don't even ask

don't even ask

spot_img

Η Κριστίν η Τζόρτζια και η Γερτρούδη, τα μερίσματα των συστημικών, οι…δράκοι του Άντερσεν, η ελκυστική Intralot, η boutique ασφαλιστική, το αναμενόμενο mega deal, μακριά από “πιστολιάσματα” και…καλές κάλπες

*Τελευταία συνεδρίαση πριν τις ευρωεκλογές. Για να δούμε, από Δευτέρα. Δυστυχώς δεν διαψευστήκαμε όσον αφορά στη ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ. Τη μείωση των τριών βασικών επιτοκίων την είχαν “επιβάλει” οι πανίσχυρες “αγορές”-προεξοφλώντας την/αναλαμβάνοντας τις ανάλογες θέσεις- το θέμα-εξ’ αρχής- τι γραμμή θα έδινε η Γαλλίδα για την συνέχεια- συνδυαστικά με την σταδιακή μείωση επαναγοράς κρατικών ομολόγων (μέχρι τέλος 2024). Τώρα; η προσοχή στο αποτέλεσμα της κάλπης, στην συνεδρίαση της Fed (11-12 Ιουνίου), την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (17 Ιουνίου) όπου θα φανεί εάν βγαίνουν τα “κουκιά” για την Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή όχι. Προφανώς το “σύστημα” έχει εναλλακτικές για κάθε ενδεχόμενο.

*Επιμένω πως, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της Τζόρτζια Μελόνι, θα την “τραβήξουν” προς το ΕΛΚ-επισείοντας την δαμόκλειο του κρατικού χρέους 3,3 τρισ δεν είναι λίγα- ή θα ενεργοποιηθούν άλλοι μηχανισμοί. Η Γαλλίδα τι είπε στις αγορές; δημιουργική ασάφεια-  οι αποφάσεις των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. Δηλαδή; συνεχίζουμε με βάρκα την ελπίδα.

*Στην FOMC (11-12/6) πιθανότατα θα φανεί τι έχουν κατά νου οι Αμερικανοί. Το ότι “τσίμπησαν” οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων-κυρίως χωρών του Νότου/ειδικότερα το ΙΤ10Υ στο 3,862% είναι μία ένδειξη. Ενδιαφέρον το ότι η απόφαση για μείωση ήταν ομόφωνη, πλην του Αυστριακού (τον “έδωσε” στεγνά η Γαλλίδα), Robert Holzmann- Oestreichischer Nationalbank. Επίσης ενδιαφέρον θα είχε εάν η πληροφορία για 2 μέλη τα οποία πρότειναν το ενδεχόμενο μείωσης 50 μ.β είναι ακριβής. Ακραίο μεν, αξιόπιστη όμως η πηγή. Για αυτό και τη μεταφέρω-με κάθε επιφύλαξη-. Πρακτικά τι σημαίνει το 25 μ.β, λ.χ για το βασικό 4% στο 3,75%; πως το consensus των αναλυτών για 2,5%-2,25% το δεύτερο 6μηνο 2025 είναι το βασικό σενάριο. Προφανώς, όλα είναι ρευστά, αβέβαια. Πάντως οι λεπτομέρειες θα κριθούν και από άλλες 2 παραμέτρους: ισοτιμία ευρώ/δολάριο (αδύναμο; ισχυρό; ) και spread. Το σίγουρο, από Δευτέρα θα έχουν/έχουμε δουλίτσα.

*Στα δικά μας, μετά από 16 χρόνια επιστροφή των τραπεζών προς την επενδυσιμότητα, μετά το ΟΚ του SSM για διανομή μερίσματος στους μετόχους/επενδυτές. Οι 4 συστημικοί όμιλοι θα διανείμουν τουλάχιστον 800 εκατ. Είναι μία αρχή. Από την άλλη όπως μας έλεγε φίλος “…καλοδεχούμενες οι θετικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, αλλά με υποχρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας/πραγματικής οικονομίας/κοινωνίας, με επιτόκια 18%-20% στις (πιστωτικές) κάρτες, με επιτοκιακό spread σε εύρη…Grand Canyon και μετά από ανακεφαλαιοποιήσεις e.t.c…”. Καλό είναι να λέγονται όσο το δυνατόν περισσότερα, ο αντίλογος. Για αυτό και η μεταφορά.

*Αξία συναλλαγών 128 εκατ. με τα 30 εκατ. μέσω πακέτων και τα 72 εκατ. στις 4 τραπεζικές. Πειραιώς στα 3,785 ευρώ με συναλλαγές 9,63 εκατ. μτχ, Eurobank στα 2,079 ευρώ με συναλλαγές 7,13 εκατ. μτχ, Alpha Bank στα 1,5935 ευρώ με συναλλαγές 8,80 εκατ. μτχ και στα 8,025 η μετοχή της Εθνικής με 1,48 εκατ. τμχ. Ρώτησα γνώστη χρηματιστή πως το είδε, για φορτώ δείχνει μου απάντησε (δηλαδή όχι ξεφόρτωμα). Συνεχίζεται σήμερα (ξεκίνησε χθες) το Road Show της Goldman Sachs (Μαδρίτη).

*Το πολυαναμενόμενο deal πριν (σήμερα; ) ή μετά (από Δευτέρα; ). Πάντως, στα 18,82 ευρώ η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, άνοδος 1,78% με 198 χιλ τμχ. Κοντός ψαλμός.

*Κυκλοφορούν διάφοροι…δράκοι, που ούτε ο Κρίστιαν Αντερσεν.

*Προ ημερών ο Νίκος Νικολακόπουλος ανέλαβε την θέση του CEO του ομίλου Intralot. Μέχρι πρότινος Chairman και CEO της Intralot Inc, με κύρια δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Στα 1,16 ευρώ η μετοχή, στα 700,7 εκατ. η αποτίμηση. At least 1 δισ για να “βλέπει” προς Νέα Υόρκη. Δηλαδή 1,65 ευρώ/μτχ, με ebitda 160 εκατ. μια χαρά value είναι-μπορεί και 1,2 δισ- εάν τους βγει η αγορά της Τουρκίας (αυξημένα ebitda 28-30 εκατ.), αγορά που εξομαλύνεται (κυρίως στο συναλλαγματικό), επαναπροσελκύει σημαντικά επενδυτικά (risky) κεφάλαια.

*Στα 1,68 (2,13%) η Intracom Properties/ΚΛΜ συν “Ευρώπη”. Ρώτησα φίλο (και γνώστη της ασφαλιστικής αγοράς) προς τι η εξαγορά της ασφαλιστικής του Νικόλαου Μακρόπουλου από τον Όμιλο. Κοίταξε, μου απάντησε, boutique ασφαλιστική είναι- με καλό πελατολόγιο και στοχευμένα συμβόλαια- στα 46,5 εκατ. το τίμημα (συνολικά) ο Όμιλος αποκτά κάλυψη κατ’ αρχήν για τα δικά του assets. Κατά δεύτερον θα έχει έναν βραχίονα που θα μπορεί να “χτυπήσει” ανάλογα συμβόλαια/καλύψεις σε άλλες ΑΕΕΑΠ. Συν το story πως με το deal μπαίνει φρένο στον αφελληνισμό του κλάδου, γνωρίζοντας μάλιστα υπό ποιες πιέσεις κατέληξε η Εθνική Ασφαλιστική στην αγκαλιά του CVC Capital. Τον άκουσα με προσοχή, λογικό το story, εάν είναι έτσι.

*Και άλλο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της Cenergy Holdings, στα 9,16 ευρώ. Πλέον αποτίμηση στα 1,741 δισ. Οι τακτικοί πρωινοί θα ενθυμούνται στα πόσα είχε δώσει η DeA guidance για 2 plus δισ .Βεβαίως είναι και θέμα free float, όταν η Viohalco έχει το 79,78% του μ.κ

*Να επανέλθω στο mega deal που αναμένει η αγορά. Από την στιγμή που θα ανακοινωθεί, το μεν εγχώριο banking αποκτά (άμεσα/έμμεσα) “γεννήτρια” δανείων/χορηγήσεων περίπου 5 δις. Υπολογίστε έσοδα τόκων κ.λ.π. Σίγουρη δουλειά, σίγουρα έσοδα. Θα αρχίσουν να κινούνται από “Εγνατία” μέχρι “Αττική” κ.λ.π.

*Μου το έστειλε φίλος-αναγνώστης: “…πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε στεγαστικό πρόγραμμα 2 δισ με επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος. Εύκολα και σίγουρα κέρδη για τις τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φυσικά εμείς θα πληρώσουμε τους τόκους και ελπίζω να μην πιστολιαστούν πάλι και πληρώσουμε και το κεφάλαιο…”. Τουλάχιστον, αυτή την φορά δεν θα “πιστολιαστούν”.

*Και καλά ο Λάτσης γιατί πουλάει την EFG; ρώτησε τρίτος της παρέας. Προφανώς βλέπει πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι σε σταθερά φθίνουσα πορεία. Άλλωστε και από την Eurobank σε σωστό timing έφυγε, χωρίζοντας το ποσοστό σε μέλη της οικογένειας και αποφεύγοντας τα 2,5 δισ στο κράτος, όπως του είχαν καταμαρτυρήσει τότε ορισμένοι. Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται-τότε- πως κάποια στιγμή εξέδωσε ανακοίνωση αιτιολογώντας την αποχώρησή του. Επειδή η DeA έχει και “παμπάλαιους” με δυνατό αρχείο, θυμίζω: σύμπτωση το γεγονός ότι η ανακοίνωση του ομίλου Λάτση η πρώτη μετά από 17 χρόνια πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει νέα βελτιωμένη προσφορά για το Ελληνικό από την Lamda Development ούσα η μόνη εταιρία που έχει υποβάλλει προσφορά, εξέλιξη προφανώς δυσμενής. Να υποθέσω πως, “Ελληνικό” και HelleniQ Energy;

*Θα παραπέμψω σε απάντηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, όταν ρωτήθηκε για την HelleniQ Energy. Άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εάν οι δύο μεγαλομέτοχοι της Helleniq Energy (σ.σ. όμιλος Λάτση και Δημόσιο), τους οποίους «σέβεται απολύτως», εκφράσουν στο μέλλον επιθυμία πώλησης, θα ενδιαφερθεί. Προς το παρόν, πάντως, τα ποσοστά που κατέχει ο ίδιος κι η εταιρεία είναι κάτω, όπως είπε, από τις υποχρεώσεις ανακοίνωσης. Ποσοστό χαμηλότερο από την υποχρέωση ανακοίνωσης, δηλαδή 5% μπορεί να είναι και 1,5% αλλά και 4,99% του μ.κ.

*Την τριπλέτα, DotSoft, MED, Doppler την έχετε διαβάσει αρκετές φορές, εδώ στην DeA. Ακόμη έχουμε δρόμο. Στα 31,2 εκατ. η DotSoft είναι πολύ πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου/μετάταξη στην Κύρια Αγορά. Στην χθεσινή συνεδρίαση στα 10 ευρώ, άνοδος 2,56% με συναλλαγές 600 τμχ, υπολογίστε με 6.000 ευρώ, ένα καλό τραπέζι στο Island.

*Μέγα εκδήλωση σήμερα, στην επίσημη του One & Only Aesthesis/Grand Opening Party. Στην πιάτσα των influencers κυκλοφορούσε πως επίσημο performance θα κάνει η Beyonce…ο Γιώργος Χρυσικός στα καλύτερα του. Πάντως, έχει προηγηθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την Kylie Minogue στο grand party στο Island. Τι ζούμε…

*Άντε, από Δευτέρα, θα αρχίσουμε να κάνουμε “ταμείο”. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask