don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η “εργαλειοποίηση” του πληθωρισμού, η…εξαγωγή χρέους των ΗΠΑ, profit taking, ο σχεδιασμός Στάσση, ο “πωλητής οικοπέδων”, ΟΤΕ και Aegean σήμερα, ποιοι αγόρασαν Attica Bank και σταθερές εισροές για ΤΙΤΑΝ Cement Intl

*Δύο ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα: Το δημοσίευμα του Economist με τίτλο: Έρχεται το “τέλος” του Ζελένσκι-Σενάριο για πρόωρες κάλπες στην Ουκρανία (2025).

*Ο σχεδόν μηδενισμός των καταθέσεων Ρώσων και Λευκορώσων στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία 9μηνου της Τράπεζας Κύπρου το ποσοστό έχει μειωθεί στο 1% και στο 0,8% για την Ελληνική Τράπεζα.

*Την ίδια ώρα στα Μέσα της Τουρκίας από τα κύρια θέματα η συνεχής αναβάθμιση της παρουσίας των ΗΠΑ στο Μαρί. Σε αντιδιαστολή μεταξύ τους, συνδέονται και προβάλλονται στην σχηματοποιούμενη “μεγάλη εικόνα”. Θα συνιστούσα το μεστό άρθρο της Γεωργίας Γαραντζιώτη (CNN) για το τι σημαίνει η επιλογή του Μάϊκ Χάκαμπι, ως νέου πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αλλά και η Τουρκία έλαβε απλά πρόσκληση να γίνει εταίρος της ομάδας των BRICS, εξέλιξη πολύ κατώτερη των προσδοκιών της ότι θα της χορηγηθεί «πλήρης ένταξη» (full membership).

*Kίνα: Βγήκε στις αγορές για 2 δισ. δολάρια και τις πρόσφεραν 40 δισ. Δανείστηκε με επιτόκιο μόλις μια και τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων – Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας. Επειδή αφορούν και την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα.

*Στο 2,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, στις ΗΠΑ. Η DeA έχει εξηγήσει γιατί η Ουάσιγκτον θα “εργαλειοποιήσει” έναν πληθωρισμό τόσο υψηλό όσο θα διευκολύνει τη νέα πολιτική Τραμπ. Μάλιστα είχαμε αναφερθεί και στην…λεπτομέρεια της απάλειψης της στοχοθεσίας (για πληθωρισμό 2%) στην τελευταία συνεδρίαση της Fed. Επειδή ο…διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

*Πραγματικός κίνδυνος μετατροπής της Ε.Ε από βασικός συνεργάτης των ΗΠΑ, σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Τραμπ και Ρωσίας/Κίνας. Του Γιάννη Αγγέλη (newsit). Ενδεικτικά:  Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο ήδη διαμορφωμένο επιτελείο της διοίκησης Τράμπ (Μάικ Γουόλτζ, Έλον Μάσκ, Μάρκ Ρούμπιο, Ελίζ Στέφανικ, κ.λ.π.) οι στόχοι αυτής της πολιτικής όσο αφορά τον εσωτερικό και διεθνή ορίζοντα είναι σαφείς: δασμοί, φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, Ιράν και Κίνα… Συμπληρωματικά, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί για κίνδυνο διχασμού της Ε.Ε συνέπεια των δασμών Τραμπ. Αλλά, στην Γαλλία όλα θα μπορούσε να ανατραπούν πριν το καλοκαίρι. Θα έχουν ανατραπεί, αρκετά νωρίτερα στην Γερμανία.

*Της τελευταίας στιγμής: Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων πρότεινε η εισαγγελία για τη Μαρίν Λεπέν. Ωχ! για αυτοδυναμία την πηγαίνουν, οι κοντόφθαλμοι, δεν διδάσκονται από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Όσον αφορά στην δασμολογική πολιτική Τραμπ, το ξανά λέμε πως η ελληνική οικονομία/επιχειρηματικότητα θα πληγεί-συγκριτικά πάντα- λιγότερο απ’ ότι άλλες “βαριές”. Περισσότερο ανησυχεί το Βερολίνο από την “εξαγωγή” χρέους των ΗΠΑ-παρά η Αθήνα.

*Κάτι ενδεικτικό, το ελληνικό χρέος με το GR10Y στο 3,220% έναντι 3,647% του ΙΤ10Υ και 3,144% του FR10Y. Ωστόσο, θα το φέρω πιο κοντά, στην 5ετία όπου και η ενδιαφέρουσα ανατροπή, καθώς το 5ετές της Ελλάδος είναι στο 2,620% όταν της Ιταλίας είναι στο 3,029% και στο 2,667% της Γαλλίας. Εντυπωσιακό όντως, και μόνο το γεγονός ότι το 5ετές χρέος της χώρας μας “τιμολογείται” έστω και οριακά φθηνότερα της Γαλλίας. Kαι έπεται συνέχεια…

*Στα καθ’ ημάς, για όσους δίνουν σημασία στις δημοσκοπήσεις. Τελευταία, της Opinion Poll (Action 24), περιορίζομαι στον καταλληλότερο για ΠΘ. Κυριάκος Μητσοτάκης με 30,8% αλλά στο 31,5% ο Κανένας. Προφανώς και η κυβέρνηση δεν έχει-προσώρας- αντίπαλο, παίζει μόνη της μεν, αλλά…

*Δυσοίωνη η συνέχεια, για το “ενεργειακό” η…κρυάδα ακολουθεί, στον πληθωρισμό (καθημερινότητας) φιλότιμες προσπάθειες μεν-γλίσχρο αποτέλεσμα δε. Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βγει μπροστά με το φορολογικό. Πως απάντησαν οι του υπ. Οικ στην κριτική μερίδας των Μέσων με αφορμή τα τελευταία (όχι και καλά) στοιχεία του ΟΟΣΑ; Αυτούσια “…η προσπάθεια ορισμένων μέσων ενημέρωσης να εμφανίζουν την Ελλάδα ως τη χειρότερη χώρα του κόσμου κινείται πλέον στη σφαίρα του κωμικού…” Δράμα, θα έλεγα.

*Κατά τ’ άλλα, profit taking χθες στο ΧΑ. Στο στόχαστρο των πωλητών τα τραπεζικά χαρτιά. Αναμενόμενο μεν-λίγο άτσαλο δε. Επειδή μετά τις 16.00′-16.30′ βγήκαν πωλητές και εγχώριοι διαχειριστές.

*ΔΕΗ, ανακοίνωσε αποτελέσματα τρίτου 3μηνου/9μηνου. Ebitda 1,35 δισ., επενδύσεις 1,6 δισ. Δείκτης Καθαρού Χρέους/Ebitda στο 2,7Χ. Σύμφωνα με τον Γιώργο Στάσση, “…οι επιδόσεις μέχρι σήμερα, επιτρέπουν την επιβεβαίωση του στόχου για Ebitda 1,8 δισ και καθαρά κέρδη 350 εκατ. για το 2024». Σήμερα η παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδιασμού 3ετίας (2025-2027). Θα βγουν ειδήσεις…

*Αποτελέσματα και από την Lamda Development: Κέρδη 26,3 εκατ. (9μηνο) αλλά ιστορικό υψηλό από τα έσοδα των τεσσάρων εμπορικών κέντρων/malls και τις μαρίνες. Στο 1 δισ. οι εισπράξεις από πωλήσεις οικοπέδων στο Ελληνικό. Κάτι δεν καταλαβαίνω, το ελληνικό Δημόσιο ανέθεσε (για 99 χρόνια) τον ρόλο του “πωλητή οικοπέδων” στην Lamda Development; Και το σταματώ, εδώ.

*Ακόμη να βρεθεί άκρη με το “ενεργειακό” (και σιγά μην βρεθεί…) πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας, το future Δεκεμβρίου TTF στην Ολλανδία έχει βρεθεί στα υψηλά του 2024 (για ένα διάστημα πέρασε και τα 44 ευρώ/MWh, η de τιμή χονδρικής «next day» στην Ελλάδα έφτασε (12/11) στα… 230 ευρώ, από 90 ευρώ τον προηγούμενο. Πως είπατε Ι; Πως το έχει πει η Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει το παραμικρό για να εξορθολογιστεί αυτή η προφανής στρέβλωση στο ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας). Έχει πει και το άλλο “Η ελευθερία έχει κόστος”. Μόνο που πληρώνεται δυσανάλογα από τα μέλη-κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (; ). Πως είπατε ΙΙ;

*Σειρά για αποτελέσματα σήμερα, ΟΤΕ, AEGEAN και AustrianCard. Με ενδιαφέρον για τον πρώτο, με προσοχή για την δεύτερη. Θα τα σχολιάσουμε, Παρασκευή πρωί.

*Attica Bank: χθες η εισαγωγή των νέων μετοχών από την αμκ. Στο 18,34% το ποσοστό της Thrivest. Μαθαίνω πως, ηχηρά ονόματα πήραν και από τις αδιάθετες. Να υποθέσω πως, μεταξύ αυτών και ο Ευτύχης Βασιλάκης (λόγω παλαιότερης θέσης του στην Παγκρήτια). Έχω υπ’ όψη μου ακόμη 3-4 γερούς.

*TITAN Cement International, σταθερές εισροές, νέα άνοδος στα 33,95 (1,49%), με συναλλαγές 199 χιλ. μτχ. Όπως σημειώναμε και χθες, πιθανότατα Ιανουάριο το ΙΡΟ για το 20%-25% της ΤΙΤΑΝ America. Συνδυαστικά με το January Effect, και ενδεχομένως πριν τις 20/1 (ορκωμοσία Τραμπ).

*Την έξοδο με 8ετές ομόλογο σταθερής απόδοσης ανακοίνωσε η Coca Cola HBC. Ο χρονισμός θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, ο δε τίτλος θα εισαχθεί στο LSE.

*Στα 749,1 εκατ. το 9μηνο για την Autohellas (από 762,5 εκατ. το αντίστοιχο του 2023). Στα 76 εκατ. τα καθαρά κέρδη, οριακά αυξημένα. Συνέβαλαν και τα 9 εκατ. από μερίσματα της AEGEAN και Trade Estates. 4 στις 4 συνεδριάσεις με πωλητές και απώλειες. Στα μόλις (για FTSE25 Large Cap) 522,3 εκατ. η αποτίμηση, σχεδόν στο ήμισυ της Optima Bank που αποτιμάται στα 947,3 εκατ. Μάλλον για “έξοδο”-“είσοδο” το βλέπω, στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell.

*GlowMagazine: πολύ classy προσπάθεια, από την Θεσσαλονίκη. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask