don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η ρητορική Biden, ο Πέτρος ο Σπήλιος και το… ρολόι, η πίεση στα ομόλογα, τα μέσα και τα έξω του MSCI, πολλά τα… πακέτα, η αμκ της Intrakat και ποιος αποεπενδύει στη ΔΕΗ

*Όλο και επιθετικότερη η ρητορική της Ουάσιγκτον όσον αφορά στο ενδεχόμενο ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον “πουλά”, η Νέα Υόρκη όμως δεν “αγοράζει”. Ο λόγος, για έναν από τους σημαντικούς (και ευαίσθητους) πρόδρομους δείκτες τον VIX S&P500/CBOE, που μετά από μία παροδική εκτίναξη πάνω από τις 31 κυμαίνεται πέριξ των 23-24 μονάδων, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Εξαγωγή εσωτερικής κρίσης της κυβέρνησης Biden ο “πολεμικός” τόνος ή κάτι άλλο;

*Εντός, ένας μικρός χαμός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό. Καλά ο Πέτρος Δούκας- νυν δήμαρχος Σπάρτης- λίγο ως πολύ γνωστός από την εποχή της θητείας του στο οικονομικό επιτελείο, αλλά τόσο πολύ… Η υπόθεση “σκάει” σε μία συγκυρία, που η κυβέρνηση πιέζεται από την αντιπολίτευση να ενισχύσει περαιτέρω την στήριξη σε νοικοκυριά και επαγγελματίες αλλά και τους δανειστές να μην παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα. Έχει προηγηθεί και η προβοκάτσια περί πρόωρων-κυβέρνησης τεχνοκρατών κ.λ.π. Γιατί τα αναφέρω αυτά τα πολιτικά συμπτώματα; μα αν αρχίσει να… ξεκουρδίζεται το ρολόι, άντε συγχρόνισέ το πάλι. Βλέπω να “τιμολογούνται” και στα ομόλογα.     

*Σε πίεση τα ελληνικά ομόλογα (όπως και των υπολοίπων της ευρω-περιφέρειας) την Πέμπτη. Ισχυρότερη δέχθηκαν χθες, με ενδεικτικό το 2,5% του 10ετούς. Ενόσω μιλούσε η Christine Lagarde στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η απόδοση έφθασε στο 2,336%. Τι σημαίνει αυτό, κυρίως η προοπτική; η έξοδος κεφαλαίων από τα ομόλογα έχει ως συνέπεια την πτώση τιμών-άνοδο αποδόσεων, πρακτικά επιβάρυνση κόστους χρήματος. Εύλογη η πίεση, που δέχονται μετοχές εταιρειών με υψηλό δανεισμό, ασθενή σχέση προς ίδια κεφάλαια, ταμείο κ.λ.π

*Εκ των υστέρων δικαίωση για το εγχείρημα της (έγκαιρης) εξόδου στις αγορές. Στις 19/1 ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 3 δισ. με 1,836%, με το 10ετές στο 1,656%. Εάν δεν είχε προνοήσει να “βγει” πόσο επιπλέον κόστος θα είχε λ.χ. χθες. Για αυτό καλό είναι, σε περιόδους κρίσιμες και πονηρές κάποιος, που ΔΕΝ ξέρει να ΜΗΝ μιλά. Αφορά, κυρίως, πολιτικούς και πολιτικάντηδες που την ημέρα εκείνη συνέκριναν την απόδοση (του 2022) με την αντίστοιχη (του 2021), τόσο αδαείς.

*“Βλέπει” ένταξη της Εθνικής στον δείκτη MSCI Greece Global η Morgan Stanley αλλά με προϋπόθεση την έξοδο της Jumbo. Διαφοροποιείται λ.χ από την Societe Generale που εκτιμά την είσοδο Εθνικής, Mytilineos με έξοδο της Jumbo. Το περίεργο, ενώ οι οίκοι τοποθετούν τις αλλαγές στην 6μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (12 Μαΐου) στην χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκαν προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας πάνω από 27.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, πέρασαν 1.600.000 μτχ της Εθνικής στα 3,65 ευρώ (10.48′), 1.000.000 μτχ στα 3,595 ευρώ (12.17′), 4.000.000 μτχ στα 3,61 ευρώ (13.01′) και άλλο ένα πακέτο για 1.000.000 μτχ στα 3,60 ευρώ (17.17′) με την λήξη δλδ της συνεδρίασης. Λέτε να έχουμε rebalancing στο 3μηνο; να ανακοινώσει η MSCI αύριο Τετάρτη ένταξη της Εθνικής; Σε κάθε περίπτωση (είτε αύριο είτε στις 12/5) οι εισροές στο πλαίσιο μίας παθητικής επένδυσης-στη μετοχή της Εθνικής- θα μπορούσε να φθάσουν τα 142 εκατ$.

*Αρκετά τα πακέτα και σε Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo, Lamda Development, Fourlis. Αλλαγές θεματοφυλακής, εν όψει.

*Θετική εξέλιξη η διακομματική στήριξη στο σχέδιο Fincantier-ONEX για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι τακτικοί αναγνώστες του DeA θα ενθυμούνται, πως η ανατροπή των συσχετισμών υπέρ των Ιταλών ήρθε ως αποτέλεσμα και της αλλαγής στάσης της Ρώμης και λόγω της καλής σχέσης Κυριάκου Μητσοτάκη- Mario Draghi. Παρουσία του πρέσβη (ένας είναι) η επιβεβαίωση της δέσμευσης των ΗΠΑ, πως η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC θα συνεχίσει ως χρηματοδοτικός αρωγός του εγχειρήματος.

*Εν αναμονή της αμκ της Intrakat, κόσμος πάει & έρχεται. Ωστόσο, προς τι η πώληση μειοψηφικής θέσης -πακέτο στα “υψηλά” όλων των δικαιωμάτων της εισηγμένης προς άλλη… άγνωστη θυγατρική (που είναι κατά 90% δική της). Μία εξήγηση, η μεταφορά (στην Intracom Technologies) να έγινε ακριβώς επειδή έχει το χρήμα για να συμμετάσχει στην αμκ. Εάν ισχύει, τότε η Intracom επενδύει στην αύξηση κεφαλαίου έμμεσα.

*Άκουσα τον Απόστολο Καμαρινάκη-διευθύνων του ΟΛ Ελευσίνας- να εξηγεί, πως ο Οργανισμός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα παροπλισμένα πλοία, που ελλιμενίζονται στην Ελευσίνα, να είναι σε ετοιμότητα να αναχωρήσουν ανά πάσα στιγμή, εάν βρεθεί συμφέρων ναύλος”. Το λεγόμενο warm lay up, όπως μου εξήγησε συνάδελφος του ναυτιλιακού. Για να συμπληρώσει ο ceo του ΟΛΕ, πως η Ελευσίνα (δηλαδή ο κλειστός κόλπος) αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες και μεγαλύτερες περιοχές φιλοξενίας πλοίων στον κόσμο. Αφορμή για την κουβέντα ο απο-παροπλισμός 8 πλοίων, μεταξύ των οποίων και ένα γεωτρύπανο (offshore drilling unit), που “δείχνει” προς τα που πάει η τάση για μεταφορές/κόστη.

*ΔΕΗ, με την χθεσινή “βουτιά” 2,99% στα 8,45 ευρώ (χαμηλό ημέρας) συμπληρώθηκαν 15 συνεδριάσεις με τιμές χαμηλότερες της αμκ (στα 9 ευρώ). Προφανώς κάποιο/α fund/s αποεπενδύει, δύσκολα να είναι αγορασμένο σε τιμές αμκ, άρα… έσχατο stop για long θέσεις τα 8,30 ευρώ- για να βγει αντίδραση- με την τάση να αλλάζει (σε long) με την υπέρβαση των 8,92 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

*Στα σκαριά συνεργασία ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΧΕΠΕΥ με Solidus Securities, με την πρώτη να μετατρέπεται σε ΑΕΠΕΥ. Επαφές, για ανάλογες κινήσεις (συγχώνευσης δυνάμεων/μείωσης κόστους) είναι σε εξέλιξη και σε άλλες 2 χρηματιστηριακές.       

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask