Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας

Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, σημειώνει ο ΣΕΠΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας. Μια εξάρτηση, που την περίοδο της πανδημίας του COVID-19, αποδείχτηκε ότι μπορεί να είναι καταστροφική για την οικονομία της Ευρώπης, αλλά και για την κοινωνική συνοχή.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) αναφέρει πως η επιδίωξη της ανεξαρτητοποίησης σε βασικούς βιομηχανικούς τομείς είναι εμφανής στην επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική, που ανακοίνωσε η Ένωση τις προηγούμενες ημέρες. Η νέα στρατηγική για τη βιομηχανία στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς, που δοκιμάστηκε σοβαρά από τους περιορισμούς εφοδιασμού, το κλείσιμο των συνόρων και τον κατακερματισμό μετά την έξαρση της νόσου COVID-19.

Ειδικά στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, η Ευρώπη δείχνει αποφασισμένη να θωρακίσει την αυτονομία της με διάφορα μέσα. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική της, προετοιμάζει ήδη το έδαφος για τη συγκρότηση πανευρωπαϊκών συμμαχιών σε κομβικούς τεχνολογικούς τομείς.

Η Επιτροπή προετοιμάζει τη δρομολόγηση της συμμαχίας για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και της συμμαχίας για τα βιομηχανικά δεδομένα, την υπολογιστική παρυφών (edge computing) και το cloud. Ταυτόχρονα, εξετάζει το ενδεχόμενο προετοιμασίας μιας συμμαχίας για τους εκτοξευτές, καθώς και για αεροπορία μηδενικών εκπομπών.

Περί εξάρτησης

“Η Επιτροπή επικαιροποιεί την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι βιομηχανικές φιλοδοξίες της, αφενός, λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις νέες συνθήκες μετά την κρίση της COVID-19 και αφετέρου, οδηγούν τον μετασχηματισμό προς μια πιο βιώσιμη, ψηφιακή, ανθεκτική και παγκοσμίως ανταγωνιστική οικονομία”, αναφέρει το κείμενο της βιομηχανικής στρατηγικής.

Η εξάρτηση της Ε.Ε. από διεθνείς ανταγωνιστές σε κρίσιμους βιομηχανικούς τομείς προκύπτει από αναλύσεις, που διενήργησε η Επιτροπή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια εκ των αναλύσεων, προκύπτει ότι από τα 5.200 προϊόντα, που εισάγονται στην Ε.Ε. τα 137 (που αντιπροσωπεύουν το 6% της συνολικής αξίας εισαγωγών εμπορευμάτων της Ε.Ε.) αφορούν σε ευαίσθητα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ένωση. Πρόκειται, κυρίως, για προϊόντα που απευθύνονται σε ενεργοβόρες βιομηχανίες (όπως οι πρώτες ύλες) και στα οικοσυστήματα υγείας (όπως φαρμακευτικά συστατικά), καθώς και σε άλλα προϊόντα, που σχετίζονται με τη στήριξη του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η Ένωση δεσμεύεται σε ένα δεύτερο στάδιο να δρομολογήσει την επανεξέταση των δυνητικών εξαρτήσεων σε άλλους βασικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας και η κυβερνοασφάλεια.

“Καθώς εξερχόμαστε από την πανδημία Covid-19, η επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική μας, έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τη θέση της Ευρώπης ως παγκόσμιου βιομηχανικού ηγέτη, προκειμένου να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ψηφιακές και τις πράσινες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε αυτόνομα, όποτε πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από αθέμιτες πρακτικές και να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς”, σχολίασε σχετικά ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ