Τη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας.
Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη Βοστόνη με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα καινοτόμων προϊόντων διττής χρήσης, με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων, για το ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και το μέλλον της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας. Μετέβη, επίσης, στο εργαστήριο του ΜΙΤ “Lincoln Laborator”, εντός της αεροπορικής βάσης “Hanscom”, όπου παρακολούθησε παρουσιάσεις και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του εργαστηρίου, το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από το υπουργείο ‘Αμυνας των ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργεί νέα προϊόντα και να βρίσκει καινοτόμες λύσεις σε θέματα που θέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Ο κ. Δένδιας συμμετείχε επίσης σε συζήτηση στο ΜΙΤ “Lincoln Laboratory” με θέμα την «Ελληνική Αμυντική Καινοτομία».
Κατά τη συζήτηση ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος και τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που αφορούν τα καινοτόμα συστήματα άμυνας και ασφάλειας.
Στην επίσκεψή του στο ΜΙΤ «Lincoln Laboratory», ο κ. Δένδιας παρακολούθησε συγκεκριμένα ενημέρωση από τη διευθύντριά του Δρ. Μελίσσα Γκούντχαρτ Τσόι για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του Διεπιστημονικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (FFRDC), το οποίο χρηματοδοτείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και διευθύνεται από το MIT για το υπουργείο ‘Αμυνας των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρακολούθησε ακόμη ενημερώσεις για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ “NCIS” (Next-Generation Incident Command System) από την επικεφαλής ερευνήτρια στο ΜΙΤ Lincoln Laboratory Καγιάλ Τιλάκ Κλέιπουλ, για την εφαρμογή νέων συστημάτων χαρτογράφησης πυθμένων ωκεανών από τον ‘Αντριου Μαρτς και για τη συλλογή δεδομένων από συστοιχίες ραντάρ σε χώρες της Συμμαχίας, από τον Γκρεγκ Χόγκαν.
Επίσης, η μηχανικός και αναλύτρια του ΜΙΤ Lincoln Laboratory Αλίσσα Λίεμ, παρουσίασε τις ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές ασφαλείας για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ, ενώ το ανώτερο στέλεχος του εργαστηρίου Φρανσέσκα Ντ’ Αρκάντζελο παρουσίασε το “RADSIL”, δηλαδή το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Συστημάτων Αεροπορικής ‘Αμυνας στην αεροπορική βάση Ραμστάιν (Ramstein Air Defense System Integration Laboratory).
Τέλος, ακολούθησε επίδειξη συστημάτων C – UAS.