don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη, το αλαλούμ για τις πληρωμές φυσικού αερίου, Cash is King, η εξήγηση για το Marina Tower, μόνο “χθεσινός” δεν είναι ο Θεόδωρος Φέσσας και τα Πλαστικά Θράκης

*Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη με Κυπριακό και αιχμές για υπερπτήσεις Τούρκων, χθες στο Κογκρέσο. Κατά γενική εκτίμηση, μία αρκετά καλή ομιλία-παρέμβαση, που μένει να φανεί εάν θα έχει αποτέλεσμα.

*Άνω-κάτω και τούμπαλιν χθες στην αγορά φυσικού αερίου. Σήριαλ με τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ για το πως θα πληρώνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες παρακάμπτοντας-επί της ουσίας- τις κυρώσεις. Λογαριασμοί σε ρούβλια; σε ευρώ; σε δολάριο; και πως θα καταλήγει στην Gazprom Bank, ένα απίστευτο αλαλούμ, ενδεικτικό των χαρακτηριστικών… Βαβέλ της Κοινότητας. Ενδεικτικά η τιμή της MWh από τα 100 διόρθωσε στα 89 για να ξανά ανέβει στα 101 ευρώ. Φύλλο συκής ψάχνουν στις Βρυξέλλες και ούτε σε αυτό συμφωνούν. Απλά μοιραίοι.

*Βγήκε αντίδραση χθες στα χρηματιστήρια, διόρθωσαν λίγο οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων… εξοικειώνονται και με τα νέα δεδομένα οι αγορές. Δεν γίνεται αλλιώς. Cash is King, σύμφωνα με την BofA καθώς επενδυτές στρέφονται σε ρευστό- με τα επίπεδα μετρητών να έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2001. Ο αμερικανικός οίκος περιγράφει την κατάσταση ως εξαιρετικά bearish.

*Συνεχίστηκε το bet long vs short μεταξύ Coca Cola vs OTE, το οποίο η DeA αποκάλυπτε από χθες το πρωί. Με άνοδο 1,82% στα 21,25 ευρώ η μετοχή, στα 7,90 δισ. η αποτίμηση της Coca Cola. Με πτώση 2,19% στα 16,97 ευρώ η μετοχή, στα 7,60 δισ. η αποτίμηση του ΟΤΕ. Το bet “παίχτηκε” ανάποδα καλύπτοντας μία διαφορά-σχεδόν- 1,5 δισ. Θα ξανά “παιχτεί” όταν διευρυνθεί το discount για τον ΟΤΕ.  Αξίζει-όσοι δεν δώσατε προσοχή να ανατρέξετε στην χθεσινή αναλυτική περιγραφή της DeA. Στέλνει “ταμείο”…

*Ολιγοήμερη αναβολή για την έκτακτη γ.σ της Intralot, μίας εβδομάδας.

Μέχρι τότε προλαβαίνει ο Σωκράτης Κόκκαλης να εμφανίσει και άλλον άσσο… γιατί περί αυτού πρόκειται. Και μία λεπτομέρεια, που ενδεχομένως να εξηγεί γιατί “ναυάγησε” στο.. .και 1′ η συμφωνία Lamda Development-AVAX για το Marina Tower, στο Ελληνικό. Όπως σημείωνε η στήλη, οι 2 πλευρές “είχαν δώσει τα χέρια” αλλά το συμβόλαιο το πήρε η Intrakat. Για Deus Ex Machina ο λόγος, άνωθεν, με την εξήγηση να δίνεται μέσω της εμφάνισης της EFG Bank Zurich με 5,5% στο μ.κ της Intralot. Παρεμπιπτόντως η επενδυτική τράπεζα-συμφερόντων Λάτση- διαθέτει και “τιμολογεί” το εταιρικό bond της εταιρείας συμφερόντων Κόκκαλη. Θα το “ανοίξω” λίγο ευρύτερα, με τους κύριους μετόχους: AlphaChoise Services με 27,338% παραπέμπει στην K-General Investments (100% Κόκκαλης) και AlphaChoise (κατά 90% από την K-General Investments). Στο site (intralot.com) αναφέρονται επίσης με 7,361% η Credit Suisse (Switzerland) και EFG BANK AG Zurich με 5,506% του μ.κ. Στα 0,54 με 2,86% το χαρτί.

*Έως τα 6,55 η αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ, αλλά με τελική στα 6,33 ευρώ. Συναλλαγές 2,05 εκατ. μτχ. Παρατήρηση επίμονου φίλου της στήλης. Από τις 3 Μαΐου και για σερί 11 συνεδριάσεις στη μετοχή της Επιχείρησης έχουν διακινηθεί πάνω από 13 εκατ. τμχ. Με άρση του lock διακράτησης-από προχθές Δευτέρα- το χαρτί μαζεύεται από πανίσχυρα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Σωστά, που θα ξαναβρούν distressed τιμές σε αποτίμηση 2,42 δισ. ευρώ. Λίγο ακόμη και η Mytilineos θα την ξεπεράσει. Στα 2,33 δισ. η αποτίμηση της, η Morgan Stanley την κατατάσσει στην 3η θέση μεταξύ αγορών Ανατ. Ευρώπης-Μέσης Ανατολής-Αφρικής, “βλέπει” εισροές 118 εκατ.-μόνο από τα passive funds- η δε Edison αποτιμά θετικά την είσοδο στον  MSCI Greece Standard και διατηρεί την τιμή-στόχο στα 27 ευρώ. Στα 16,28 ευρώ, στο ταμπλό.

*Μαζεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς στη διόρθωση από τα 6 ευρώ, η μετοχή έκανε βάση στα 4,80 και από χθες ξεκινά την ανοδική πορεία της. Στα 5,19 (6,24%) η μετοχή της Quest, μόνο “χθεσινός” δεν είναι ο Θεόδωρος Φέσσας. 

*Σχεδόν πανομοιότυπο διάγραμμα έχει και η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, από τα 14,30 έως τα 11,88 η διόρθωση και αναστροφή, με 4,17% χθες στα 12,48 ευρώ. Θα έδινα πολλές πιθανότητες η διοίκηση να κάνει-άλλη μία- έκπληξη: να προχωρήσει σε διανομή έκτακτου μερίσματος. Και κάτι άσχετο ( ; ): Ευστράτιος-Γεώργιος (Τάκης) Αράπογλου Πρόεδρος-Ανεξάρτητος Διοικητικός Σύμβουλος- στην Τράπεζα Κύπρου (bankofcyprus.com), ο ίδιος Πρόεδρος- Μη Εκτελεστικό Μέλος- στην ΤΙΤΑΝ Cement Group (titan-cement.com). Τώρα, πως κάποιοι έχουν εξυφάνει σενάρια που φτάνουν μέχρι το (δήθεν) ενδιαφέρον της Εθνικής για την Κύπρου και το άλλο το ακραίο, πως ο έμπειρος τραπεζίτης με τις άριστες γνωριμίες έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της πώλησης της ιστορικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, με ξεπερνάει. 

*Δεν μπορεί, θέμα χρόνου και αφορμής η υπέρβαση των 16,55 ευρώ για τη μετοχή της Motor Oil. Θυμάμαι, αρκετά παλαιότερα πωλήσεις μετοχικών μεριδίων της πλευράς Βαρδινογιάννη πάνω από τα 20 ευρώ. Προς τα εκεί και υψηλότερα θα την έβλεπα τη μετοχή και όπως έχει επενδύσει η DeA η προοπτική είναι η επάνοδος στον MSCI Greece Standard. Θυμίζω, Νοέμβριος 2020 είχε τεθεί εκτός. Για Νοέμβριο 2022, δεν ξέρω εάν προλαβαίνουν εκεί στο “γρανιτένιο” αλλά με 1,81 δισ. αποτίμηση δεν θα το απέκλεια και εντελώς. Και ΟΚ εάν δεν είναι ΝΟΕ’22 και είναι ΜΑΙ’23 ποιον χαλάει…

*Σημείωνε χθες η DeA, για τα Πλαστικά Θράκης: έχει καταντήσει… ανέκδοτο, ένα από τα καλύτερα επιχειρηματικά stories του 2020-2021. Κρίμα. Εκτός εάν η διοίκηση (ξανά) αρχίσει να αγοράζει 10.000 τμχ τη μέρα και επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους μέχρι την γ.σ. Στα 5,67 ευρώ η λογιστική αξία, σχεδόν 2 ευρώ χαμηλότερα στο ταμπλό. Αυτά χθες το πρωί. Στην συνέχεια, στη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν αγορές από τα νέα χαμηλά (52 εβδ.) των 3,70 έως τα 3,92 (3,02%) τοπικό υψηλό ημέρας. Για να ακολουθήσει-μετά τη λήξη της συνεδρίασης- ανακοίνωση της εταιρείας για αγορά 7.600 μτχ με μέση τιμή κτήσης 3,79 ευρώ, συνολικής αξίας 28.789,21 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ. Σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της τακτικής γ.σ μετόχων της 21ης Μαΐου 2021. Κωνσταντίνου και Ελένης, ένα χρόνο πριν… ότι και να ειπωθεί. 

*Και για τελευταίο, μία διευκρίνιση γιατί κάπου είδα κάτι άσχετο για τον Ικτίνο. Η εισηγμένη δεν είναι μεταφορική εταιρεία και όλες οι συμφωνίες περιλαμβάνουν επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς για τον αγοραστή και όχι για τον πωλητή.      

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask