Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ νέα επένδυση 52 εκατ. ευρώ της ELIVI Hotels που αναβαθμίζει τη...

Η νέα επένδυση 52 εκατ. ευρώ της ELIVI Hotels που αναβαθμίζει τη Σκιάθο

Στην ανάδειξη της Σκιάθου ως διεθνή προορισμό για ταξιδιώτες υψηλού προφίλ με μεγάλη αγοραστική δύναμη, που νομοτελειακά θα αναβαθμίσει όλη την τοπική οικονομία σε πολλά επίπεδα στοχεύει η εταιρεία ELIVI Hotels, η οποία επενδύει τα τελευταία δώδεκα χρόνια στην περιοχή του όρμου των Κουκουναριών στο πανέμορφο νησί των Σποράδων.

Μέσω επένδυσης 56 εκατ. ευρώ ως τώρα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει το πρώτο Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό στην Ελλάδα, που αποτελείται από 32 δωμάτια του παλιού Ξενία ενώ στην επέκταση του Δημοσίου Ακινήτου κατασκευάστηκαν 68 νέα πολυτελή bungalows, τα οποία είναι πλήρως ενταγμένα στο ανάγλυφο της περιοχής, που είναι μια από τις πιο προικισμένες σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, δημιουργήθηκε το 5άστερο ELIVI Skiathos το οποίο αποτελείται από 161 δωμάτια.

Πρόκειται για το πλέον επιτυχημένο μοντέλο δραστηριοποίησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που για χρόνια παράκμαζε, καθώς στην περιοχή υπήρχε το παλιό Ξενία, το οποίο είχε λεηλατηθεί, αποτελώντας εστία μόλυνσης και ρύπανσης για όλη την περιοχή.

Το ακίνητο απέκτησε η οικογένεια του κ. Ηλία Ναθαναηλίδη, με έδρα την Πτολεμαΐδα, ο οποίος από το 1993 είχε ιδρύσει την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕ.ΝΑ. (Τεχνική Ναθαναηλίδη), η οποία μέσα σε τρεις δεκαετίες έχει υλοποιήσει δεκάδες κομβικά – δημόσια και ιδιωτικά – έργα σε όλη την ευρύτερη περιοχή, έχοντας δημιουργήσει άριστο όνομα, μέσα από καινοτόμες πρακτικές, υψηλή αξιοπιστία και ποιότητα.

Η ΤΕ.ΝΑ. κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 6ης Τάξης, ενώ η πιστοληπτική ικανότητά της (credit rating) είναι ΒΒ- με τη συνολική αξιολόγησή της στο 5* (Άριστα).

Από τις κατασκευές στον τουρισμό πολυτελείας

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και εν μέσω της τεράστιας κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο και όλη την οικοδομική δραστηριότητα, η οικογένεια αποφάσισε να επεκταθεί στον κλάδο του τουρισμού, οπότε το 2013 συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο έκτασης 69.000 τετραγωνικών μέτρων του πρώην Ξενία Σκιάθου, στον οποίο και πλειοδότησε και πήρε τον έλεγχο για 99 χρόνια.

Έκτοτε η εταιρεία έχει κάνει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 56 εκατ. ευρώ, έχοντας δημιουργήσει ένα κόσμημα στο χώρο της φιλοξενίας στην περιοχή, που αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες μεγάλου εισοδήματος, έχοντας ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα για την περιοχή, ενώ δίνει άμεση εργασία σε περισσότερα από 200 άτομα.

Το ELIVI Skiathos άνοιξε τις πύλες του για τους πρώτους επισκέπτες στις 15 Ιουνίου 2018 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς, έχοντας καταφέρει μέσα σε αυτά τα ελάχιστα χρόνια – και ενώ μεσολάβησε και ο Covid-19 – να δημιουργήσει το δικό του brand και ένα μοναδικό concept που – μολονότι έχει υπηρεσίες 5άστερου – δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται στην εξοχή και σε μια σπάνιας ομορφιάς φύση.

Έχει καταφέρει να προσελκύσει επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου με σταθερά ανοδική τάση καθώς η μέση τιμή δωματίου (ADR) ξεπερνάει τα 490 ευρώ, κατά πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο των καταλυμάτων του νησιού αλλά και του μέσου όρου των Resort Hotels 5* στην χώρα, ενώ η πληρότητα ξεπερνάει ετησίως το 76% με ανοδική τάση.

Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου έχουν πιστοποιημένη ενεργειακή απόδοση Α+ και πιστοποιημένο σύστημα περιβαλλοντικών διαδικασιών, απόδειξη ότι επιτυγχάνεται ο στόχος της αειφόρου αναπτύξεως.

Νέα επένδυση 52 εκατ. ευρώ

Με οδηγό την επιτυχημένη πρώτη επένδυση της αναβίωσης του ακινήτου του παλιού Ξενία, η ELIVI Hotels δρομολογεί νέα στρατηγική επένδυση πέντε αστέρων στην ίδια περιοχή.

Το 2016, η ΕΣΤΙΑ Επενδυτική συμφερόντων του ομίλου Ναθαναηλίδη, ανέβασε την συνολική προς αξιοποίηση έκταση στα 200 στρέμματα καθώς προχώρησε στην αγορά μιας έκτασης 129.604 τ.μ. σε όμορη περιοχή με το δημόσιο ακίνητο του πρώην Ξενία Σκιάθου, στον όρμο των Κουκουναριών που περιλαμβάνει τις παραλίες Κουκουναριές (μέρος αυτής), Αμπελάκια, Μικρή Μπανάνα και Μεγάλη Μπανάνα.

Εκει, σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση της επένδυσης με την προσθήκη νέων πολυτελών καταλυμάτων, πάντα με τα πλέον υψηλά στάνταρ στον τομέα της βιωσιμότητας, πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον, με ήπια δόμηση και βιοκλιματικά ενεργειακής απόδοσης Α+. Η νέα επένδυση είναι προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ και το ήμισυ αυτής θα γίνει με ίδια κεφάλαια, ενώ το υπόλοιπο από δανεισμό και άλλες μορφές χρηματοδότησης.

Η συγκεκριμένη επένδυση, με την απόφαση 66/05.08.2021 της ΔΕΣΕ εντάχθηκε στις διαδικασίες των «Στρατηγικών Επενδύσεων» του Ν. 4608/2019. Η ELIVI θα κατασκευάσει ένα νέο ξενοδοχειακό κατάλυμα, συνολικής δυναμικότητας 267 δωματίων.

Εύλογα, κάθε επένδυση τέτοιου μεγέθους συνοδεύεται από ένα μεγάλο εύρος σημαντικών ωφελειών, τόσο στην περιοχή στην οποία πραγματοποιείται, όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες η νέα επένδυση θα προσθέσει 320 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης διάρκειας και 27 μόνιμης, ενώ σε βάθος 20ετίας θα αποφέρει 152 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα και 268 εκατ. η προστιθέμενη αξία για την Ελληνική οικονομία. Συνάμα, η ELIVI Hotels δεσμεύεται πως θα διαθέτει 0,1% του κύκλου εργασιών της για έργα και δράσεις περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Το νομοθετικό πλαίσιο

Όπως σημειώνουν στελέχη της ELIVI Hotels, βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η νέα επένδυση είναι να υπάρχει σταθερό νομοθετικό πλαίσιο που να μην εμποδίζει την εξέλιξη του επιχειρηματικού πλάνου.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 ψηφίσθηκε το άρθρο 5 του ν.4965/2022 και ισχύουν αναδρομικά νέες ρυθμίσεις επί των πολεοδομικών μελετών ότι περιέρχονται στο οικείο Δήμο κατά πλήρη κυριότητα τα τμήματα των δημοσίων ακινήτων, τα οποία καταλαμβάνονται από τους κοινοχρήστους και κοινωφελείς χώρους σύμφωνα με τις εγκριθείσες ήδη ή αυτές που θα εγκριθούν στο μέλλον πολεοδομικές μελέτες που καταρτίσθηκαν ή πρόκειται να καταρτισθούν σε εκτέλεση των θεσπιζομένων με τα Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α ρυθμίσεων.

Οι νέες ρυθμίσεις πιθανότατα θα οδηγήσουν σε παρεμπόδιση ή αναστολή νέων επενδύσεων, καθώς καταργούνται κεκτημένα περιουσιακά δικαιώματα των επενδυτών και δη άνευ αποζημιώσεως. Επιπλέον, η επιφερόμενη μεταβίβαση της δημόσιας γης στο Δήμο, δημιουργεί πλαίσιο στο χώρο της επένδυσης και ενδεχόμενη παράλυση κάθε μέτρου κατοχύρωσης συνθηκών ασφάλειας και ησυχίας που αποτελούν βασικές συνιστώσες της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ELIVI, τα Παραθεριστικά – Τουριστικά Χωριά (ΠΤΧ) δεν είναι οικιστικές περιοχές και η θεσμική τους αντιμετώπιση πρέπει να είναι ανάλογη. Τα ΠΤΧ είναι ένας οργανωμένος τουριστικός υποδοχέας με ιδιαίτερες ανάγκες ασφάλειας και αποφυγής οχλήσεων, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και να επιτελέσει τους σκοπούς δημιουργίας του (παροχή τουριστικού προϊόντος υψηλών προδιαγραφών, αναβάθμιση της Χώρας στον τομέα του τουρισμού, επιμήκυνση του χρόνου της τουριστικής περιόδου κ.λπ.).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ