don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η Κομισιόν και πως σώζεται η παρτίδα, η αποκάλυψη του Εμμ. Νοτη και οι συνέπειες, απώλειες και δυσκολίες για την Πειραιώς, o γνωστός broker και τα…bets, Σωκράτης εν δράσει, ο συχνός επισκέπτης Holterman και ο barman για τα κιβώτια

*Θα περιμένω τους ειδικότερους μου- στα των εθνικών θεμάτων- για να διαμορφώσω “ψυχρή” άποψη για το τι κερδίζει (και ποια ευκαιρία χάνει) η χώρα, από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ. Άλλωστε, σήμερα Τρίτη είναι η σημαντική ημέρα.

*Σταθερή στην λογική Follow the Money η στήλη, όπερ: το 3,5%, που προβλέπει η Κομισιόν για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022 (και 3,1% το 2023) πρόβλεψη υποβαθμισμένη σε σχέση με την προηγούμενη (4,9%) είναι μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,7%). Συγκριτικά μικρό μέγεθος η οικονομία της χώρας (ΑΕΠ 185-190 δισ.), εάν επιβεβαιωθούν οι θετικές εκτιμήσεις/ενδείξεις για τον τουρισμό και προχωρήσει στοιχειωδώς η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων η τελική ζημιά θα είναι-συγκριτικά πάντα- ηπιότερη.

*Αλλού όμως είναι τα δύσκολα της καθημερινότητας, στην αποκάλυψη του Εμμ. Νότη για πρώιμη αύξηση των σταθερών επιτοκίων. Οι 40 μ.β σε ένα στεγαστικό δεν είναι λίγες και η περίοδος 60 ημερών, που θα δώσουν οι τράπεζες για την προσαρμογή της αγοράς είναι μικρή. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, οι τράπεζες σπεύδουν να προλάβουν-2 μήνες νωρίτερα- την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων. Ας μην το σχολιάσω, καλύτερα.

*Τα έλεγε χθες η DeA, για τα της 2ήμερης επίσκεψης Ενρια στην Αθήνα και τις προειδοποιήσεις του Ιταλού που είναι ζήτημα εάν πέρασαν στα… ψιλά των Μέσων. Το χρηματιστηριακό ταμπλό αδιάψευστος μάρτυς: πωλήσεις και στα 4 συστημικά χαρτιά, απώλειες για Εθνική (3,244 ευρώ), Eurobank (0,8956), Alpha Bank (0,9066) και τις μεγαλύτερες η Πειραιώς (1,205). Στα 1,51 δισ. η αποτίμηση της Πειραιώς, δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει-σε αυτές τις τιμές και με το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο) το ΤΧΣ στην διάθεση/αποεπένδυση του 27,3% του μ.κ. Με την Alpha Bank στα 2,13 δισ. + τα 1,51 δισ. της Πειραιώς μας κάνουν-σχεδόν- την Eurobank των 3,32 δισ.

*Και μια, που αναφερόμαστε σε αποτιμήσεις: στα 7,77 δισ. του ΟΤΕ, στα 7,76 δισ. της Coca Cola. Θυμόσαστε την επιμονή της στήλης στο στοίχημα του Αναστάση Δαυϊδ. Γνωστός broker, μου επισήμαινε ότι: trades όπως το long CCH vs short OTE παίζοντας τις αποτιμήσεις σε σύγκριση spread-fair value είναι από τα προσφιλή των ξένων και των επενδυτικών τραπεζών. Εννοούσε, στα risk metrics… zero exposure trades. Τέτοια bets παίζονται, κατά κόρον, στα desks στο Λονδίνο, μου συμπλήρωσε. Η ουσία; σε λιγότερο από 2 εβδομάδες διαφορά (σε όρους αποτίμησης) 1,1 δισ. (υπέρ του Οργανισμού) μειώθηκε στα 10 εκατ. ( ! ).

*Μετά με πήγε σ’ ένα άλλο trade: ΔΕΗ στα 2,41 δισ. vs Mytilineos στα 2,28 δισ. Εύλογα τα ερωτήματα, μετά και τη νέα διόρθωση της μετοχής, στα 6,30 (-3,08%) χαμηλό 52 εβδομάδων. Δεν τέθηκε ελάχιστο χρονικό όριο διακράτησης στους νέους μετόχους με συνέπεια να βγουν πωλητές “κλειδώνοντας” από 5% έως 15% σε λίγες συνεδριάσεις. Κανένα ασφαλιστικό Ταμείο δεν αγόρασε μετοχές (από 1/1/2022) ως είχε δικαίωμα.

*Σήμερα, Τρίτη (στις 12.00 στα κεντρικά της Παιανίας) η έκτακτη γ.σ μετόχων της Intralot. Όλα μεθοδικά και στην λεπτομέρεια. Μόνο τυχαία δεν “εμφανίστηκε” με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% η EFG Bank Zurich. Και την Παρασκευή η ανακοίνωση της απόκτησης του 1,66% του μ.κ από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Στο συν 8,02% το χαρτί και τα 0,525 ευρώ. Ες τα 0,58 ευρώ το όριο για αγορές (από τις αδιάθετες) από το Standard General. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, το N.Y fund (κύριος μέτοχος του Bally’s Corporation) διέθεσε 2 δισ.$ για την εξαγορά της αγγλικής online gaming GameSys και επένδυση (σε όρους αποτίμησης) 8,5 δισ.$ στον αμερικανικό κολοσσό των Media, TEGNA. Με αυτά (αλλά όχι μόνο) προσέρχεται ο Σωκράτης Κόκκαλης.

*Για τα της Intrakat, τα διαβάσατε. Ξεχώρισα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για due dilligence της BC Partners στην εισηγμένη. Η υπογραφή του Δημήτρη Κόκκορη-από τις παλιές καραβάνες, ημερών του καλού Επενδυτή- εγγύηση. Στο mononews.gr. Όπως μου συμπλήρωσε γνωστός (και γνώστης…) και να μην είναι ο Νίκος Σταθόπουλος και να είναι ο τάδε ή ο δείνα, με την Intrakat στα 171,9 εκατ. και τα stories για ΑΠΕ να πωλούνται σαν το… ζεστό φρέσκο ψωμί, ότι και να ζητηθεί θα είναι deep value σε αυτές τις τιμές.

*Μέχρι τέλος Μαΐου θα (ξανά) επισκεφθεί την Αθήνα (μέσω Κέρκυρας ; ) ο Henry Holterman. Κάτι λεπτομέρειες μένουν για να ρυθμιστούν τα της μεταβίβασης των συμμετοχών Χρήστου Παναγιωτόπουλου (16%) και Διαμαντή Διαμαντίδη (10%) του μ.κ της Reds στον Ολλανδό. Έχει αναφερθεί η DeA στην προοπτική Δ.Π και για την “Καμπάς”.

*Βλέπω σχήματα Συμμετοχών, όπου θα εισφέρονται projects και χρήσεις όπως λ.χ. Cambas Projects, “Μικρό Ελληνικό” Γούρνες, Μαρίνες κ.λ.π) με τη μορφή πακέτου και προοπτική εισαγωγής στο ΧΑΑ.

*Ωστόσο, φτάσαμε στις 17 Μαΐου και από τον νέο CEO της ΕΧΑΕ σιγή ασυρμάτου. Ούτε φωνή-ούτε ακρόαση για τα προ (της ανάληψης των καθηκόντων του) σχέδια, τις διαρροές για dual listing, νέες εισαγωγές και προϊόντα. Και όλο πληθαίνουν τα παράπονα των χρηματιστών για τον Γιάννο Κοντόπουλο. Αντιθέτως, τα καλύτερα ακούω να λένε οι θεσμικοί.

*Και μια ο λόγος για θεσμικούς, διαχειριστές και θεματοφύλακες αμοιβαίων κ.λ.π, οι της Ε.Θ.Ε τι έχουν να πουν για την άγρια κόντρα Κωνσταντίνου Χαλιορή-θεσμικών και την ακραία υποτίμηση της εταιρείας. Νέο χαμηλό, στα 3,805 με νέες απώλειες 2,44% για τα Πλαστικά Θράκης. Έχει καταντήσει… ανέκδοτο ένα από τα καλύτερα επιχειρηματικά stories του 2020-2021. Κρίμα. Εκτός εάν η διοίκηση (ξανά) αρχίσει να αγοράζει 10.000 μτχ τη μέρα και επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους μέχρι την γ.σ. Στα 5,67 ευρώ η λογιστική αξία, σχεδόν 2 ευρώ χαμηλότερα στο ταμπλό.

*Την 1η Ιουνίου η ενημέρωση δημοσιογράφων από το team της IDEAL και τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου (εκτός Ευρώπης το ΑΕΚάκι Αγρινιώτη φίλε μου…), αλλά θα σταθώ σ’ ένα story που μου είπε γνωστός barman-γνώστης. Ο λόγος για την 3CENTS, ιδρύεται το 2014-αυτοχρηματοδοτούμενη- και σε μία 2ετία οι πωλήσεις φτάνουν τις 60.000 κιβώτια-με το 30% εξαγωγές- με το προϊόν να πουλάει σαν…τρελό, το 2018 φτάνει τις 318.00 κιβώτια (11,90 χονδρική το κιβώτιο) ενώ το 2020 με Covid-19, κλειστή τη νύχτα κ.λ.π πιάνει τζίρο 5.000.000 ευρώ και το 2021 (μισή χρονιά χαμένη πάλι λόγω πανδημίας) τα 7.700.000 με καθαρά κέρδη 1.000.000 ευρώ. Για να έρθει η έρευνα του Drinks International να κατατάξει στην ΤΟΡ10 των Best Selling Brands και Top Trending Brands, τι να λέμε τώρα. Εκτίμηση του barman, πως η 3CENTS από την στιγμή, που θα μπορέσει να διευρύνει τα μερίδια της στις διεθνείς αγορές θα είναι θέμα χρόνου και ανάλογου τιμήματος για να την πουλήσει Χ ebitda η IDEAL.

*Έσπασε και το 0,1 η μετοχή της Attica Bank, μιλάμε για μετά το RS και την προηγούμενη αμκ. Η προηγούμενη βδομάδα έκλεισε με αυξημένους όγκους τόσο στα ΣΜΕ, όσο και στα δικαιώματα προαίρεσης, με υψηλό volatility κατά τις δύο τελευταίες μέρες στις spot αγορές. 5 μέρες υπολείπονται για τη λήξη της σειράς Μαΐου 2022 στα παράγωγα και τα ΣΜΕ αύξησαν τους όγκους τους (189169 συμβόλαια) κατά 11.4% σε εβδομαδιαία βάση με τις τράπεζες σε θέση οδηγού (79.8% του συνολικού εβδομαδιαίου όγκου), ALPHA (69844), ETE (37245), EUROBANK (30384), PEIRAIOS (13582), ELLAKTOR (9004), FTSE (8122).Το συμβόλαιο ALPHA Ιουνίου 2022 παραμένει το πιο actively traded future με αριθμό ανοιχτών συμβολαίων 123764. Οι όγκοι στα options (508 συμβόλαια) παρουσιάστηκαν επίσης αυξημένοι κατά 53.5% σε εβδομαδιαία βάση, FTSE (82 calls vs 140 puts), DEH (183 calls), ETE (60 calls), OPAP (2 calls, 41 puts). Τα call contracts κυριάρχησαν την προηγούμενη εβδομάδα (με καθαρό bullish προφίλ για ΕΤΕ, ΔΕΗ) κι έτσι ο λόγος call/put για τον Μάιο ανέβηκε στο 1.52. Περισσότερα στο martingale.finance , την πρώτη πλατφόρμα με δωρεάν δεδομένα και ανάλυση για την ελληνική αγορά παραγώγων, όπου ο κάθε χρήστης έχει πρόσβαση σε προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω customized dashboard αλλά και δυνατότητα παρακολούθησης προσωποποιημένου portfolio με παράγωγα και μετοχές ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask