Ποιο είναι το νούμερο ένα στοίχημα που βάζει ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θητεία του στην συγκεκριμένη θέση; Πού «βλέπει» να πηγαίνει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας μέσω της κλιματικής κρίσης και πού πρέπει να επενδύσει προκειμένου να πετύχει στη διεθνή σκακιέρα; Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν τους Έλληνες αγρότες; Τις απαντήσεις του σε όλα τα προαναφερόμενα ερωτήματα, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας στη συζήτηση που είχε με τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας Agrenda, Γιάννη Πανάγο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στη Θεσσαλονίκη για τον Αγρότη της Χρονιάς. Το φετινό θέμα της ημερίδας είναι «Αναδιατάξεις στην Αγροτική Παραγωγή και πετυχημένα μοντέλα αναφοράς για τον Πρωτογενή Τομέα».
Η εξυγίανση του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και η μετατροπή του σε έναν φορέα που θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και απόλυτη δικαιοσύνη και δεν θα δημιουργεί καμία αμφισβήτηση και αμφιβολία στον μέσο Έλληνα αγρότη και παραγωγό, «είναι ευθύνη μου και το στοίχημα της θητείας μου, το οποίο εγώ ο ίδιος έχω βάλει και σκοπεύω να το κερδίσω», επισήμανε ο κ. Τσιάρας. Αποκάλυψε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και υπενθύμισε ότι ο οργανισμός βρίσκεται υπό επιτήρηση από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ακολουθείται ένα σχέδιο δράσης για την εξυγίανσή του.
Παραδεχόμενος ξεκάθαρα ότι ο οργανισμός είναι «προβληματικός», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι κουβαλάει παθογένειες πολλών ετών και τόνισε στο πλαίσιο των διορθωτικών κινήσεων που γίνονται για την εξυγίανσή του, «το μεγάλο διακύβευμα είναι να μην υπάρξει στο μεσοδιάστημα μέχρι τη “θεραπεία” του καμία διακινδύνευση της ροής των ευρωπαϊκών πόρων προς τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή.
Μπορεί μέχρι πριν μια 10ετία να μην είχε χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά σήμερα αυτό δεν ισχύει, ανέφερε ο κ. Τσιάρας και λέγοντας ότι «προφανώς υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, αυτή είναι πραγματικότητα», ξεκαθάρισε ότι «αρκεί να είναι κανείς έτοιμος να μπορεί να τις αξιοποιήσει, να βρει την ευκαιρία και τη δυνατότητα ώστε να κάνει τα δικά του βήματα».
«Ψήφος» εμπιστοσύνης στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Το 2019 οι εξαγωγές στα λαχανικά από τη χώρα μας ανέρχονταν στα 2,2 δισ. ευρώ και το 2023 έκαναν «άλμα» στα 3,2 δισ. ευρώ, επισήμανε ο κ. Τσιάρας και σημείωσε ότι η θερμοκηπιακή καλλιέργεια, έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής, χρειάζεται λιγότερους υδάτινους και ενεργειακούς πόρους, έχει μικρότερη ανάγκη από διάθεση και των ίδιων των ανθρώπινων πόρων και δημιουργεί προϊόντα προστιθέμενης αξίας, τα οποία ως αποτέλεσμα θα έρθουν στους ίδιους παραγωγούς.
Το μοντέλο που επελέγη είναι να γίνουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις από 30.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ, επισήμανε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «υπάρχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία με τη δυνατότητα να γίνουν δημόσιες επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ και τα 300 εκατ. ευρώ να διατίθεται από πόρους αγροτικής πολιτικής. Εγώ προσωπικά πιστεύω με βάση βεβαίως την βασική παραδοχή του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα. Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια πρέπει να αναπτυχθεί στη χώρα μας, θα μας δώσει πολύ μεγάλη υπεραξία, θα δώσει προϊόντα προστιθέμενης αξίας και αυτό στο τέλος της ημέρας είναι υπέρ των ίδιων των παραγωγών».
Σε κρίσιμη στιγμή ο πρωτογενής τομέας- Ανάγκη νέων στον κλάδο
Αναγνωρίζοντας την «αδυναμία» που, όπως ανέφερε, υπάρχει στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι αυτή οφείλεται κυρίως στη μη ανανέωση του έμψυχου δυναμικού που θα πρέπει κάθε φορά να υπάρχει και που είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον κόσμο, όπως τόνισε.
«Η αλήθεια είναι ότι πέραν των όσων συζητούμε για την εξέλιξη του πρωτογενή τομέα, εάν δεν έχουμε νέους ανθρώπους μέσα σε αυτόν, η όποια συζήτηση θα έχει πολύ μικρή σημασία ακόμα και στο άμεσο μέλλον» είπε και πρόσθεσε ότι η «αδυναμία» που εντοπίζεται στον πρωτογενή τομέα οφείλεται και σε άλλους τρίτους λόγους. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι το έλλειμμα παραγωγικότητας που παρατηρείται «στη γενικότερη μορφή του, έρχεται να λειτουργήσει ακριβώς απέναντι σε αυτό που η ίδια η ΕΕ θέλει και εύχεται, να έχουμε επισιτιστική επάρκεια και να έχουμε και αυτάρκεια των δικών μας παραγομένων προϊόντων», σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «υπάρχει ένας προβληματισμός ο οποίος εξελίσσεται και πιθανότητα είναι η στιγμή που η ίδια η ΕΕ πρέπει να πάρει κάποιος αποφάσεις σε σχέση με την πορεία και τη μοίρα του πρωτογενή τομέα που χρειάζεται αειφορία, ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα».
Για την ροή κοινοτικών πόρων, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι δεν υπάρχουν μειωμένες επιδοτήσεις και πόροι αλλά μεταφορά από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα και υπάρχει και η λεγόμενη εσωτερική σύγκριση».
Βέβαια, όπως αναγνώρισε, ο πρωτογενής τομέα βρίσκεται σε «μια δύσκολη στιγμή» και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε: «χρειάζεται μεθοδικότητα και υπευθυνότητα για σχεδιάσουμε έναν άξονα πολιτικής που θα υποστηρίζει την ανθεκτικότητά του».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε τη θέση του ότι οι λόγοι που υπαγορεύουν την ανάγκη έναρξης της συζήτησης για τον σχεδιασμό οριοθέτησης ζωνών καλλιέργειας και εκτροφών έγκεινται στις κλιματικές συνθήκες που διαφέρουν από τόπο σε τόπο και από στις ιδιαιτερότητες της παραγωγής.
Τα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς
Τα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς αποτελούν μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Agrenda, η οποία, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication, συνθέτουν τον καμβά της φετινής εκδήλωσης.
Με τον τίτλο τιμής στο πρόσωπο του κάθε αγρότη, όπως κάθε χρόνο, τα βραβεία προσφέρουν την ευκαιρία για μια μεγάλη συνάντηση όλων των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας και για μια οργανωμένη συζήτηση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα και τις εξελίξεις στο χώρο.
Τα βραβεία απευθύνονται στο σύνολο των αγροτών και των συλλογικών σχημάτων της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, με επίμονη αναζήτηση εκείνων που ξεχωρίζουν για την οργάνωση, τον επαγγελματισμό και την καινοτομία. Στόχος του Αγρότη της Χρονιάς είναι η ηθική επιβράβευση σύγχρονων επαγγελματιών, γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως επίσης και η ανάδειξη προσώπων, πρωτοβουλιών και καλών πρακτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη βελτίωση των όρων ζωής στην ελληνική ύπαιθρο.
Η απονομή των βραβείων είναι ημέρα γιορτής για όλους τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα και φέρνει πιο κοντά την αγροτική κοινωνία με επίλεκτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στελέχη του τραπεζικού κλάδου, παράγοντες της αγοράς αγροτικών μηχανημάτων, τεχνοκράτες των αγροτικών εφοδίων, αναλυτές, συμβούλους, μελετητές, πολιτικούς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη της δημόσιας διοίκησης.