*Τι σημαίνει η κατ’ αρχήν συμφωνία για την αναβίωση της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας: Περιλαμβάνει από άρση κυρώσεων κατά εταιρειών και επανασύνδεση τραπεζών με το SWIFT, μέχρι την απρόσκοπτη μεταφορά λ.χ. σιτηρών. Σε γενικές γραμμές με την Συμφωνία θα προστατεύεται η ναυσιπλοΐα, θα διασφαλίζεται η διέλευση εμπορικών πλοίων. Είναι ένα πρώτο βήμα, για ορισμένους. Για τις Βρυξέλλες πρόκειται για “παγίδα” της Μόσχας, για αυτό και στην Κομισιόν εμφανίζονται απορριπτικοί. Προβληματίζονται στις Βρυξέλλες, προβληματική και η στάση συγκεκριμένων πολιτικών σε νευραλγικές θέσεις. Ενδεικτική η περίπτωση της Κάγια Κάλας, που ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας έχει υιοθετήσει επιθετική ρητορική και έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα και η προειδοποίηση της Κομισιόν και τα σχέδια στρατηγικής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πολέμων, κυβερνοεπιθέσεων και φυσικών καταστροφών. Κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει αποθηκεύσει αρκετά τρόφιμα ώστε να είναι αυτάρκης προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει για τουλάχιστον 72 ώρες, η οδηγία. Και σύμφωνα με το Politico: «σε περίπτωση ακραίων αναταραχών, η αρχική περίοδος είναι η πιο κρίσιμη». Ωπα, ακραίες αναταραχές, μπορεί να αφορούν και εσωτερικές (σε κράτη-μέλη της Κοινότητας).
*Στο Λονδίνο η Ρέιτσελ Ριβς ανακοίνωνε περικοπές ύψους 4,8 δισ. λιρών, την ίδια ώρα που ανέβαζε στο 2,5% του ΑΕΠ τις αμυντικές δαπάνες. Η υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου επιχειρεί να περιορίσει το δημοσιονομικό κενό, “τρύπα” που δημιουργήθηκε από την αύξηση του κόστους δανεισμού- από το προηγούμενο δημοσιονομικό πρόγραμμα που η ίδια είχε ανακοινώσει το φθινόπωρο. Να μην θυμίσω τι είχε συμβεί με την Λιζ Τρας-Οκτώβριος 2022- όταν υποχρεωνόταν σε παραίτηση. Λίγο ως πολύ γνωστά, και με την “επίθεση” στο χρέος/ομόλογα των “τιμωρών ομολόγων”. Συχνές οι αναφορές της DeA για τους bonds vigilantes που καραδοκούν.
*Μίνι ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πλησιάζει η 2α Απριλίου- Ημέρα της Απελευθέρωσης- κατά Τραμπ, με ανακοίνωση επιβολής δασμών σε “φίλους” και “εχθρούς” των ΗΠΑ. Όσοι είναι πλεονασματικοί (έναντι της αμερικανικής οικονομίας) στο “στόχαστρο”. Τα λέγε και χθες η DeA, τη μία έτσι-πάνω οι αγορές- την άλλη αλλιώς- κάτω οι αγορές. Προηγείται, όπως φάνηκε, η ανακοίνωση δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Σε διόρθωση οι μετοχές των Ford, General Motors αλλά και Mercedes Benz, Porsche, BMW κ.α. Στο 2,722% το 10ετές της Γερμανίας.
*«Ουρά» κάνουν οι δανειολήπτες για την έκδοση ομολόγων πριν από τις 2 Απριλίου, την ημερομηνία που ο Αμερικανός πρόεδρος θα ξετυλίξει το κουβάρι των δασμών. Περισσότεροι από 40 δανειολήπτες έχουν βγει στην ευρωπαϊκή πρωτογενή αγορά αυτή την εβδομάδα μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι σε τρεις ημέρες από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Φρενήρης δραστηριότητα στην πιστωτική αγορά της Ασίας και του Ειρηνικού, με περισσότερους από δώδεκα εκδότες να προωθούν ή να ανακοινώνουν ομόλογα σε δολάρια τη Δευτέρα. Στις ΗΠΑ, η εβδομάδα ξεκίνησε με 16 εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας να εκμεταλλεύονται τον εποικοδομητικό τόνο και να τιμολογούν πάνω από 24 δισ. δολάρια σε 30 δόσεις.
*Στα καθ’ ημάς, επιχείρηση αναστροφής του κλίματος από την κυβέρνηση. Στα 880 ευρώ ορίστηκε, από τον ΠΘ, ο κατώτατος μισθός. Όμως, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ: μπορεί οι συνολικές αυξήσεις που αποφάσισε – ερήμην των κοινωνικών εταίρων – την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση να προσεγγίζουν το 30%, ωστόσο οι εργαζόμενοι αγοράζουν 10% λιγότερα αγαθά, σημειώνει η Συνομοσπονδία. Αλλά και μέσα στα πλαίσια των εργοδοτικών δυνατοτήτων η αύξηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη.
*Στο ίδιο πλαίσιο και η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ πως αποδέχεται την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για τις περιοχές Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ. Για “ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα” μίλησε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Σταύρος Παπασταύρου.
*Στο 3,60% με πτωτική πορεία το 10ετές της Ελλάδας, νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κόντρα στο μίνι ξεπούλημα των ευρωπαϊκών, στο ΧΑ οι επενδυτές συνέχισαν με εσπευσμένες αγορές- για να…καλύψουν την αργία της Τρίτης- με αποτέλεσμα τα νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη στις 1.746,67 (1,17%)- “κορυφή” από τις 4/8/2010. Κλάδος οδηγός και πάλι ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ στις 1.722,09 (2,17%)- “κορυφή” από τις 20/11/2015. Στα 379,7 εκατ. η αξία συναλλαγών, με 46,3 εκατ. μέσω πακέτων και με 212 εκατ. σε μόλις τρεις μετοχές: Alpha Bank στα 2,394 ευρώ, Εθνική στα 10,25 ευρώ και Πειραιώς στα 5,442 ευρώ. Metlen (41,86), ΟΠΑΠ (18,50), ΔΕΗ (14,40), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (19,60), ΤΙΤΑΝ (42,30) η κύρια 5άδα αγοραστών. Οι 9 στις 10 εντολές προέρχονταν από “κωδικούς εξωτερικού”, από Λονδίνο η “μερίδα του λέοντος”.
*Πάνω από 620 χιλ. μτχ πραγματοποιήθηκαν στη Metlen, σε εύρος ιστορικών υψηλών (40,02-41,94). Η “ψήφος εμπιστοσύνης” Watsa είχε ως αποτέλεσμα συναλλαγές περισσότερες του ενός (1) εκατ. σε μόλις δύο συνεδριάσεις.
*Θέμα χρόνου η ενεργοποίηση εντολών στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στα νέα υψηλά των 19,60 ευρώ, με 2,94% και συναλλαγές 309 χιλ. μτχ. Και να φανταστεί κάποιος, μόλις στην χθεσινή συνεδρίαση η αποτίμηση του ομίλου ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ. Peanuts…
*Προσαρμοσμένο ebitda 1,8 δισ ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Η διοίκηση Στάσση επιβεβαίωσε την προοπτική για 2 δισ. το 2025. Στα 5,5 GW η εγκατεστημένη ισχύς. Στα 0,4/μτχ το μέρισμα. Θα φανεί στις 8 Απριλίου, εάν οι εσπευσμένες εισροές κυρίως ξένων funds είναι αποτέλεσμα προεξόφλησης θετικής κίνησης του οίκου FTSE/Russell με την προοπτική της ένταξης του ΧΑ στην κατηγορία των Developed Markets. Εάν επιβεβαιωθούν οι insiders η άνοδος θα μπορούσε να έχει συνέχεια, εάν όχι θα έχουν κάνει ένα πολύ γερό “ταμείο”.
*Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2024 ο όμιλος TITAN Cement International. Στα 42,30 ευρώ η μετοχή, με άνοδο 1,93% και συναλλαγές 203 χιλ. μτχ.
*Σήμερα και η “πρώτη” για το Fais Group. Χθες “πιστώθηκαν” στους κωδικούς οι μετοχές (οι ιδιώτες επενδυτές πήραν τελικά τις 7/10 απ΄όσες είχαν εγγραφεί)
*Νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή της Real Consulting, στα 4,33 ευρώ με άνοδο 2,36% και συναλλαγές 103 χιλ. μτχ. Πέντε (5) φορές μεγαλύτερος τζίρος από το μέσο ημερήσιο.