don't even ask

don't even ask

spot_img

Η επάνοδος των “ταύρων”, τα τρακτέρ της Ευρώπης, η πανηγυρική είσοδος του ΔΑΑ, νέα ιστορικά υψηλά για Motor Oil, ψηλά και η ΤΕΝΕΡΓ, Intracom-Intralot (stay firm stay long) και κουρέματα με την…ψιλή (Avramar)

*Επάνοδος των “ταύρων” στην Wall Street, μετά την βραχύβια διόρθωση/εξαέρωση-ελέω Powell με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed να δίνουν χώρο στις “αρκούδες” για σύντομες ανάσες. Οριακά στην περιοχή των 5.000 μονάδων ο S&P500. Ωστόσο, στις ΗΠΑ από τα κύρια θέματα ήταν η συνέντευξη του Vladimir Putin στον Tucker Carlson. Υποτίθεται, πως στην δημοκρατική και ελεύθερη Δύση επιτρέπονται και η έκφραση αντίθετης άποψης και η ελευθεροτυπία. Προφανώς, μη χείρον βέλτιστον.

*“Όχι” Benjamin Netanyahu στις προτάσεις της Χαμάς για εκεχειρία. Όμως στο Κάιρο ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

*Στην Ιταλία, όλα τα τρακτέρ οδηγούν στην Ρώμη. Ζητούν την στήριξη της Giorgia Meloni κατά των πολυεθνικών, οι αγρότες της γείτονος. Το θέμα είναι πως άλλα θέλει η Ρώμη και άλλα οι Βρυξέλλες. Πάντως και στις ΗΠΑ, “βυθίζεται” το αγροτικό εισόδημα. Μείον 26% οι προβλέψεις για φέτος, η μεγαλύτερη μείωση εδώ και 18 χρόνια. Και στην Αθήνα: Κυριάκος Μητσοτάκης-Ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι.

*Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ: μείωση 20% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 και διαμορφώθηκε σε 31.045,6 εκατ. ευρώ (33.139,6 εκατ. δολάρια) έναντι 38.790,5 εκατ. ευρώ (40.288,8 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2022.

*Δύο τα σημαντικά γεγονότα της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η πανηγυρική είσοδος/διαπραγμάτευση 90 εκατ. μετοχών του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος και η ανακοίνωση της Κομισιόν πως εξετάζει πιθανή παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού από την ΔΕΗ. Έως τα 9,56 ευρώ η μετοχή του ΔΑΑ- με τιμή εισαγωγής τα 8,20- ελεύθερο όριο διαπραγμάτευσης για 3 συνεδριάσεις δηλαδή σήμερα-αύριο. Στα 9,16 δηλαδή στο χαμηλό ημέρας “έκλεισε” η μετοχή. Στα πρώτα 30′ ο τζίρος είχε φθάσει τα 30 εκατ., σχεδόν 90 εκατ. συνολικά. Με 16.164 πράξεις. Χρηματιστές εκτιμούν πως πωλητές ήταν κυρίως διαχειριστές hedge funds και αγοραστές πιο μακροπρόθεσμοι και αρκετοί Έλληνες θεσμικοί. Προφανώς, καθώς οι εγχώριοι (θεσμικοί και ιδιώτες) πήραν-αναλογικά- ελάχιστα σε σχέση με όσα είχαν εγγραφεί.

*Στα της ΔΕΗ θα σταθεί η DeA λίγο περισσότερο: Κατ’ αρχήν η δημοσιοποίηση της Επιτροπής είχε ως συνέπεια το χρηματιστηριακό “βραχυκύκλωμα” με τη μετοχή να διορθώνει από τα 12,59 στα 11,55 και τελικά στα 12,02 ευρώ. Στα 3,37 εκατ. οι μετοχές που πουλήθηκαν-αγοράστηκαν, γιατί προφανώς την προσφορά κάποιοι την απορρόφησαν. Η ΔΕΗ από την πλευρά της σημειώνει ότι η αγορά στην οποία αναφέρεται η Κομισιόν- περίοδος 2013-2019 δεν υφίσταται πλέον- επίσης η σχετική έρευνα είχε καταγραφεί στα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2022, που σημαίνει ότι τουλάχιστον οι μεγάλοι επενδυτές (και όσοι παρατηρούν προσεκτικά τα δημοσιευμένα στοιχεία) γνώριζαν την ύπαρξη της. Η «γνώμη» της Κομισιόν απέχει πολύ από το να αποτελεί καταδίκη, καθώς όπως επισημαίνουν γνώστες των σχετικών διαδικασιών, θα μεσολαβήσουν πολλά χρόνια (τουλάχιστον 5-6) με ανταλλαγές νομικών κειμένων, όπου η ΔΕH θα αμφισβητήσει ότι υπήρξε εκ μέρους της παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού. Κατά συνέπεια, προς το παρόν δεν διαφαίνεται αν η υπόθεση θα καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση. Η υπόθεση με τους λιγνίτες, τα ΝΟΜΕ κ.λ.π ξεκινά από το 2008, για αυτό και η διοίκηση Στάσση ξεκαθαρίζει πως η “νέα ΔΕΗ” δεν έχει σχέση. Η DeA θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης και αμερόληπτα θα μεταφέρει ότι νεότερο μαθαίνουν οι άνθρωποί της. Προσωπικά θα περιμένω να δω σήμερα την (επικαιροποιημένη) έκθεση της Optima Bank. Λίγη υπομονή…

*Σε ένα άλλο θέμα, που η στήλη παρακολουθεί επισταμένα, των επιπτώσεων από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Το τελευταίο διαθέσιμο στοιχείο: με πτώση στον όγκο εμπορευματοκιβωτίων κατά 12,6% έκλεισε ο Ιανουάριος για το λιμάνι του Πειραιά, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με την αγορά να βλέπει κίνδυνο ανατιμήσεων της τάξεως του 10% από τον Μάρτιο. Στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά καταγράφουν 174 αφίξεις πλοίων και 282.000 κοντέινερ τον Ιανουάριο, έναντι 167 πλοίων και 322.000 εμπορευματοκιβωτίων τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τα πλοία είναι αριθμητικά περισσότερα αλλά μικρότερου μεγέθους, τα εμπορεύματα που φτάνουν στο λιμάνι είναι λιγότερα, ενώ οι καθυστερήσεις στις αφίξεις υπολογίζονται στις 14 με 15 ημέρες. Περίπου τόσες-όσες αναφερόμασταν στην περίπτωση Βακάκη.

*Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Motor Oil: οι τακτικοί αναγνώστες έχουν ενημερωθεί έγκαιρα. Και τα μεγαλύτερα περιθώρια διύλισης στη Μεσόγειο και συμπράξεις σε ΑΠΕ/αιολικά και “βλέψεις” για ΗΛΕΚΤΩΡ με τα καλύτερα να ακολουθούν. Από τα contrarian χαρτιά της χθεσινής συνεδρίασης.

*Ομοίως η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Με συναλλαγές 229 χιλ. τμχ και άνοδο 2,45% στα 25,90 ευρώ.

*Στο φώτο-φίνις θα σώσουν την παραμονή στον FTSELarge Cap, οι του Sarantis. Χθες με 5,57% στα 9,67 ευρώ, πέρασε-σε όρους αποτίμησης- ήδη την Quest και την ΕΥΔΑΠ.

*Jumbo, ημέρα της έκτακτης γενικής συνέλευσης που εγκρινόταν η χρηματική διανομή (0,60/μτχ), δύσκολα θα έπεφτε η μετοχή. Εδώ, όπως σημειώναμε πρόσφατα, ο επιχειρηματίας είχε προνοήσει από την πρώτη κρίση στη ναυλαγορά να “κόψει” τα δρομολόγια από Κίνα και Άπω Ανατολή στη μισή απόσταση.

*Κρατήστε το γεγονός πως ούτε χθες διόρθωσε η μετοχή της Helleniq Energy.

*Autohellas, με άνοδο 1,65% στα 13,58 ευρώ. Περιμένω πως, λόγω ευρύτερης αντιπροσώπευσης του τουριστικού κλάδου- μετά την είσοδο του ΔΑΑ- ορισμένοι διαχειριστές θα στραφούν προς μετοχές εταιρειών όπως της Autohellas, AEGEAN.

*ΑΔΜΗΕ: σημαντική η συμφωνία με το Ριάντ, συστάθηκε η «Saudi Greek Interconnection» για την ηλεκτρική διασύνδεση. Μερίδιο 50% έκαστος θα κατέχουν ΑΔΜΗΕ και National Grid. Η σύνθεση του Δ.Σ. της εταιρείας ειδικού σκοπού που εποπτεύεται από τα υπουργεία Ενέργειας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

*Intracom Holdings-Intralot: Stay firm-stay long. Τα καλύτερα έρχονται.

*Για την περίφημη υπόθεση της Avramar- που οι τραπεζίτες δεν θέλουν να θυμούνται…- ισχύει το εξής: Δυνάμει ενδιαφερόμενοι εκτιμούσαν προ μηνών πως η υπόθεση της διάσωσης «βγάζει νόημα» επενδυτικά, μόνο αν γίνει πώληση των δανείων μετά από κούρεμα με την… ψιλή, της τάξεως του 70% κατ’ ελάχιστον. Αυτό, μέχρι την προτελευταία συνάντηση/ενημέρωση που είχε πηγή της στήλης, καθώς από το βράδυ της Δευτέρας το σενάριο έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω…το μεταφέρω (και αμαρτία δεν έχω)…αυτό είναι το… αισιόδοξο σενάριο και πως τα πράγματα γίνονται οριακά, ακόμη και για τέτοιες δραστικές λύσεις. Το χρονοδιάγραμμα των τραπεζών, που δίνουν 20 εκατ. ευρώ κεφάλαιο κίνησης για να πάρουν ενέχυρο τις μετοχές, προβλέπει πώληση μετά από περίπου 5 μήνες. Δηλαδή, λένε κάποιοι ρεαλιστές, «από Σεπτέμβρη και βλέπουμε». Μόνο που τα 20 εκατ. βγάζουν δεν βγάζουν την Αvramar για 2-3 μήνες (το παραδέχονται και πηγές από μέσα), ενώ ήδη παρουσιάζονται συμπτώματα… αποσύνθεσης. Θα πει κάποιος, μα καλά και εσείς τώρα, τι τα θυμίζετε όλα αυτά, και δώστου…τελευταία το συσχέτισα με την δήλωση του Παύλου Μαρινάκη προς τους αγρότες ότι η κυβέρνηση έδωσε ότι είχε να δώσει. Ας μην τα “μετρήσουμε” καλύτερα. Και αύριο μέρα είναι… 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask