Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας εορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου την Γέννηση του Χριστού. Ιδρύθηκε από τον μοναχό ερημίτη Σίμων στα μέσα του 14ου αιώνα, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο μοναχός είδε ένα όραμα το οποίο υποδείκνυε σ’ αυτόν την ακριβή θέση της Μονής. Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα βρίσκεται στη δυτική ακτή, σε απόσταση δύο ωρών από τη Δάφνη και υψώνεται στο χείλος ενός βράχου σε υψόμετρο 230 μ. από τη θάλασσα.
Η Μονή αρχικά ονομαζόταν “Νέα Βηθλεέμ”, από το άστρο που οδήγησε τον Όσιο Σίμωνα, η ονομασία αυτή διατηρήθηκε μέχρι τον 19ο αιώνα.
Τότε η Μονή είχε καεί ήδη τρεις φορές αλλά ανοικοδομήθηκε με τη βοήθεια του ηγούμενου Νεόφυτου Μολακίδη. Το 1364 ο Σέρβος ηγεμόνας Ιωάννης Ούγγλεσης επικύρωσε την ίδρυση μ’ ένα χρυσόβουλο και ενίσχυσε οικονομικά την Μονή καθώς επίσης πρόσθεσε νέα κτίσματα και αφιέρωσε πολλά κτήματα. Η Σίμωνος βρίσκεται στην 13η θέση στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών.
Λεπτομέρειες για την ιστορία της τους προηγούμενους αιώνες δεν γνωρίζουμε και αυτό γιατί τα αρχεία της καταστράφηκαν στις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την Μονή. Για πρώτη φορά κάηκε το 1580 και την καταστροφή συμπλήρωσαν οι πυρκαγιές του 1626 και 1891. Μετά το 1581 οι πατέρες εγκατέλειψαν την Μονή και εγκαταστάθηκαν στην Μονή Ξενοφώντος, πληρώνοντας τα χρέη της με το ταμείο της Μονής τους. Στα επόμενα χρόνια ανοικοδομήθηκε αργά παρά τις οικονομικές στερήσεις των μοναχών και την οικονομική βοήθεια που πρόσφερε ο Ρουμάνος ηγεμόνας Μιχαήλ Βιτεασούλ ο Γενναίος. Τον 17ο αιώνα η Σίμωνος ήταν ιδιόρρυθμη αλλά το 1801 μετατράπηκε σε κοινόβιο. Κτήτορας της Μονής θεωρείται και η Αγία Μαγδαληνή γιατί με το αριστερό της χέρι, που σώζεται ως σήμερα στη Μονή, συγκεντρώθηκαν μεγάλα ποσά που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της.
Το Καθολικό τιμάται στη Γέννηση του Χριστού. Καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 1891. Στους τρούλους της προθέσεως και του διακονικού διατηρήθηκαν τοιχογραφίες, οι οποίες έγιναν πιθανότατα το 1633 και ανακαινίστηκαν το 1858. Ο υπόλοιπος ναός είναι σήμερα χωρίς τοιχογραφίες. Η Μονή έχει 8 παρεκκλήσια μέσα , 4 έξω, 4 Καθίσματα και 7 Κελιά στις Καρυές. Η Τράπεζα ανοικοδομήθηκε μετά την καταστροφή του 1891, χωρίς τοιχογραφίες.
Η βιβλιοθήκη η οποία κάηκε περιείχε 42 κώδικες με περγαμηνή (10ου-14ου αιώνα) και 210 χάρτινους (14ου-19ουαιώνα).
ΚΕΙΜΗΛΙΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ
Μεταξύ των κειμηλίων είναι τμήμα του Τίμιου Σταυρού, το αριστερό χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, η κάρα του Αγίου Παύλου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το πόδι του Αγίου Κηρύκου, τι δεξί χέρι του Αγίου Διονύσιου του Αρεοπαγίτη και η κάρα του Αγίου μάρτυρος Σεργίου.
ΑΞΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Η Μονή έχει ιστορική βιβλιοθήκη με αξιόλογα βιβλία, σκευοφυλάκιο, συλλογές αθιβόλων και χαρακτικά της αγιορείτικης πινακοθήκης της.