Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSEuro2024: Η μπάλα στο...πλευρό των διαιτητών!

Euro2024: Η μπάλα στο…πλευρό των διαιτητών!

Το Euro 2024 ξεκινάει απόψε (14/06) με πολλές “αγωνίες!”. Μία – πολύ σημαντική- έχει να κάνει με την αξιοπιστία του, η οποία εξαρτάται και από τις δίκαιες αποφάσεις των διαιτητών. Σε αυτή τη λογική η μπάλα βοηθάει τους διαιτητές!

Η νέα έμπνευση έχει το όνομα: “Fussballliebe”, που σημαίνει: “Ποδοσφαιρική αγάπη”. Έτσι αποκαλείται αυτή που θα χρησιμοποιείται στο κορυφαίο τουρνουά της Ευρώπης. Πρόκειται για…έξυπνη μπάλα, δημιούργημα υψηλής τεχνολογίας και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των διαιτητών.

Να το δούμε ρεαλιστικά. Δεν αρκεί το παιχνίδι να είναι εντυπωσιακό. Πρέπει να το πιστεύουμε κιόλας, όλοι, πολύ περισσότερο όταν οι πρωταγωνιστές κοστίζουν εκατομμύρια…Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπινα λάθη.

Ενσωματωμένο και επαναφορτιζόμενο μικροτσίπ θα καταγράφει και θα στέλνει ακριβή δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο, στους διαιτητές και τους υπεύθυνους βίντεο. Πρόκειται για αισθητήρα κίνησης στο κέντρο του εσωτερικού της, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερες από 500 κινήσεις ανά δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει πως θα καταγράφει με ακρίβεια πότε ένας παίκτης αγγίζει την μπάλα.

Η τεχνολογία αποκαλείται “Connected Ball”, αποτέλεσμα της οποίας είναι η συλλογή εξακριβωμένων δεδομένων σχετικά με την κίνηση της, μεταφέροντας αυτά σε δευτερόλεπτα στο VAR.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη λήψη των αποφάσεων για τα οφσάιντ αλλά και τις παραβάσεις με το χέρι.

Βέβαια, το σύστημα αυτό θα είναι ημι-αυτοματοποιημένο, με τους διαιτητές να έχουν πάντοτε τον τελικό λόγο στις αποφάσεις του οφσάιντ, διαφορετικά θα πρέπει να τους καταργήσουμε εντελώς!

Στην ουσία βέβαια αυτό έχουμε κάνει αλλά δεν το λέμε! Τους ποδοσφαιριστές πάντως δεν τους…πειράζουμε ακόμα. Δεν εμπνευστήκαμε δηλαδή κανονισμούς για τους τρόπους που αγωνίζονται, όταν για παράδειγμα καλούνται να αποφασίσουν εάν πρέπει να σουτάρουν ή να δώσουν πάσα. Τους επιτρέπουμε να ξέρουν εκείνοι το καλύτερο σενάριο της κάθε στιγμής. Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις αντοχές τους, εξαιτίας της αύξησης των αγώνων στη σεζόν, ε μη τα θέλουν και όλα δικά τους…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ