don't even ask

don't even ask

spot_img

Η πεισματάρα Τζόρτζια, το alert των αγορών, μεταξύ…Σκύλλας και Χάρυβδης (Λαγκάρντ), λάβρος ο Σιάμισιης, το χθεσινό “κλείσιμο” των σηματωρών, στα…μαλακά οι υπαίτιοι (Folli Follie) και η αναβάθμιση της Alpha Bank

*Άνοδος χθες βράδυ στην Wall Street με το βλέμμα στην ανακοίνωση του πληθωρισμού που θα ανακοινωθεί σήμερα. «Αυτή την στιγμή η αγορά είναι κατά κάποιον τρόπο ευθυγραμμισμένη με την Fed», σχολιάζει ο Brian Levitt της Invesco. «Πλέον η μεγαλύτερη προσδοκία των επενδυτών είναι να ξεπεραστούν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ώστε η Fed να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων».

*Στα ευρωπαϊκά, πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Κοινός τόπος. Η στάση της Τζόρτζια Μελόνι μετά τον εκνευρισμό της για τον αποκλεισμό της από τις συζητήσεις για τα πρόσωπα στα τρία κύρια αξιώματα στην ΕΕ, προκάλεσε συζητήσεις και… άγχος στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα μάλιστα με την Corriere della Sera η Ιταλία πρωθυπουργός ίσως προχωρήσει και σε μία «εναλλακτική» πρόταση για τα ονόματα που θα αναλάβουν τα πόστα, αφού δεν πρόκειται να συναινέσει στα δύο από αυτά. Μία σκέψη που έχει η Ιταλίδα πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να ζητήσει ψηφοφορία για τα τρία αξιώματα, αφού στηρίζει την Λάιεν «όχι όμως τους άλλους δύο υποψήφιους (Κόστα και Κάλας)». Πηγές από το ΕΛΚ ανέφεραν στο Spiegel πως στελέχη του ΕΛΚ πιέζουν για συνεργασία με την παράταξή της. Θα “παιχτούν” και άλλα επεισόδια, μέχρι το βράδυ της Κυριακής 7 Ιουλίου. Για αυτό και στις αγορές επικρατεί alert. Πάντως οι traders αυτές τις συνεδριάσεις κάνουν “ταμείο” 6μηνου, για αυτό και η μερική κατοχύρωση θέσεων από την αρχή της εβδομάδας.

*Τρίτη σερί διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Δεν αποκλείει άλλες 2 μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ο Όλι Ρεν. Από τους μετριοπαθείς και νουνεχής ο Φινλανδός, για αυτό και μετράει η πρόβλεψη του. Όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε πως το (βασικό) ευρωπαϊκό επιτόκιο θα μειωνόταν στο 3,25% την ίδια στιγμή που η Fed το αντίστοιχο αμερικανικό θα το διατηρούσε στο 5%.Πρακτικά με διαφορά 175 μ.β η εκροή κεφαλαίων από ευρωπαϊκά assets κυρίως προς την αγορά των ΗΠΑ θα προσλάμβανε μαζική διάσταση. Μεταξύ…Σκύλλας και…Χάρυβδης η Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν μειώνει σημαντικά τα επιτόκια/συνεχίζεται η ποσοτική σύσφιξη (μέσω συνεχούς μείωσης των επαναγορών εκδόσεων χρέους), εκρήγνυται το κόστος χρήματος, αποσυντίθεται περαιτέρω η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα. Ακολουθεί την συλλογιστική Ρεν με συνέπεια να επισπεύδει την καθίζηση της ευρω-οικονομίας, φθίνει περισσότερο η ανταγωνιστικότητα.

*Οι διορατικοί αναλυτές έχουν ως ενδεικτική την περίπτωση της Airbus, το melt down της μετοχής οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση της πρόβλεψης για τα μεγέθη 2024. Με τόσο υψηλά/ακριβά τα κόστη χρήματος λογικό ήταν.

*Λάβρος όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά στα κέρδη διυλιστηρίων εμφανίστηκε ο Ανδρέας Σιαμίσιης, στην γενική συνέλευση μετόχων της HelleniQ Energy, χθες, Πέμπτη. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ήταν ξεκάθαρος πως, πρόκειται για αιφνιδιαστική κίνηση που ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία οι γενικές συνελεύσεις των Helleniq Energy και Motor Oil θα ενέκριναν τα οικονομικά αποτελέσματα και τα μερίσματα. Για να συμπληρώσει ότι, η συγκεκριμένη φορολόγηση είναι χτισμένη σε μία ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία «είναι λάθος», είπε κι εξήγησε: «Δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις υπερκέρδος όταν κάνεις σύγκριση με τη βάση της χρονιάς του Covid 19 και επιπροσθέτως δεν ακολουθούμε πρακτικές τιμολόγησης παραπάνω απ’ όσο πρέπει».

*Ωστόσο, εξέλιξη που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν…μπούμεραγκ “έρχεται” από την Ιταλία. Αυτό γιατί, σε εσωτερικό memo της UBS σε πελάτες της γίνεται ρητή αναφορά σε αντισυνταγματικότητα σχετικής απόφασης για επιβολή έκτακτης φορολόγησης του Ιταλικού υπ. Οικ στους ομίλους διύλισης που λειτουργούν στην γείτονα. Μάλιστα, ο επενδυτικός οίκος προεξοφλεί πως η απόφαση θα επιδικαστεί υπέρ των ομίλων διύλισης με υποχρέωση του Ιταλικού δημοσίου να επιστρέψει τα καταβληθέντα πίσω στις εταιρείες. Για την UBS η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται προκειμένου να αιτιολογηθεί η σύσταση αγοράς στη μετοχή της Enel, καθώς θα έχει λαμβάνειν ένα σεβαστό ποσό. Του το είχα του CEO της HelleniQ Energy και χαίρομαι που δεν διαψεύστηκα.

*Τα λένε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Ανδρέα Σιαμίσιη, τον Απόστολο Βακάκη, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, κοινή εκτίμηση στην αγορά πως ανάλογη είναι η θέση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, και όχι μόνον. Του τα λένε και βουλευτές-παραδοσιακοί ΝΔκράτες-, για να δούμε θα έχει ενδιαφέρον. Πόσο έκτακτη μπορεί να είναι μία φορολόγηση όταν επιβάλλεται ερήμην σε ομίλους ενός κλάδου, για δεύτερη σερί χρονιά. Προς την έκτακτη αρχίζει να φέρνει. Σχόλιο διαχειριστή ξένου fund, ο οποίος κάνει λόγο σε έλλειμμα επενδυτικής αξιοπιστίας. Αλήθεια, για το συγκεκριμένο σιγή ιχθύος από τον ΣΕΒ (και το νέο δ.σ), σιγή ασυρμάτου και από την ΕΕΤ (σιγά τώρα, ο Γκίκας Χαρδούβελλης-οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται τις εξαγωγές χρήματος το καλοκαίρι του 2015…).

*Και με τη βούλα της Βουλής. Στο 2,5% “μετρά” την ανάπτυξη για φέτος το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Παράλληλα, υπολογίζει στο 2,8% τον πληθωρισμό, ενώ αιτιολογεί γιατί ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ δεν θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών. Επί της ουσίας, το ΓΠτΒ σημειώνει το ευρέως γνωστό πως ο Φόρος δεν περνά- ως όφελος- στον πελάτη. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός απληστίας “τρέχει” 5,5 φορές περισσότερο/πιο επιβαρυντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με την Έκθεση που παρουσίασε εχθές ο επικεφαλής του Γραφείου, Ιωάννης Τσουκαλάς. “Κλειδί” ο ΦΠΑ, καθώς-πάντα σύμφωνα με το ΓΠτΒ-  μετά από ενδελεχή ανάλυση πλήθους προϊόντων σε 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις επιπτώσεις που αποφέρουν μεταβολές (αυξομειώσεις) του ΦΠΑ στις τελικές τιμές καταναλωτή, προκύπτουν τρία ενδιαφέροντα ευρήματα. Πρώτον, ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων του ΦΠΑ, περίπου 6%, διαχέεται στις τελικές τιμές και μόνο βραχυχρόνια. Αντιθέτως οι αυξήσεις ΦΠΑ διαχέονται στις τελικές τιμές κατά 34% περίπου. Επιπλέον, η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε δυσανάλογες αυξήσεις τιμών γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή. Δεύτερον, μετά από ένα χρονικό διάστημα 10 μηνών που ακολουθεί την μείωση του ΦΠΑ, οι τιμές καταναλωτή επανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την μείωση του. Τρίτον, οι μειώσεις του ΦΠΑ φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών.

*Δεν άρεσε το χθεσινό “κλείσιμο” των Jumbo, Metlen, Motor Oil, HelleniQ Energy, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ και άλλων σηματωρών στα χαμηλά ημέρας. Πληθαίνουν οι ενδείξεις που απαιτούν την όλο και μεγαλύτερη προσοχή, εγρήγορση.

*Αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου Folli Follie, με τους υπαίτιους- κατά γενική ομολογία να…πέφτουν στα μαλακά. Αναγνώριση “ελαφρυντικού πρότερου σύννομου βίου”, γιατί; Επειδή εξαπατούσαν για χρόνια τους επενδυτές; Και δεύτερο ελαφρυντικό “της άρσης των συνεπειών της πράξης του” , γιατί; Μήπως αποζημιώθηκαν οι μικρομέτοχοι. Πάντως, τουλάχιστον ας φροντίσουν οι της κυβέρνησης να τελεσιδικήσει- οριστικά- η υπόθεση που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν σε…εκκρεμότητα και δεν μπορεί να αξιοποιήσει η νέα διοίκηση της πολύπαθης εταιρείας, για να σταθεί στα πόδια της. Ωστόσο, το fund που αποκάλυψε την υπόθεση της Folli Follie χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου σε ποινές κάθειρξης που κυμαίνονται από 10 έως 17 χρόνια. «Αυτή η απόφαση ορόσημο αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση ότι τα οικονομικά εγκλήματα δεν μένουν ατιμώρητα», ανέφερε σε ανακοίνωση το QCM.

*“Αεροπλάνο” οι τιμές στην ακτοπλοΐα. Τελευταίο Σ.Κ του Ιουνίου και από Δευτέρα 1 Ιουλίου ξεκινάνε οι κύκλοι αδειών για τους εργαζόμενους. Σε αυτή την συγκυρία η επιστολή Στυλιανίδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τη συνεργασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το θέμα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών καταχρηστικής συμπεριφοράς από ακτοπλοϊκές εταιρείες ζητά το υπουργείο Ναυτιλίας. Η Ελλάδα αποτελεί μάλιστα την 11η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης σε τιμές. Βάσει της έρευνας, ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023. Μεταξύ των πιο ακριβών χωρών, η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, το Μαρόκο, τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία.

*Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα για την Alpha Bank, μετά από 14 χρόνια και πάλι σε investment grade. Θετικές οι προοπτικές σύμφωνα με τον οίκο Moody’s.

*O Mάνος Χατζηδάκης περιγράφει επακριβώς τι συμβαίνει στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Η παράμετρος του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών (7 Ιουλίου) έχει αλλάξει τα δεδομένα, μειώνοντας την διάθεση ανάληψης κινδύνου, γεγονός που εκφράστηκε σε εκροές από την Θεσμική διαχείριση, χωρίς να αφήσει ‘ασυγκίνητη’ και την Εγχώρια Αγορά. Πλέον η Ελληνική Αγορά έχει ανακτήσει τον συσχετισμό με την τάση του εξωτερικού και θα χρειαστεί νέο, ή νέα για μια εκ νέου αυτονόμηση. Με το λύσιμο της συσσώρευσης, η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών είναι καθαρά πτωτική, ενώ το δυνητικό περιθώριο, όπως φαίνεται από τους ταλαντωτές, μπορεί να επεκταθεί σε δεύτερο χρόνο και προς τις 1350 μονάδες. Θα αναμέναμε περαιτέρω διολίσθηση της Αγοράς και σταθεροποίησή της πέριξ των επιπέδων των 1400 μονάδων, πριν την πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση. Η ένταση των συναλλαγών θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το χαρακτήρα της αντίδρασης, καθώς και τον ορίζοντα εκτόνωσής της”. Και πως να διαφωνήσεις με τον έμπειρο αναλυτή (της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής).

*Αυτά προσώρας, και από Δευτέρα- αρχή Ιουλίου και δεύτερου 6μηνου, με νωπό το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης στην Γαλλία. Μέχρι τώρα, από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, το ευρώ βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία έναντι του δολαρίου, οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών της ευρωζώνης ανεβαίνουν. Που θα βγάλει…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask