitch θέλουν μόλις μία κλίμακα, σε αντίθεση με τις 3 της Moody’s. Πιο ειδικά: η DBRS δίνει ΒΒ (high) με σταθερές προοπτικές, S&P Ba3 με θετικές προοπτικές και Fitch BB+ με σταθερές προοπτικές. Προφανώς και μία ενδεχόμενη αναβάθμιση από την Scope Ratings- την Παρασκευή- θα δώσει “ανάσες” στην κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, την…αρρυθμία υπουργών κ.λ.π μίας εικόνας αρκετά γκρίζας σε σχέση με ότι θα είχε στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τα απολύτως προνομιακά πεδία της κυβέρνησης η οικονομία, εύλογα θα αξιοποιηθεί ανάλογα, εάν και εφ’ όσον…για αυτό αυτή η Παρασκευή 4 Αυγούστου είναι η πρώτη “κυκλωμένη” ημερομηνία στο Μαξίμου.
*Με αφορμή τον θερμότερο Ιούλιο ever, με τίτλους όπως “…η Μεσόγειος φλέγεται…” και άλλα συναφή, που πατούν στην υπαρκτή κλιματική αλλαγή με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες διαβάζω ότι…αλλάζουν οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων, πως προτιμώνται βορειότερες χώρες, ότι πυκνώνουν οι πτήσεις προς Μαυρίκιο κ.λ.π. Ρώτησα κορυφαίο παράγοντα του κλάδου-από τους πλέον νουνεχείς- για να μου απαντήσει πως, δεν φτάνουν… 100 Μαυρίκιοι για να απορροφήσουν τους Άγγλους, Γερμανούς και Γάλλους τουρίστες. Ότι η μείωση της προτίμησης για ταξίδια τον Αύγουστο, ειδικότερα σε ότι αφορά στην ελληνική αγορά έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση της περιόδου από νωρίτερα του Μαΐου μέχρι αργότερα του Νοεμβρίου. Για να με παραπέμψει με μία του κίνηση στο πτητικό πρόγραμμα της AEGEAN 2022-2023. Τόσο εκτενές-όσο καμία άλλη προηγούμενη χρονιά. Σίγουρα σε ορίζοντα εύλογου (κλιματικού) χρόνου θα αλλάξουν και οι συνήθειες των ταξιδιωτών πλην όμως Κολοσσαίο υπάρχει μόνο στη Ρώμη, Παρθενώνας μόνο στην Αθήνα, όπως και Prado μόνο στη Μαδρίτη. Και μου έκλεισε την συζήτηση εκτιμώντας πως το 2024 η Αθήνα ως city break προορισμός θα ξεπεράσει τον στόχο και των 10 εκατ. Μεγάλη κουβέντα όλη αυτή για το “κλιματικό”, το “ταξιδιωτικό” κ.ο.κ, σίγουρα απασχολεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά basta…
*Σήμερα, Δευτέρα, ανοίγει η αυλαία της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου των συστημικών τραπεζών. Eurobank, Πειραιώς και αύριο- Τρίτη 1η Αυγούστου- Εθνική. Κλείνει στις 9 Αυγούστου η Alpha Bank. Μετά το επιτυχές αποτέλεσμα των stress tests, η ώρα των αποτελεσμάτων και-σχεδόν- άμεσα της εκκίνησης αποεπένδυσης του ΤΧΣ από το μ.κ των τραπεζών. Αρχή από το 1,4% του Ταμείου στην Eurobank, το ανάφερε ο Φωκίων Καραβίας, το ενέκρινε η δ.σ, το “φωτογράφισε” το Ταμείο στην Έκθεση Πεπραγμένων (6μηνου), talk of the town. Θα ακολουθήσει η Εθνική, για το 20% του μ.κ ή μήπως θα προλάβει η Alpha Bank; Το άξιον αναφοράς είναι πως, και για το 20% (από το συνολικά 40%) της Εθνικής αλλά και για το 9% της Alpha Bank… Ελληνικό εφοπλιστικό ενδιαφέρον (το γνωστό…”καρέ”) για το μεν, ολλανδο-ελληνικό για το δε καθώς ο Hendrickus Holterman έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας. Αρχές Ιουλίου (1/7) γιόρτασε τα 69 του γενέθλια, στο αγαπημένο του Antico Rosso, στην Κέρκυρα. Και μιας η κουβέντα, όπως μου θύμισε κερκυραίος παράγων, πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά αρχοντικά (του 17ου αιώνα) γνωστό και ως αρχοντικό “Κουρκουμέλι”. Σχεδόν δίπλα με την κατοικία του ΥΕΘΑ, Νίκου Δένδια. Ο ίδιος μου θύμισε ότι, τόσο ο ισχυρός άνδρας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας της Alpha Bank αιτήθηκε και έλαβε (πέρυσι) τόσο αυτός, όσο και η σύζυγός του Χερίτα Βέσελς και ο υιός τους Τομ Χέντρικ Χόλντερμαν την ελληνική υπηκοότητα. Γιατί τα αναφέρω αυτά; για να δικαιολογήσω γιατί βλέπω ντέρμπυ το ποια συμμετοχή του ΤΧΣ σε Εθνική ή Alpha Bank θα απο-επενδυθεί πρώτα. Στα 5,826 δισ. η αποτίμηση της Εθνικής, θεωρητικά το 20% απαιτεί κεφάλαια κοντά στο 1,1-1,2 δισ. Στα 3,887 δισ. της Alpha Bank, δλδ με (θεωρητικά πάντα) 380-400 εκατ. ο ολλανδο-έλληνας αποκτά επιπλέον 9% και φτάνει το 16%-19% του μ.κ της τράπεζας. Οι υπολογισμοί δικοί σας, όπως και τα bets.
*Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη 6μηνου η ΕΧΑΕ, “φουσκωμένα” όπως και οι συναλλαγές, τα βλέπω. Ενδεικτικά την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος συναλλαγών ήταν 85,1 εκατ., την παραπροηγούμενη 107 εκατ.
*Αύριο, Τρίτη, ανακοινώνει μεγέθη η MIG, ένα σχετικό ενδιαφέρον το έχει η αγορά για το (δυνητικό) “κέλυφος-όχημα εισαγωγής” που διαθέτει η Πειραιώς. Το σημαντικό, χωρίς τα δανειακά βάρη παρελθόντων…
*Πέμπτη, σειρά έχουν ΔΕΗ και ΟΤΕ. Για ΔΕΗ είμαι 99,9% σίγουρος, για αυτό και “βλέπω” το χαρτί πάνω από τα 11,22 σε διαδικασία απεγκλωβισμού όλων μέχρι τα 11,80 ευρώ. Για τον ΟΤΕ, αρκετά είναι τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί πειστικά. Για αυτό, θα περιμένω μέχρι την Πέμπτη.
*Πάντως κρίνοντας από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Mytilineos, TITAN δεν μπορώ να θεωρήσω ακριβό τον πρώτο, στα 5,192 δισ. ούτε τον δεύτερο στα 1,488 δισ. Για τη μεν ΤΙΤΑΝ εκτίμηση μου- και εδραία- παραμένει πως, μόνο η ΤΙΤΑΝ USA αξίζει πάνω από 1,5 δισ. μόνη της η θυγατρική. Για τη δε Mytilineos, όταν φτάσει τα 6 δισ. η αποτίμηση θα το ξανά σκεφτώ. Όταν η εισηγμένη έχει μέσο κόστος δανεισμού 2,75% τι να λέμε τώρα (συγκριτικά με το 7% άλλων). Το απόλυτο investment grade play η εταιρεία.
*Εντέλει… Μίδας όχι Κούτρας, ο νέος μέτοχος της “Δομική Κρήτης”. Παλαιά καραβάνα ο κύριος Δημήτρης- σιγά μη και δεν- αλλά και 163% σε μόλις ένα μήνα.Turbo κατασκευαστική, με τον ίδιο να συζητά με τουλάχιστον 2 του κλάδου, όχι εισηγμένους-επιμένουν παρά το νέο up της ΕΚΤΕΡ- προς την “νέα Μηχανική” δείχνουν, όντως…παίζει ακόμη ένα όνομα. Για το…άγγιγμα του Κούτρα, αναφερόταν ευφυολογώντας η στήλη προ 10ημέρου, αλλά δεν το είχαμε φανταστεί και έτσι.
*Attica Bank- παρακολουθώ όσα αποκαλύπτει η στήλη “Χαμαιλέων” (euro2day) για τα…έργα και τις…ημέρες που τελειωμό δεν έχουν. Πως τόχε πει εκείνο το αμίμητο, η Σαπφώ Νοταρά- εδώ μέσα γίνονταν…Σόδομα και Γόμορρα. Αξίζουν μίας ματιάς τα όσα αποκαλύπτει η συγκεκριμένη στήλη.
*…Αυτά, προσώρας…1-2 μερούλες λέω να κάνω καμιά βουτιά και Τετάρτη πρωί θα σας έχω νεότερα & ενδιαφέροντα.