Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ Σαουδική Αραβία δεν έχει μόνο Ρονάλντο και Μπενζεμά...

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει μόνο Ρονάλντο και Μπενζεμά…

Πώς το λέει ο “λαός”, επειδή το…φέρνει η ίδια η ζωή; “Το χρήμα αγοράζει τα πάντα!”. Τα νέα προφανώς τα έχετε ήδη μάθει. Σιγά μην περιμένατε εμάς για να αποκαλυφθεί μπροστά στα ποδοσφαιρικά σας μάτια ότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να φτιάξει μία άκρως αστραφτερή- ελκυστική βιτρίνα.

Το πιάσαμε από πέρυσι το…υπονοούμενο με την όχι αναμενόμενη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ, για τη μετακίνηση του οποίου ξεπεράστηκαν κάθε λογής νομικά, δικονομικά και κρατικά εμπόδια. Από τη στιγμή που υπέγραψε, ήταν δεδομένο ότι θα ακολουθούσαν αρκετοί τον δρόμο που τράβηξε, όχι απαραίτητα στο τελευταίο στάδιο της καριέρας τους καθώς υπάρχουν πλέον εκεί αρκετοί παίκτες που είναι νεότεροι και σίγουρα δεν είναι… τελειωμένοι. Διάλεξαν ωστόσο να γεμίσουν τις τσέπες τους και κοίταξαν πρωτίστως τα χρήματα. 

Όμως οι…φίλοι μας οι σαουδάραβες δεν έμειναν εκεί. Αποφάσισαν να το τερματίσουν και επειδή μπορούν του…άλλαξαν τα φώτα! Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα σε ποιο- αγωνιστικό- βαθμό θα έχει επιτυχία αυτή η αποκαλούμενη (ευγενικά…) “προσπάθεια”, σε κάθε περίπτωση ο ωστόσο οι προβολείς των παγκόσμιων μεταγραφών του καλοκαιριού έχουν στραφεί ακόμη περισσότερο και προς τα εκεί. Προσθέτοντας λάμψη και αίγλη σε ένα πρωτάθλημα έως τώρα χαμηλής ταχύτητας και ποιότητας.

Τη λες μάλλον μία πολύ καλή, ως αρχή, πολύ περισσότερο χάρη στην ιδιωτικοποίηση των συλλόγων στη χώρα.

Λοιπόν, διαβάστε προσεκτικά προκειμένου να αντιληφθούμε που βαδίζει το διεθνές ποδόσφαιρο! Το επενδυτικό fund του δημοσίου της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Τις: Aλ Ιτιχάντ, Αλ Νασρ, Αλ Χιλάλ και Αλ Αχλί!

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτές που συμμετέχουν σε αυτή τη Χολιγουντιανού τύπου ποδοσφαιρική ιστορία καθώς και στις άλλες 14 ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας υπάρχει αξιοπρόσεκτη κινητικότητα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Η Άμπχα, από την πόλη με αυτό το όνομα, αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία και κατάφερε συνεχόμενες ανόδους. Έχει τον προπονητή της Πολωνίας στο Μουντιάλ του Κατάρ Τσέσλαφ Μιχνιέβιτς και μεγαλύτερο όνομα στο ρόστερ τον Φελίπε Καισέδο, τον 34χρονο επιθετικό του Εκουαδόρ, που φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι πριν 14 χρόνια.

Πάμε και στα…πιο σοβαρά! Η Αλ Αχλί είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας και μία από τις 4 που απέκτησε το PIF, όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Οι τρεις φορές πρωταθλητές ήταν στη δεύτερη κατηγορία πέρυσι, εξασφάλισαν ωστόσο την άνοδο ως πρωταθλητές. Η ομάδα της Τζέντα, που μοιράζεται το ίδιο γήπεδο με την Αλ Ιτιχάντ, βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση προπονητή. Όμως οι μεταγραφές έχουν προχωρήσει. Σιγά μη ρωτήσουν κιόλας!

Ο πρώην σούπερ σταρ της Λίβερπουλ Ρομπέρτο Φιρμίνο αλλά και ο τερματοφύλακας της Τσέλσι Έντουαρντ Μεντί είναι οι μεγαλύτερες αγορές. Επίσης ο Αλιόσκι και ο Μπάροου έχουν αγωνιστεί στην Premier League, με τις φανέλες των Λιντς και Σουόνσι αντίστοιχα, ενώ ο Μπαστός ήταν αμυντικός της Λάτσιο.

Πώς το λέγαμε για τον Στίβεν Τζέραρντ, όταν μάθαμε ότι θα ασχοληθεί με την προπονητική; “Μπορεί να γίνει ο επόμενος Κένι Νταλγκλίς!“. Καμία αντίρρηση, για την ώρα πάντως ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αλ Ετιφάκ! Μετά τη θητεία στους Ρέϊντζερς και την Άστον Βίλα ο πρώην σούπερ σταρ της Λίβερπουλ καλείται να φέρει επιτυχία στη συγκεκριμένη ομάδα, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ΄80. Στο ρόστερ του ο εξτρέμ Αμιν Γιουνές, 8 φορές διεθνής με τη Γερμανία, θα επιστρέψει μετά το δανεισμό του στην Ουτρέχτη. Ο επιθετικός στο ρόστερ του Τζέραρντ Ρόμπιν Κεσόν, είναι διεθνής σουηδός.

Ο μοναδικός τίτλος της Αλ Φατέχ μπήκε στη βιτρίνα της το 2013. Στον πάγκο της ο πρώην προπονητής της Γουέστ Χαμ Σλάβεν Μπίλιτς, ο οποίος αντικατέστησε τον Ιούνιο τον δικό μας Γιώργο Δώνη. Ο πιο αξιοπρόσεκτος παίκτης του club είναι ο Κρίστιαν Τέγιο, πρώην της Μπαρσελόνα. Ο επίσης ισπανός Φραν Βέλεθ και ο πρώην αμυντικός της Μονακό Τρίσταν Ντιγκομέ είναι επίσης εκεί.

Πάμε και στην Αλ Χιλάλ, των 4 κατακτήσεων του Ασιατικού Champions League και των 18 πρωταθλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Από αυτό το καλοκαίρι κάθεται στον πάγκο της ο πρώην προπονητής της Μπενφίκα Ζόρζ Ζεσούς, που αντικατέστησε τον Ραμόν Ντίαζ, που είχε δουλέψει στην Όξφορντ.

Η ομάδα (και αυτή του PIF), έχει δαπανήσει εφέτος 50 εκατομμύρια δολάρια τα οποία τη βοήθησαν να αποκτήσει τον αρχηγό της Γουλβς Ρούμπεν Νέβες, αλλά και τον Καλιντού Κουλιμπαλί από την Τσέλσι! Ο Νέβες θα εισπράττει 300.000 δολάρια την εβδομάδα αντί των 50.000 που λάμανε στη Γουλβς… Η Αλ Χιλά δεν σταμάτησε βέβαια εκεί! Πήρε λοιπόν και τον Μιλίνκοβιτς- Σάβιτς από τη Λάτσιο, τον πρώην επιθετικό της Πόρτο Μαρεγκά, όπως και τον εξτρέμ του Περού Αντρέ Καρίγιο!

Μία ακόμη ομάδα του δημόσιου Fund, η Αλ Ιτιχάντ, είναι η πιο παλιά καθώς ιδρύθηκε το 1927 αλλά και η “αιώνια” αντίπαλος της Αλ Χιλάλ, με το ντέρμπι τους να αποκαλείται Saudi Clasico. Απέκτησε αυτό το καλοκαίρι τον Μπενζεμά, ο οποίος θα λάβει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια για 3 χρόνια και δεν σταμάτησε στο γάλλο! Έβαλε τη φανέλα της και στον Νγκολό Καντέ!

Η Τσέλσι επιθυμούσε διακαώς να επεκτείνει ο Καντέ το συμβόλαιό του και πράγματι κάποια στιγμή φάνηκε ότι θα προχωρούσε η επιθυμία της, αλλά υπολόγιζε χωρίς τη νέα ομάδα του Μπενζεμά, η οποία πρότεινε στο γάλλο μέσο 100 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στα 32 του…

Είναι η ομάδα που κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα, με αφεντικό στον πάγκο τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο, πρώην της Γουλβς και της Τότεναμ.

Γράφουμε τόσες λέξεις, όμως τα πάντα έρχονται στην ώρα τους! Όπως και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος κατάλαβε πως έπρεπε πλέον να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Ο CR-7, φόρεσε πέρυσι τη φανέλα της Αλ Νασρ, της ομάδας που μετράει 9 πρωταθλήματα στη χώρα. Ο Ρονάλντο μέτρησε 14 γκολ για την ομάδα του, η οποία τερμάτισε δεύτερη στην Pro League. Ο επίσης πορτογάλος Λουις Κάστρο αντικατέστησε εφέτος στον πάγκο τον Ρούντι Γκαρσία. Εντυπωσιακή, όσο να πει κανείς και η απόκτηση του κροάτη Μπρόζοβιτς από τη φιναλίστ στο εφετινού Champions League Ίντερ.

Εκεί παίζουν επίσης ο πρώην τερματοφύλακας της Άρσεναλ Οσπίνα, ο πρώην διεθνής αργεντινός Γκονσάλο Μαρτίνεζ, ο παλιός επιθετικός της Μπενφίκα Ταλίσκα και ο αμυτνικός της Ακτής Ελεφαντοστού Γκισλάϊν Κόναν. Συμπαίκτης τους επίσης ο 29χρονος Πίτι Μαρτίνες, ο οποίος θεωρούνταν ένα από τα μεγάλα ταλέντα που έβγαλε προ ετών η Ρίβερ Πλέιτ αλλά στη συνέχεια πέρασε από το MLS και την Ατλάντα.

Από τις μικρότερες ομάδες θα ξεχωρίσουμε την Αλ Βέχντα, την οποία ανέλαβε ο Γιώργος Δώνης. Ιδρύθηκε πριν 88 χρόνια και κατέκτησε τελευταία φορά τρόπαιο το 1996, το κύπελλο.

Την κατηγορία συμπληρώνουν ακόμη επτά ομάδες, με αρκετά ονόματα που δεν γνωρίζουμε ιδιαίτερα, αλλά φουσκώνουν τους λογαριασμούς τους με πετροδόλαρα…

Αυτές είναι οι : Κχαλέϊγ, Νταμάκ, η οποία έχει προπονητή τον πρώην παίκτη των Μίλαν, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γουέστ Μπρόμγουιτς και εθνικής Ρουμανίας, Κόσμιν Κόντρα, όπως και η Αλ Τάϊ, η Αλ Ταβούν, η Αλ Σαμπαμπ, στην οποία συνεχίζει ο πρώην της ΑΕΚ Γκρέγκορζ Κριχόβιακ, έχοντας συμπαίκτη τον Σάντι Μίνα, ο οποίος αποχώρησε από την Θέλτα λόγω μπλεξιμάτων με τον νόμο και ενός φερόμενου βιασμού μιας κοπέλας και ακόμη η Αλ Ριάντ, Αλ Ραέντ όπου αγωνίζεται ο πρώην εξτρέμ του ΠΑΟΚ Αλεκσάντρου Μιτρίτσα και τέλος η Αλ Οκχουντ.

Μη το ξεχάσουμε. Ο Λιονέλ Μέσι αρνήθηκε την πρόταση της Αλ Χιλάλ, με την οποία θα έπαιρνε 1,2 δισ. ευρώ για μια διετία και έτσι θα “έσβηνε” από τα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας το όνομα του Ρονάλντο…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ