Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν – Η...

Η επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν – Η θετική ατζέντα και τα «αγκάθια»

 Για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και για τα F-16 και F-35 μίλησαν στο MEGA ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος, ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Μάζης και ο αντιναύαρχος ε.α. και αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ (Ελληνικό ινστιτούτο στρατηγικών μελετών), Βασίλης Μαρτζούκος.

Ανοιχτές θάλασσες και ανοιχτές… οικονομίες αφήνει η επίσκεψη Ερντογάν στην χώρα μας με τις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες να αποτελούν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα επιχειρηθεί να χτιστεί μία στέρεη σχέση εμπιστοσύνης και στο οικονομικό πεδίο, την στιγμή που τα περιθώρια ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων είναι τεράστια.

Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σε μικρότερη κλίμακα ενδιαφέροντος συναντά κανείς την συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Στα ψιλά γράμματα των συμφωνηθέντων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε 2-3 μήνες θα πραγματοποιηθούν  πάρα πολλές επαφές.

Τρεις υπουργοί θα συναντηθούν τετ α τετ – Εξωτερικών, Άμυνας και Μετανάστευσης – και αυτό θα γίνει μέσα σε ένα δίμηνο χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης.

Τον Φεβρουάριο θα συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο στην Άγκυρα.

Ο κ. Μάζης μίλησε στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα.

«Συνεχίζω να έχω επιφυλάξεις. Σύμφωνα με την Διακήρυξη, γιατί είναι διακήρυξη και όχι συμφωνία γιατί δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Είναι ένα ηθικοπολιτικό κείμενο. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: casus belli, τουρκολιβυκό μνημόνιο, τουρκική μειονότητα. Αυτά έχουν περάσει ως κεκτημένα του κ. Ερντογάν; Και τα οποία αν τα αμφισβητήσει κάποιος ή τα κριτικάρει, υπονομεύει την Διακήρυξη; Εάν η Ελλάδα κρίνει ότι έχει διαφορετική άποψη για την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, υπονομεύει την Διακήρυξη; Εάν η Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να κριτικάρει εισβολές της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα, τότε υπονομεύει την Διακήρυξη;», είπε αρχικά.

«Κρατώ επιφυλάξεις για την Διακήρυξη και τι έχουμε κατανοήσει για το περιεχόμενό της. την «Γαλάζια Πατρίδα», και το τουρκολιβυκό μνημόνιο τα έχουμε καταναλώσει;», διερωτήθη στη συνέχεια.

Μαρτζούκος: «Προσοχή στη βίζα των ελληνικών νησιών – Μας πουλάνε ειρήνη έναντι τιμημάτων»

Ο κ. Μαρτζούκος, αναφέρθηκε στις θέσεις των δύο χωρών που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» και στο πώς θα επιτευχθεί μία πραγματική λύση.

«Εμείς πήγαμε σε 15 συμφωνίες και μνημόνια την τελευταία συνάντηση οι οποίες αρκέστηκαν στην θετική ατζέντα και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι θετικές. Μια προσοχή στη βίζα στα δέκα ελληνικά νησιά, γιατί θα δημιουργήσει πονοκέφαλο στα θέματα ασφαλείας. Άλλο να έρχεται κάποιος για κάποιες ώρες και άλλο κάποιος να περνάει 7 μέρες ο ένας μετά τον άλλο. η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει, κάθε τρεις μέρες βγαίνει ο Ερντογάν και οι υπουργοί του και λένε ότι το όραμα της Τουρκίας είναι από την Αδριατική έως το Σινικό Τείχος. Δίνει το στίγμα ενός έθνους που είναι ισχυρό, είναι 85 εκ. κόσμος και τα 2050 θα είναι 100 εκ. και «ασφυκτιά», όπως λέει το ίδιο για τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Άρα, εμείς είμαστε ή επέκταση της Τουρκίας ή δορυφόροι. Μας πουλάνε ειρήνη έναντι τιμημάτων. Θεωρούν πρόκληση το να μιλάμε στην ΕΕ ή να τους «μαρτυράμε» σε τρίτους, να εξοπλιζόμαστε. Το «φίλε μου Μητσοτάκη» και το «Μητσοτάκη γιοκ» ανάγεται το επίπεδο της τακτικής. Η Τουρκία έχει αλλάξει στρατόπεδο. Συμφωνεί με την Δύση μ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ