Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εβδομάδα που παρήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι πρώτες τρεις συνεδριάσεις κινήθηκαν μέσα στην ανησυχία και την ανασφάλεια, ενώ φάνηκε πως η αναβάθμιση από τον οίκο DBRS την Παρασκευή 8/9, ήταν καθ’ όλα προεξοφλημένη. Η αγορά το πρώτο τριήμερο της εβδομάδας και εν μέσω πολύ μεγάλων ανησυχιών για την «τρύπα» που δημιουργεί στα δημοσιονομικά η καταστροφή που έλαβε χώρα στη Θεσσαλία, υποχώρησε κατά 2,72% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κινδυνεύοντας μάλιστα να αλλάξει – έστω και βραχυπρόθεσμα – τάση.
Όμως, ο Γ.Δ. κράτησε στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης το κρίσιμο όριο των 1.220 μονάδων, κλείνοντας πάνω από αυτή την περιοχή, ενώ την Παρασκευή με ράλι +2,01% έκλεισε πάνω από τις 1.250 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.258,58 μονάδες. Την Τετάρτη ο Γ.Δ. βούτηξε έως το χαμηλό των 1.219,34 μονάδων αλλά έκλεισε στις 1.225,25 μονάδες, ενώ την Πέμπτη καταγράφηκε χαμηλό στις 1.213,64 μονάδες, όμως στο τέλος έκλεισε στις 1.233,81 μονάδες.
Αυτές οι συνεδριάσεις ήταν κρίσιμες καθώς ο Γενικός Δείκτης πέφτοντας στην περιοχή των 1.115 – 1.220 μονάδων συμπλήρωσε πτώση άνω του 10% από τα υψηλά 9ετίας και τις 1.345 μονάδες που έκλεισε στα τέλη Ιουλίου, οπότε υπήρχε κίνδυνος να περάσει σε bear market.
Όμως, η αγορά έβγαλε ένστικτο αυτοσυντήρησης, κρατώντας τα κρίσιμα επίπεδα, ενώ η πίεση από τις εννέα πτωτικές στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις έως την Τετάρτη, είχαν φέρει σε ελκυστικά επίπεδα αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap, οπότε υπήρχαν επενδυτικές ευκαιρίες. Αρκετές μετοχές από τις 29 Αυγούστου έως και την περασμένη Τετάρτη έφτασαν να χάνουν από 10 έως 15%, πέφτοντας σε χαμηλά δύο, τριών ακόμη και τεσσάρων μηνών.
Έτσι, την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή βγήκαν αγοραστικά αντανακλαστικά, επαναφέροντας μερικώς την τάξη στις αποτιμήσεις, δεικτών και μετοχών. Συνάμα, την Παρασκευή είχαμε και την τριπλή λήξη παραγώγων, κάτι που απελευθέρωσε την αγορά, καθώς από τις 14:20 μ.μ. και μετά ο Γενικός Δείκτης άρχισε να βελτιώνει κατακόρυφα την εικόνα του.
H διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s
Πλέον, μετά τη χθεσινοβραδινή διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν το επικρατέστερο σενάριο, άρα δεν έχει προεξοφληθεί, δημιουργούνται προοπτικές για συνέχιση της αντίδρασης της αγοράς, με πρώτο στόχο την επαναπροσέγγιση της περιοχής των 1.280 – 1.300 μονάδων.
Ο οίκος έκανε focus στη μεγάλη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, που δεν επηρεάζεται από τις τρέχουσες μικρές ή μεγαλύτερες επιμέρους καταστάσεις, όσο επώδυνες και αν είναι αυτές για ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας. Έτσι, προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας από το Ba3 στο Ba1, σημειώνοντας πως «η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές».
Ο οίκος υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, τονίζοντας ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προωθώντας τη συνεχιζόμενη εφαρμογή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό νέων διαρθρωτικών αλλαγών, γεγονός που στηρίζει την προσδοκία για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενίσχυση».
Σύμφωνα με τη Moody’s, η Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στο πλαίσιο μιας διαρκούς αλλαγής του οικονομικού της μοντέλου. Προβλέπει μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2,2% για την περίοδο 2023 – 2027. Πρόκειται για πολύ σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τη μέση αύξηση κατά 0,8% ετησίως την πενταετία πριν από την πανδημία. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση θα είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης, με τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών να αυξάνεται με αργούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα, ο οίκος αναμένει από την κυβέρνηση να διατηρήσει τα προσεχή τέσσερα χρόνια μια πολιτική στάση που χτίζει ένα ιστορικό συνεχιζόμενης εφαρμογής οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό βασίζεται στην άποψη του οίκου αξιολόγησης ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικά συνετές πολιτικές είναι αξιόπιστη και ισχυρή. Συνάμα, υπάρχει ευρεία συναίνεση στην κοινωνία για αυτές τις πολιτικές.
Ελπίδες συνέχισης της αντίδρασης στο Χ.Α.
Το Χ.Α. μετά την πίεση των τριών πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας που πέρασε, καθώς ο Γ.Δ. αντέδρασε με άνοδο 2,72% το τελευταίο διήμερο, μηδενίζοντας τις απώλειες της εβδομάδας. O FTSE 25 το τελευταίο διήμερο αντέδρασε σε ποσοστό +3,27%, ο Mid Cap είχε άνοδο 2,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,78%. Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. υποχώρησε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,07%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,30%, ο Mid Cap υποχώρησε 0,24%, ενώ ο τραπεζικός έχασε 0,97%.
Συνάμα, περιορίστηκαν οι απώλειες του Σεπτεμβρίου με το Γ.Δ. πλέον να υποχωρεί 4,11%, τον FTSE 25 να βρίσκεται στο -3,76%, τον Mid Cap στο -5,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, παρά την άνοδο του διημέρου, εξακολουθεί να χάνει 7,52%. Από την αρχή του χρόνου, πλέον ο Γ.Δ. κερδίζει 35,36%, ο FTSE 25 είναι στο +36,62%, ο Mid Cap στο +45,67% και ο τραπεζικός στο +53,50%.