Η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία μετά τον Daniel, ήταν ο κεντρικός θεματικός άξονας της σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα στα Τρίκαλα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή υπουργών, δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων από όλη τη Θεσσαλία και τοπικών αρχών.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ,Κώστας Τσιάρας, ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη χωρική στρατηγική των αγροτικών περιοχών μέσω προγραμμάτων και δράσεων, με ιδιαίτερη επισήμανση στις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής.
Στόχος του ΥΠΑΑΤ, είπε, είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου, επικαιροποιημένου ολοκληρωμένου προγράμματος υποδομών αγροτικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης μέσω ΣΔΙΤ 2021-2025 με το όνομα «ύδωρ 2.0». Δύο από τα επτά έργα ΣΔΙΤ στην Θεσσαλία, τόνισε, είναι το δίκτυο άρδευση Ταυρωπού και τα αρδευτικά δίκτυα σε Υπέρεια Λάρισας-Ορφανά Καρδίτσας.
Αναφορά ο αρμόδιος υπουργός έκανε για τα τέσσερα Τοπικά Προγράμματα LEADER στην Θεσσαλία, ενώ κεντρική κυβερνητική επιλογή, είπε, είναι η ενίσχυση των επενδύσεων σε θερμοκήπια, τονίζοντας πως αυτή η καλλιέργεια μέσω της βελτιστοποίησης των συνθηκών και της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, εξασφαλίζει αυξημένη σταθερότητα στην παραγωγή και στα κέρδη, καθιστώντας την μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για τους καλλιεργητές. Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια εξασφαλίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, έλεγχο κλιματικών συνθηκών, μείωση απωλειών από ακραία καιρικά, εξοικονόμηση νερού και πόρων ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος, υψηλότερη παραγωγικότητα, μικρότερη χρήση φυτοφαρμάκων και δυνατότητα καλλιέργειας προϊόντων υψηλής αξίας. Ωστόσο απαιτεί αυξημένες επενδύσεις. Γι’ αυτό το λόγο, αν και πάντα αποτελούσαν επιλέξιμες επενδύσεις στα σχέδια βελτίωσης, αποφασίστηκε η έκδοση μίας εστιασμένης πρόσκλησης που να αφορά επενδύσεις ειδικά σε θερμοκήπια και προσπελάσιμα στέγαστρα.
Ποιοι είναι επιλέξιμοι: Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός κ. Τσιάρας:
-Φυσικά πρόσωπα, εγγεγραμμένα στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες ή νεοεισερχόμενοι γεωργοί, κάτοχοι εκμετάλλευσης με τυπική απόδοση >8.000 ευρώ βάσει ΟΣΔΕ 2024.
-Νομικά πρόσωπα. Τα νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ακόμα και αν δεν κατέχουν γεωργική εκμετάλλευση. Όμως, εφόσον κατέχουν γεωργική εκμετάλλευση αυτή πρέπει να έχει τυπική απόδοση > 8.000 ευρώ βάσει ΟΣΔΕ 2024.
-Συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου.
Η έναρξη των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχο Τρικκαίων Νικόλαο Σακκά.Το θέμα της σημερινής ημερίδας, τόνισε κ. Σακκάς, ” ίσως για κάποιους που δεν συνδέονται με την περιοχή μας να μοιάζει παρωχημένο μπορεί και αδιάφορο, όμως για εμάς, τους Θεσσαλούς, είναι όρος επιβίωσης για το παρόν και το μέλλον.’Αλλωστε τίποτε δεν είναι το ίδιο στη Θεσσαλία μετά από όσα έγιναν πριν από 14 μήνες, όταν αρχικά ο Daniel και στη συνέχεια ο Elias δημιούργησαν μια τομή στην ιστορική συνέχεια της περιοχής. Η Θεσσαλία και οι πολίτες της άντεξαν και πλέον έχουμε ιστορική υποχρέωση να διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης ημέρας…” για να καταλήξει τονίζοντας:
«Δεν είναι η ώρα να κάνω απολογισμό όσων έγιναν, όπως και πολλών που ακόμη δεν υλοποιήθηκαν, είμαι σίγουρος πως θα αναδειχθούν ανάγλυφα από τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις στην ημερίδα.Πάντως, οφείλω να τονίσω το τεράστιο έργο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, των Δήμων, εκείνες τις δύσκολες ώρες, ημέρες και εβδομάδες όταν η καταστροφή είχε σαρώσει μεγάλες περιοχές της Θεσσαλίας».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας τόνισε πως σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών , ” διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης και προειδοποίησης καιρικών συνθηκών με το οποίο:
-Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τα μετεωρολογικά δεδομένα (Θερμοκρασία, Ωριαία βροχόπτωση, Ταχύτητα ανέμου, Ριπές, Ημερήσια βροχόπτωση κλπ) από 50 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλη την έκταση της Θεσσαλίας
-Λαμβάνουμε Προγνώσεις για Θερμοκρασία, Bροχόπτωση, Συνολική βροχόπτωση, Χιονοκάλυψη, Ταχύτητα ανέμου, Διεύθυνση ανέμου κλπ και για διάστημα ωρών έως 7 ημερών.
Με τη βοήθεια αυτών, τα δελτία καιρού και τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ αλλά και την επικουρία άλλων αναγνωρισμένων προβλεπτικών συστημάτων (windy.com κλπ), στοχεύουμε στην έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών για επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα”, τόνισε επίσης. Παράλληλα, διευκρίνισε, ότι “μέσω του μηχανισμού που αναπτύσσουμε παρακολουθούμε την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023”.
Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τον εθελοντισμό:
«Οι εθελοντές αλλά και ο σωστός συντονισμός τους, αποτελούν μέρος ζωτικής σημασίας για τη Πολιτική Προστασία. Για αυτό λόγο ορίστηκε από τον Περιφερειάρχη Συντονιστής Εθελοντικών ομάδων και γίνονται συναντήσεις με τις πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία».
Χαιρετισμοί απηύθυναν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, βουλευτές, κ.ά.
Προβληματισμός για τα οικονομικά των δήμων και τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ
Έντονος ήταν ο προβληματισμός του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ((ΠΕΔ) Θεσσαλίας τόσο για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των ΔΕΥΑ, όσο και για την ενοποίηση των Δικτύων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δίκτυο ΦοΔΣΑ), για τα οποία οι δήμαρχοι εκφράζουν την αντίθεση τους, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ που έγινε στα Τρίκαλα το βράδυ του Σαββάτου, αποφασίστηκε να υπάρξει για τα δυο παραπάνω ζητήματα
ψήφισμα που θα τεθεί στην κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ με την ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στη Λάρισα.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ