Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις στην εποχή μας είναι ραγδαίες. Μέσα από αυτές όμως, εκτός από προκλήσεις προκύπτουν και προοπτικές. Προοπτικές για την Κύπρο μας και την Ευρώπη.
Η ουκρανική κρίση, ανέδειξε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Το ερώτημα είναι πως μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ισοσταθμίσει την εξάρτηση αυτή; Και εδώ ακριβώς είναι που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, μέσω και του σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6, που ανακάλυψε προ λίγων ημερών η κοινοπραξία ENI-Total.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενεργειακών πρώτων υλών στον κόσμο. Η εξάρτηση από ξένους εταίρους προκαλεί ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία της, ενώ από την άλλη το κόστος της ενέργειας παίρνει ανοδική πορεία κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να κατορθώσει να απαλλαγεί από τη συνεχώς αυξανόμενη ενεργειακή εξάρτηση επιβάλλεται να εφαρμόσει μια πιο δυναμική ενεργειακή πολιτική.
Τα νέα από την κοινοπραξία είναι ευχάριστα και δημιουργούν προσδοκίες. Αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ικανοποιητικό κοίτασμα, καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας, συνολικής ποσότητας 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και προκαλεί το ενδιαφέρον και σημαντικών εταίρων της Κύπρου.
Θέλω να τονίσω, ότι η ενεργειακή πολιτική τίθεται για πρώτη φορά ως σημαντικό ζήτημα στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Άλλωστε, οι τομείς που θα οδηγήσουν σε μια πιο ισχυρή Ευρώπη, είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η κοινή εξωτερική πολιτική. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, έχουμε θέσει τρεις κύριους στόχους.
Τη βιωσιμότητα, για να καταπολεμηθεί δραστήρια η αλλαγή του κλίματος με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Την ανταγωνιστικότητα, για να βελτιωθεί η απόδοση του ευρωπαϊκού δικτύου μέσω της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Την ασφάλεια εφοδιασμού, για να συντονισθεί καλύτερα η ζήτηση και η προσφορά ενέργειας εντός της Ένωσης μέσα στο διεθνές περιβάλλον.
Δεν θα κουράσω με αριθμούς, όμως θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω, ότι από το 2011 που ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις, τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου ανέρχονται σε 510 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, χωρίς τον συνυπολογισμό του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6. Για να βοηθήσω, αναφέρω ότι αυτή η ποσότητα είναι περισσότερη από πέντε φορές η κατανάλωση της Γερμανίας για το 2021.
Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η οικονομική βιωσιμότητα και απόδοση του έργου και το δεύτερο φυσικά είναι η Τουρκία που έχει αξιώσεις και διεκδικεί μερίδιο από το φυσικό αέριο της Κύπρου. Το έχω πει επανειλημμένα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα συνεχίσω να το λέω, ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτό όμως δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι με το σωστό πλάνο και τη σωστή στρατηγική, μπορούμε να συμβάλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.