don't even ask

don't even ask

spot_img

Η μετεκλογική “τιμολόγηση” (Γαλλία), η ασυλία του Ντόναλντ και ο Λάκων, εδώ Λονδίνο, η τραπεζική…διανομή, η μετοχή της Revoil, ο Τσαμάζ και η Metlen, Πειραιώς και Alpha με αναλυτές και η χαμηλή αποτίμηση (Aegean)

*…Με άνοδο του ευρώ, με υποχώρηση για την απόδοση των κρατικών ομολόγων η κατ’ αρχήν “τιμολόγηση” του εκλογικού αποτελέσματος της πρώτης κάλπης στην Γαλλία. Αναμενόμενη η επικράτηση του RN- ελεγχόμενο το ποσοστό ενόψει της προσεχούς Κυριακής- με αναλυτές να εκτιμούν πως-υπό προϋποθέσεις- θα μπορεί η Μαρίν Λεπέν να…προσαρμοσθεί όπως η Τζόρτζια Μελόνι. Σε κάθε περίπτωση το ταμπλό έγραψε, 1,077$/δολάριο και θεαματική αποκλιμάκωση των γαλλικών CDs από υψηλά 12ετίας.

*Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, με Merck και Boeing να δίνουν ώθηση στον Dow Jones. Στο 4,44% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Οριακή πτώση για τον χρυσό. Συγκρατημένα κέρδη για το Brent. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου για παροχή μερικής ασυλίας στον Τραμπ. Σε μια ιστορική απόφαση το δικαστήριο έκρινε ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν ασυλία για πράξεις που υπάγονται στα επίσημα καθήκοντά τους. Νίκη της δημοκρατίας βλέπει ο Τραμπ. Ο πρόεδρος είναι πλέον βασιλιάς, λέει δικαστής που μειοψήφησε. Το είδα (zerohedge) πως σε περίπτωση επικράτησης Τραμπ, από τους υποψήφιους για treasurer ( ; ) θα μπορούσε να είναι ο Τζέιμι Ντίμον. Την συμπάθεια του δεν την έχει κρύψει ο Λάκων.

*Έχουμε να δούμε, την Πέμπτη σε Ηνωμένο Βασίλειο, την Κυριακή σε Γαλλία και έπονται τα καλύτερα σε ΗΠΑ.

*Πληθαίνουν τα στοιχήματα εάν και πως η τρικομματική κυβέρνηση του Βερολίνου θα αντέξει μέχρι τις εκλογές, από φθινόπωρο η σχετική διαδικασία σε επίπεδο κρατιδίων (αρχή από της πρώην Ανατ. Γερμανίας). Ειδικότερα, το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση γαλλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε από υψηλό 12 ετών, καθώς οι αναλυτές ανέφεραν ότι ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία παραμένει το βασικό σενάριο, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια περιορισμένη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών που θα στηρίξει τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Θα μεσολαβήσουν αρκετά μέχρι την συνεδρίαση της Δευτέρας (8/7) οπότε θα φανεί εάν και ποια κυβέρνηση σχηματίζεται, με ποιον προσανατολισμό κ.λ.π. Λίγο ως πολύ με το basic scenario οι πρώτες ενέργειες των traders, ο τραπεζικός κλάδος στο επίκεντρο. Ανοδικά ο EuroStoxx Bank στα ευρωπαϊκά, με ανάλογη τάση για τον ΔΤΡ στο ΧΑ.

*Με αγορές σε Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, Alpha Bank. Ενδιαφέρον το ότι οι Πειραιώς και Alpha Bank με υπό απόδοση το πρώτο 6μηνο, ξεκινούν με υπέρ απόδοση-αρχή του δεύτερου. Ούτως ή άλλως με premium ο τραπεζικός κλάδος έναντι των blue chips. Μετά από 16 χρόνια ο τραπεζικός κλάδος επιστρέφει στη διανομή κερδών σε μετόχους/επενδυτές. Η αυλαία άνοιξε, εχθές με τη μη συστημική Optima Bank (καθαρό 0,418/μτχ) και συνεχίζεται με το “καρέ” των συστημικών, με την Πειραιώς πρώτη- να “κόβει” μέρισμα” στις 10 Ιουλίου (καταβολή από τις 16 Ιουλίου). Η διοίκηση της Πειραιώς διανέμει 79 εκατ., (0,063/μτχ). Ακολουθεί, στις 20 Ιουλίου η Eurobank με την διανομή 342 εκατ. (0,093/τχ) και καταβολή στο τέλος του μήνα. Στις 26 Ιουλίου η Alpha Bank “κόβει” μέρισμα- ύψους 61 εκατ.- ενώ άλλα 61 εκατ. μέσω επαναγοράς μετοχών. Η καταβολή πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων την 1η Αυγούστου. Στις 29 Ιουλίου “κόβει” μέρισμα η Εθνική (0,36/μτχ) που πληρώνεται στις 2 Αυγούστου. Πρακτικά, το δεύτερο 15νθήμερο από μερίσματα μόνο των 2 εκ των 4 συστημικών πιστώνονται συνολικά 421 εκατ. και τις πρώτες 2 συνεδριάσεις του Αυγούστου άλλα 383 εκατ. ευρώ.

*Οι ρυθμοί αύξησης παραγωγής και νέων πωλήσεων εξασθένησαν στους βραδύτερους που έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2023. Στις 54 μονάδες ο δείκτης PMI. Οι καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού επιβάρυναν τον κλάδο. Το έργο της ανάπτυξης εγκαταστάσεων (παρασκευαστήριο έτοιμων γευμάτων) έχει αναλάβει από τον όμιλο Σκλαβενίτη η Ten Brinke σε ακίνητο που βρίσκεται στη Μαγούλα. Το συνολικό ύψος του έργου για την ολλανδική εταιρεία ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ. Εξελίξεις, αυτή την εβδομάδα και στο μέτωπο συγκρότησης του 5ου πόλου.

*Optima Bank, επαναφορά μετά το profit taking προς το “κλείσιμο” πρώτου 6μηνου. 

*Σήμα για placement στέλνει η διοίκηση του ομίλου Attica Συμμετοχών στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε την εισφορά του ακτοπλοϊκού κλάδου στην 100% θυγατρική Blue Star Ferries. Πρακτικά, η εταιρία σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο της εξετάζει σειρά εναλλακτικών για την ενίσχυση της παρουσίας της στις αγορές κεφαλαίου, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της μετοχικής διασποράς».

*Κινητικότητα τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται στην μετοχή της Revoil, με τις πωλήσεις πακέτων μετοχών από τους βασικούς μετόχους την Παρασκευή και τη διάθεση ίδιων τίτλων σήμερα. Την προηγούμενη Πέμπτη οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας Ιωάννης Ρούσσος και Γεώργιος Ρούσσος διέθεσαν σωρευτικά 721.098 μετοχές, όπως ανέφεραν σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση. Εν συνεχεία, η εταιρία γνωστοποίησε ότι θα προβεί στην πώληση έως 208.902 μετοχών ή περίπου το 1%, με το πακέτο να περνά σήμερα από το ταμπλό του ΧΑ, στα 1,70, με έκπτωση σε σχέση με την τιμή του τίτλου στο ταμπλό αλλά και σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Σύμφωνα με χρηματιστές, πρόκειται για διάθεση μετοχών σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς και σε ιδιώτη επενδυτή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Και με αφορμή το τελευταίο, κυκλοφορούν-ήδη- κάθε λογής σενάρια για τον “ιδιώτη επενδυτή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του…”.

*Διαβάζω δεξιά- αριστερά πως ο Μιχάλης Τσαμάζ ετοιμάζει τις αποσκευές του για την Metlen. Προσωπικά δεν βλέπω πως/που θα μπορούσε να ταιριάξει με την πλευρά Μυτιληναίου, για αυτό και εξακολουθώ να κρατώ μικρό-πολύ μικρό- “καλάθι”.

*HelleniQ Energy, Motor Oil έγινε η “κοιλιά”- με αφορμή την επιβολή της νέας έκτακτης φορολόγησης- επανέρχονται- από εύλογα χαμηλότερες τιμές- οι αγοραστές.

*Με άνοδο 10,58% στα 0,575 ευρώ για τη μετοχή της ΜΙΝΕRVA. Θα μπορούσε να σχετίζεται με την ανακοίνωση (9/1) πως η Χρυσούλα Ανεζουλάκη αύξησε το ποσοστό της στο 6,697% του μ.κ της Minerva, η εκ των βασικών μετόχων της Fieratex.

*Ποιον θα εξυπηρετούσε η τόσο χαμηλή αποτίμηση- μόλις 1,041 δισ της AEGEAN; και μάλιστα την χρονιά των ρεκόρ, όπως αναμένεται να είναι το 2024.

*Στα 118,9 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, τα 26 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 62 εκατ. σε μόλις 3 τραπεζικά χαρτιά: Πειραιώς με 6,37 εκατ. τμχ, Eurobank με 7,53 εκατ., Alpha Bank με 8,50 εκατ. ενώ 1,48 εκατ. τμχ έγιναν στην Εθνική. Σε Πειραιώς και Alpha Bank, μαθαίνω πως μέσα στην εβδομάδα θα έχουν συναντήσεις-ενημέρωση αναλυτών. “Ζεστούς” τους βλέπω…

*Τι έχουμε να περιμένουμε αυτή την εβδομάδα, μας θυμίζουν οι αναλυτές της Depolas Investment Servicers. Η εβδομάδα περιλαμβάνει σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία όπως ο ΔΤΚ Ιουνίου της Ευρωζώνης και τα νέα ανοίγματα εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς και τα πρακτικά της FED την Τετάρτη. Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη οι Αγορές στις ΗΠΑ θα παραμένουν κλειστές λόγω αργίας (Ημέρα Ανεξαρτησίας). Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ κινείται πάνω σε κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις (1400 μονάδες) και καθώς αναμένουμε την μεταβλητότητα να παραμείνει υψηλή, δεν αποκλείουμε ψευδείς διασπάσεις προς πάσα κατεύθυνση. Μπορεί να υποστηρίζουμε ένα περισσότερο αμυντικό μίγμα μετοχών, αλλά τα θεμελιώδη όπως και οι προοπτικές του Χ.Α. παραμένουν ισχυρά”.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask