Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ "οικοδομή" του Μπερναμπέου και το business plan δισεκατομμυρίων...

Η “οικοδομή” του Μπερναμπέου και το business plan δισεκατομμυρίων…

Είχα την…τηλεοπτική τύχη (Mega) να βρεθώ την περασμένη Τετάρτη (4/05) στην ισπανική πρωτεύουσα για τον ημιτελικό του Champions League της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Λίβερπουλ. Προφανώς και ήμουν τυχερός για το αγωνιστικό μέρος, καθώς ο συγκεκριμένος αγώνας θα μείνει στην ιστορία. Κατά τα άλλα, χρειάστηκε να υποβληθώ σε ένα απρόσμενο σοκ! Καθώς αντίκρυσα ένα… απόκοσμο θέαμα, με την απίθανη εικόνα του ιστορικού Σαντιάγκο Μπερναμπέου σε στιγμές οικοδομής! Όμως, οκ, έως -και – εδώ.

Η διαδικασία της ανακατασκευής του ιστορικού γηπέδου, συνοδευόταν από τα προφανή μπερδέματα, σε τέτοιες περιπτώσεις, με το μποτιλιάρισμα πριν το παιχνίδι και την πολυκοσμία σε κάθε χώρο, όπου δούλευαν ακόμη και εκείνη την ώρα οι εργάτες.

Η κατάσταση ωστόσο ήταν εκτός ορίων, καθώς κανείς δεν ήξερε που είναι οι είσοδοι του ιστορικού γηπέδου, ούτε μπορούσε να κατευθύνει 62.000 θεατές, δημοσιογράφους, εκπροσώπους χορηγών και επίσημους. Το απόλυτο μπάχαλο! Για να επιχειρήσεις να μπεις στο γήπεδο, από κάποια πόρτα τέλος πάντων, χρειάζεται να περπατήσεις μέσα στην κεντρική λεωφόρο, ανάμεσα στα αυτοκίνητα (!), καθώς τα έργα έχουν εξαφανίσει τα πεζοδρόμια. Χάος και ενώ χρειάζεται να κοιτάς διαρκώς δίπλα και από επάνω σου, μήπως σου έρθει κανένα δοκάρι στο κεφάλι.

Κανείς, μα κανείς όμως, δε λέει το παραμικρό. Ουδείς διαμαρτυρεται. Καθώς το παγκόσμιο brand της Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζεται να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Ήδη το κάνει έτσι κι αλλιώς, πολύ περισσότερο και με την πρόκριση στον τελικό του Champions League.

Οι businnes στον απόλυτο βαθμό. Δεν πρέπει να θεωρούμε κιόλας ασήμαντο ότι ο νικητής του τελικού του Champions League θα εισπράξει αυξημένα bonus 20 εκατ. ευρώ και ο ηττημένος 15,5 εκατ. ευρώ κι ενώ για το σύνολο της πορείας των δυο ομάδων, το ποσό των πριμ αυξάνεται σε αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ, αν συνυπολογισθούν τα bonus κάθε γύρου και των αποτελεσμάτων στους ομίλους.

Τα έσοδα που μπορεί να αποκομίσει μια ομάδα μόνο από την αγωνιστική πορεία της στο Champions League έχουν όριο τα 85,14 εκατ. ευρώ. Ιταλική ιστοσελίδα, εξειδικευμένη στα οικονομικά του ποδοσφαίρου, η Calcio e Finanza, έχει υπολογίσει ότι σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου, η Ρεάλ θα βάλει τα περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της από όλες τις πηγές, 141,54 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 36,4 εκατ. ευρώ από τον δείκτη της ιστορικής κατάταξης της και αντίστοιχα η Λίβερπουλ 128,29 εκατ. ευρώ.

Οι μαδριλένοι, επίσης, δεν συμμετέχουν στην κεντρική επενδυτική συμφωνία της La Liga με τον «κολοσσό» της CVC Capital Partners και προωθούν δικό τους business plan με επίκεντρο την εμπορική εκμετάλλευση του υπό γενική ανακατασκευή γηπέδου τους, σε συνεργασία με την Legends και χρηματοδότηση από τις J.P. Morgan και Bank of America.

Επομένως κανείς δεν μπαίνει στη λογική της γκρίνιας, όση ταλαιπωρία κι αν υφίσταται καθώς άπαντες καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μία win win κατάσταση. Δεν θα υπάρξει ποτέ κανείς χαμένος από αυτή την ιστορία και ο κόσμος στο σύνολό του έχει την ωριμότητα να το αντιληφθεί. Ακόμη και την οπαδική (ωριμότητα). Εκεί υπάρχει…


spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ