Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ πρώτη κρίσιμη επιχειρηματική απόφαση μετά την πανδημία

Η πρώτη κρίσιμη επιχειρηματική απόφαση μετά την πανδημία

Από τον περασμένο Μάρτιο, οι επιχειρηματίες δεν είχαν περιθώρια να πάρουν κάποια πρωτοβουλία. Με κρατική εντολή άνοιγαν και έκλειναν, με τα χρήματα των επιστρεπτέων προκαταβολών κάλυπταν τις πάγιες δαπάνες, το κράτος αναλάμβανε τη μισθοδοσία του προσωπικού. Τώρα όμως το σκηνικό αλλάζει.

Εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, θα κληθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα να λάβουν μια από τις πρώτες κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Θα αφορά στο αν θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους ως «Covid free» ή ως «μεικτές», στις οποίες θα εξυπηρετούνται και οι μη εμβολιασμένοι.

Και οι δύο επιλογές έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Η κυβέρνηση βάζει το πλαίσιο (θα «κλειδώσει» με νομοθετική ρύθμιση ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου) με ξεκάθαρο στόχο να φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ακόμη και το 70% φαίνεται να μην είναι πλέον αρκετό μετά την μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ».

Καθώς θα ξεδιπλώνεται ο τρόπος εφαρμογής των νέων μέτρων -άμεσα θα υπάρξουν και νέες διευκρινήσεις- ο κάθε επαγγελματίας θα κληθεί να επιλέξει με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των εσόδων του. Δύο είναι οι δρόμοι:

1.Επιλέγει να μετατρέψει το κατάστημα σε αμιγούς λειτουργίας ή COVID FREE. To πλεονέκτημα; Πρώτον, αυξημένος αριθμός πελατών που θα μπορούν να φιλοξενηθούν στο εσωτερικό, δηλαδή υψηλότεροι συντελεστές πληρότητας. Δεύτερον, ολοένα και αυξανόμενο target group, καθώς όσο θα συνεχίζεται ο εμβολιασμός, τόσο θα μεγαλώνει και η δυνητική πελατεία. Τρίτο πλεονέκτημα: η προβολή. Οι χώροι covid free θα ενσωματωθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα «προτείνονται» στους υποψήφιους πελάτες. Τέταρτο πλεονέκτημα: το ότι ο πελάτης δεν θα χρειάζεται να επωμιστεί το κόστος του rapid test για να εξυπηρετηθεί από ένα εστιατόριο ή μια καφετέρια στον εσωτερικό χώρο. Ποιο θα είναι το μειονέκτημα; Θα χρειαστεί επαγρύπνηση για τον έλεγχο εφαρμογής του μέτρου, ενδεχομένως και αυξημένο κόστος, καθώς θα απαιτηθεί να απασχοληθεί κάποιος. Και επίσης είναι πιθανές οι προστριβές με τους αρνητές του εμβολιασμού, οι οποίοι δεν θα δεχτούν με ευκολία την άρνηση παροχής υπηρεσιών. Στα μειονεκτήματα και η απειλή υψηλότατων προστίμων σε περίπτωση που εντοπιστεί παραβάτης εντός του χώρου covid free.

2.O μεικτός χώρος, θα απευθύνεται σταδιακά σε ολοένα και λιγότερους. Καθώς οι εμβολιασμένοι ενήλικοι ανέρχονται ήδη σε 4,8 εκατομμύρια (έστω με μια δόση) και με δεδομένο ότι προστίθενται 40.000 την ημέρα, μέχρι το φθινόπωρο που θα αποκτήσει ουσιαστικό νόημα η λειτουργία των εσωτερικών χώρων, οι μη εμβολιασμένοι θα είναι λίγοι. Φυσικά, στους μεικτούς χώρους μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι εμβολιασμένοι. Άρα, η απόφαση να λειτουργήσει κάποιος τον χώρο του ως «μεικτό» έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αποκλείει κανέναν. Από την άλλη, θα πρέπει να βάζει «εισιτήριο» στους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι θα μπαίνουν στον χώρο μόνο με rapid test, το οποίο προφανώς και δεν θα γίνεται δωρεάν από το φθινόπωρο, ειδικά σε όσους θέλουν να πάνε για καφέ ή φαγητό. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί η αντίδραση των εμβολιασμένων. Θα προτιμούν τους covid free χώρους ή θα εξακολουθήσουν να επιλέγουν το αγαπημένο τους μαγαζί ανεξάρτητα από το πώς θα επιλέξει να το λειτουργήσει ο επιχειρηματίας; 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ