Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ οικονομία του Πολιτισμού ως καταλύτης ανάπτυξης

Η οικονομία του Πολιτισμού ως καταλύτης ανάπτυξης

«Η Ελλάδα χρειάζεται να επενδύσει στην ποιότητα, την οποία μπορεί να εξασφαλίσει ο Πολιτισμός». Αυτό δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σήμερα το πρωί, στην 7η Ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), μιλώντας για την αναπτυξιακή δυναμική του Πολιτισμού και τη σχέση του με τον Τουρισμό. Η Λίνα Μενδώνη μίλησε με θέμα «Ελληνικός Πολιτισμός 2.0: Η Οικονομία του Πολιτισμού ως καταλύτης ανάπτυξης» με συνομιλητή τον δημοσιογράφο και πρώην Υπουργό Πέτρο Ευθυμίου. Αναφέρθηκε στις στοχευμένες πολιτικές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αλλαγή προτύπου διαχείρισης των εσόδων και της περιουσίας του Υπουργείου, με στόχο την αύξηση των εσόδων, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη «στην τελευταία εικοσαετία έχουν επενδυθεί στον Πολιτισμό αρκετά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τον Πολιτισμό, όχι μόνο γιατί το ΥΠΠΟΑ έχει εξασφαλίσει περίπου 600 εκ. ευρώ, αλλά  και επειδή μπορεί να εξασφαλίσει και να αντλήσει  επιπλέον πόρους, για πολλά ακόμη προγράμματα, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον Πολιτισμό.

 Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την στενή σχέση μεταξύ της Αγοράς, της Οικονομίας του Πολιτισμού, της Ασημένιας Οικονομίας και της συμβολής του Πολιτισμού στην ανάπτυξη της και στην σημασία για την χώρα μας, της Οικονομίας των Εμπειριών. Ο Πολιτισμός συμβάλλει καταλυτικά, διαφοροποιώντας ποιοτικά το τουριστικό προϊόν. Πολιτισμός, Αγορά και Οικονομία είναι πλέον απολύτως συμβατές έννοιες».

Όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, συνέπεσε με την πανδημία. Ωστόσο το 2021, αν και σημειώθηκε 60% μείωση της επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σε σχέση με το 2019, σημειώθηκε αύξηση 300% στα έσοδα των πωλητηρίων τους, στα οποία διατίθενται πλέον 400 κωδικοί νέων πωλητέων.

Η Υπουργός υπογράμμισε ότι με ενταγμένη την αναπτυξιακή πολιτική του ΟΔΑΠ στο Ταμείο Ανάκαμψης και τη χρηματοδότησή του με 32 εκατομμύρια ευρώ, στόχος του ΥΠΠΟΑ μέχρι το 2025, είναι τα έσοδα από τα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 6-7 ευρώ ανά επισκέπτη, τη στιγμή που το 2019 ήταν μόλις 0,10 ευρώ.

Συνοψίζοντας τις νέες τάσεις, στις οποίες ο Πολιτισμός συνδυάζεται με τον Τουρισμό, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον γαστρονομικό τουρισμό και το άνοιγμα 20 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε σχετικές εκδηλώσεις, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη νέα αντίληψη στη διαχείριση του πολιτιστικού τομέα. Παραδείγματα είναι, η θεσμοθέτηση του Acropole Across, για την στήριξη της σύγχρονης δημιουργίας, οι ψηφιακές εφαρμογές περιήγησης, όπως αυτές της Αρχαίας Ολυμπίας, διαδραστικές εφαρμογές Μουσείων, καθώς και ο θεσμός του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που φιλοξενεί τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία σε αρχαιολογικούς χώρους. Όπως είπε η Υπουργός, το πρόγραμμα του 2022 θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ