Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ Λ. Μενδώνη στην Σύνοδο "G 7 του Πολιτισμού" στη Νάπολη

Η Λ. Μενδώνη στην Σύνοδο “G 7 του Πολιτισμού” στη Νάπολη

Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήταν από τους επίσημους προσκεκλημένους, χθες και σήμερα, στην Νάπολη, στην Σύνοδο «G 7 του Πολιτισμού». Οι εργασίες της συνόδου, κατά την σημερινή ημέρα, αφιερώθηκαν στην συνεργασία με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου στον τομέα του πολιτισμού, ενώ χθες, μεταξύ των άλλων, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στα δημιουργικά επαγγέλματα, η καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης έργων τέχνης και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στην πολιτιστική κληρονομιά. Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της Συνόδου, η κ. Μενδώνη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

   «Είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για την χώρα μας, το ότι προσκλήθηκε στην Σύνοδο αυτή του G7 και, πραγματικά, είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη και για τις διμερείς επαφές, όπως και για την συζήτηση που έγινε κατά την διάρκεια της Συνόδου, για την συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής σε θέματα πολιτισμού. Αυτό το οποίο επανέλαβα, είναι η κατεύθυνση ότι σεβόμαστε τον πολιτισμό των χωρών αυτών. Οφείλουμε να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε τις αφρικανικές κυβερνήσεις, μέσα από τους δικούς τους οργανισμούς, να αναπτύξουν τις πρωτοβουλίες τους. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει. Είναι φανερό ότι οι αφρικανικές χώρες είναι εκείνες που πρέπει να είναι μπροστά και εμείς να τις στηρίζουμε, σε όλες τους τις πρωτοβουλίες». 

   Σε ό,τι αφορά τις διμερείς συναντήσεις που είχε στην Σύνοδο της Νάπολης, η υπουργός πολιτισμού πρόσθεσε:

   «Είδα σχεδόν όλους τους συναδέλφους μου. Είχαμε, για παράδειγμα, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού του Καναδά, για την ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων στα θέματα του πολιτισμού. Υπάρχει ένα τεράστιο υπόβαθρο που μπορούμε να συζητήσουμε. Με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού, Αλεσάντρο Τζούλι, είχαμε μια επίσης εξαιρετικά θετική συνομιλία. Τον επόμενο μήνα πρόκειται να εγκαινιαστεί, στο Μουσείο της Ακρόπολης, μια μεγάλη έκθεση για την περιφέρεια του ιταλικού νότου Μπαζιλικάτα και τον προσκάλεσα να την εγκαινιάσουμε μαζί. Θα δει το πρόγραμμά του, διότι μόλις ανέλαβε. Συνομιλήσαμε και με την Γαλλίδα υπουργό, είχα συναντήσεις με όλους τους συναδέλφους, και των αφρικανικών χωρών». 

   Ερωτηθείσα, τέλος, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την στάση των άλλων χωρών προς την Ελλάδα, η οποία τιμήθηκε ιδιαιτέρως από την πρόσκληση της ιταλικής προεδρίας της ομάδας G 7, η Λίνα Μενδώνη απάντησε:

   «Ήταν εξαιρετικά συγκινητική η τοποθέτηση του Ιταλού υπουργού Πολιτισμού, του κυρίου Τζούλι, ότι, στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι “ο μεγάλος αδελφός τους” και ότι σε αυτό βασίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το οικοδόμημα του δυτικού πολιτισμού. Κάτι που, φυσικά, έγινε αποδεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό και από όλα τα άλλα κράτη μέλη της G 7».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ