don't even ask

don't even ask

spot_img

Η “θνητή” Ευρώπη, οι προειδοποιήσεις Μυτιληναίου και οι επισημάνσεις Στάσση, το μέλλον της Ούρσουλα, η χθεσινή μαρκέτα, η κόντρα κίνηση ΓΕΚ και Ενεργειακής, τα περί του ΤΧΣ και ο ικανοποιημένος Prem

*Όχι και τόσο έκπληξη το αποτέλεσμα της κάλπης. Μάλλον προδιαγεγραμμένη η στάση των ευρωπαίων πολιτών. Για νουνεχείς αναλυτές ίσως και το τελευταίο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, εάν δεν αναγνωσθεί/αναλυθεί σωστά και δεν ληφθούν/υλοποιηθούν μέτρα…εχθές ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβεβαιωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν πως η Ευρώπη είναι “θνητή”. «Δεν είναι απλώς ένα στοίχημα, είναι ριψοκίνδυνο», είπε ο Yves Bertoncini, ανεξάρτητος σύμβουλος σε θέματα ΕΕ. «Συνήθως, οι παίκτες που κάνουν μια κίνηση σαν αυτή δεν έχουν πολλά χαρτιά». Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, αρχής γενομένης στις 30 Ιουνίου. Είναι η πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα που η θητεία της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας δεν ολοκληρώνεται.

*Έχοντας παρακολουθήσει την εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα τον «Κόσμο που αλλάζει» και το εύλογο ερώτημα εάν η Ευρώπη μπορεί, καταλάβαινα την ανησυχία των επιχειρηματιών. Μετά άκουσα τις προειδοποιήσεις- για πολλοστή φορά- του Ευάγγελου Μυτιληναίου, στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας και η ανησυχία εντάθηκε.

*Αναπόφευκτα, “φουντώνουν” στο παρασκήνιο οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα της φον ντερ Λέιεν. Αλλοίμονο, εάν η επόμενη ημέρα είναι πάλι με την Γερμανίδα ή κάποιον/α άλλον/η των ίδιων πολιτικών, των εμμονικών τακτικών, των κάθε λογής lobbies. Ήδη, στο χρηματιστήριο του Παρισιού η αντίδραση των traders ήταν άμεση, σχεδόν αντανακλαστική. Με το “καλημέρα” στο μείον 1,85%. Στα ευρωπαϊκά, αναπόφευκτη- νομοτελειακή θα έλεγε κάποιος νουνεχής- η άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Ακριβότερο χρήμα, που εάν δεν αναστραφεί η τάση άμεσα, τότε αύριο-Παρασκευή θα έχει χαθεί το όποιο-μικρό-όφελος από τη μείωση των επιτοκίων που προχώρησε την Πέμπτη, η ΕΚΤ. Στο 1,075 η σχέση ευρώ/δολαρίου, χρειάζεται συνεκτίμηση του “νομισματικού” καθώς το μείγμα γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό.

*Για ποια ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας…στο και 1′ η κατάσταση, σε λίγο δεν θα αρκεί ούτε η επιστράτευση του Μάριο Ντράγκι. Επικοινωνία του ex ECB με την Τζόρτζια Μελόνι, εκ των ων ουκ άνευ.

*Οι τραπεζικές στο στόχαστρο των πωλητών. Είχε προηγηθεί σημαντική άνοδος την προηγούμενη εβδομάδα (πρώτη Ιουνίου) και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Το 50% του ημερήσιου μέσου όρου είχε πραγματοποιηθεί σε Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank. Μεταβολή 4% plus, εύκολα οι traders έσπευσαν να “κλειδώσουν” τα όποια κέρδη (Τ+2/3) στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Ακολούθησαν εντολές στην πλειονότητα των blue chips, με την κοινότητα να περιμένει τις ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

*Για σήμερα η συνέντευξη του στον Alpha. Ενδιαφέρον, να δούμε το πλαίσιο των κινήσεων του πρωθυπουργού. Τη δική του σημασία πάντως έχει το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιήσει το ταξίδι που είχε προγραμματίσει στην Ιορδανία, κίνηση που αναθέρμανε τις σχετικές φήμες για ανασχηματισμό. ΟΚ είναι και θέμα προσώπων-πολιτικών οι οποίοι υλοποιούν την πολιτική της (εκάστοτε) κυβέρνησης. Όμως, είναι κυρίως θέμα πολιτικής.

*Ενδιαφέρουσα η κόντρα κίνηση των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην χθεσινή συνεδρίαση. Διαφοροποίηση που προφανώς δεν πέρασε ασχολίαστη στα χρηματιστηριακά γραφεία, επαγγελματίες του χώρου “έδειχναν” προς επίσπευση ανακοινώσεων της συμφωνίας.

*Κοινή εκτίμηση πως στην κοινότητα χρειάζονται, άμεσα, πειστικές ενέργειες από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη συνδυαστικά με ουσιαστικές εξελίξεις στο επιχειρηματικό/επενδυτικό μέτωπο. Προφανές πως, αλλάζει σχεδόν στο σύνολό του ο σχεδιασμός και του οικονομικού επιτελείου. Απο-επένδυση ΤΧΣ από την Εθνική, επόμενο/δεύτερο placement στην HelleniQ Energy, κατά πάσα βεβαιότητα θα εξετασθούν αρκετά αργότερα. Και με διαφορετικούς συσχετισμούς. Ζητούμενη, ήδη από χθες, η στάση όχι μόνο των διαχειριστών ξένων funds αλλά και οίκων αξιολόγησης ως προς το outlook της οικονομίας. Διέκριναν επιβράδυνση στις μεταρρυθμίσεις με την ΝΔ στο 41% και 33%, τώρα; πόσο πιο πειστική θα μπορεί να είναι η κυβέρνηση.

*Ενθαρρυντικό το “γύρισμα” σε ΧΑ και ομόλογα. Σταδιακά, αφού απορροφήθηκε η προσφορά στην αρχή της συνεδρίασης- κυρίως οι τράπεζες ήταν στο στόχαστρο- από τις 11.45′ και μετά ξεκίνησε η σταδιακή αναστροφή. Μάλιστα, μετά τις 14.45′ οι αγοραστές είχαν υπερισχύσει στα τραπεζικά χαρτιά. Από τα 2,052 στα 2,164 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, η ισχυρότερη ανατροπή. Στην περίπτωση της ως εγγύηση λειτουργεί ο βασικός μέτοχος

*Fairfax/Prem Watsa. Ικανοποιημένος ο ινδοκαναδός, καθώς μετά από χρόνια παίρνει και μέρος των κερδών (2023) μέσω μερίσματος.

*Από τα 3,73 στα 3,83 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς, η αγορά εμπιστεύεται την διοίκηση Μεγάλου. Από τα 36,42 στα 37,10 ευρώ για τη μετοχή της Metlen, σταθερός ο στόχος για City/FTSE100. Από τα 10,90 στα 11,21 για τη μετοχή της ΔΕΗ.

*Τα αυτονόητα είπε ο Γιώργος Στάσσης: επεσήμανε τη σημασία των διασυνδέσεων για την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό η νέα Κομισιόν να πιέσει ισχυρά για νέες διασυνδέσεις.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask