don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η εξήγηση των warrants (Aegean), ο Άδωνις και τα ναυπηγεία, η συλλογιστική Στάσση, το τρίτο 3μηνο Eurobank και Εθνικής, κέρδος για Intrakat και ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το στοίχημα της Intralot

*Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ένα υποβρύχιο κλάσης Οχάιο εισέρχεται στην περιοχή ευθύνης της. Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε με την ανακοίνωση φάνηκε να δείχνει το υποβρύχιο στη Διώρυγα του Σουέζ, βορειοανατολικά του Καΐρου. Όπως θύμιζε το CNN: ο στρατός, σπάνια ανακοινώνει τις επιχειρήσεις του στόλου των υποβρυχίων. Αντίθετα, τα υποβρύχια ενεργούν με πλήρη μυστικότητα, ως μέρος της αμερικανικής «πυρηνικής τριάδας», μαζί με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά. Προφανώς η ανακοίνωση αποτελεί μήνυμα αποτροπής με αποδέκτες το Ιράν και τους πληρεξουσίους της Τεχεράνης στην περιοχή.

*Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Στο Κάιρο η ανθρωπιστική αποστολή της χώρας. 

*Η Ιταλία και η Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία για τη συνεργασία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μελόνι δήλωσε ότι η Ιταλία θα κατασκευάσει στην Αλβανία κέντρα υποδοχής για τους μετανάστες που φτάνουν παράνομα στην ιταλική επικράτεια.

*Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα “Πόθεν Έσχες” των πολιτικών για το 2022 (χρήση 2021).

*Μειώσεις…ψίχουλα μετά από μειώσεις “μαμούθ” διαβάζω (Αλεξάνδρα Γκίτση/euro2day.gr) με τον μεν υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, να θεωρεί επιτυχές το αποτέλεσμα της παρέμβασης (για μειώσεις 5% “κλειδωμένες” για 6 μήνες), αλλά την αγορά, τον καταναλωτή να έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Η καθημερινότητα επιβεβαιώνει τον καταναλωτή, ο υπουργός- ο κάθε υπουργός- επιχειρεί να κάνει πολιτική, κατ’ αρχήν.

*Με άλλη ατζέντα θα ξεκινούσε η χθεσινή συνεδρίαση με άλλη ξεκίνησε. Με την ανακοίνωση της άσκησης από το Δημόσιο των warrants (επί μετοχών) της Aegean, έναντι των 120 εκατ. που είχε χρηματοδοτηθεί η αεροπορική εταιρεία την περίοδο της πανδημίας. Η διοίκηση της Aegean θα επανακτήσει τα δικαιώματα καταβάλλοντας 85,4 εκατ., συνεπώς αντίστοιχο το έσοδο για το “δημόσιο ταμείο”. Προφανώς και η διαφορά των 35 εκατ. συνιστά υποαξία-εσφαλμένα το υπ.Οικ αναφερόταν χθες για όφελος- πλην όμως το Δημόσιο βγαίνει πολλαπλώς ευνοημένο άμεσα και έμμεσα. Μόνο η συνεισφορά της υγιούς εταιρείας στα φορολογικά έσοδα/εργοδοτικές εισφορές κ.λ.π όπως και η προστιθέμενη αξία-μέσω τουρισμού- στο ΑΕΠ είναι υπέρ πολλαπλάσια αυτών των 35 εκατ. Συνεπώς… Άλλωστε το Δημόσιο χορήγησε δισ. (μη) επιστρεπτέων από επιχειρήσεις μέχρι ιδιώτες. Πόσα πήρε πίσω, μην τρελαθούμε εντελώς. Οι άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές που δανειοδοτήθηκαν με δισ. τα επέστρεψαν πίσω. Για αυτό και θεωρώ κοντόφθαλμη αντιπολιτευτική μεμψιμοιρία την συλλογιστική διαφόρων που ακούω από χθες, δεξιά και αριστερά.

*Την πεποίθησή του ότι μέχρι το 2024 τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα μπορούν να εξυπηρετούν 200 πλοία ετησίως, αριθμός που μαζί με εκείνα στα Ναυπηγεία της Σύρου ανεβαίνει στα 300 πλοία, εξέφρασε ο Πάνος Ξενοκώστας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Onex Shipyards, στο πλαίσιο υπογραφής της συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ της Onex και του αμερικανικού Αναπτυξιακού Οργανισμού DFC και των εγκαινίων της δεξαμενής «Στρατής Γ. Ανδρεάδης», της μεγαλύτερης δεξαμενής που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Ο Σκοτ Νέιθαν, διευθύνων σύμβουλος της DFC, επεσήμανε: «Η επένδυση αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη και ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η αμερικανική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε τέτοιου είδους εγχειρήματα». Ωστόσο, για το πως έφτασε έως εδώ ο κλάδος οφείλονται τα εύσημα σε έναν πολιτικό που συνέβαλε τα μέγιστα, Άδωνις Γεωργιάδης. Τα του Καίσαρος…καθότι η DeA δεν έχει πολιτικά (ή άλλα) συμπλέγματα.

*Στην εκδήλωση του “Κύκλου Ιδεών” ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος: διαφωνείς-συμφωνείς, αρκετές από τις αιτιάσεις του είναι “στον στόχο”. «Όλα τα θέματα που πρέπει να γίνουν τα γνωρίζουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα εφαρμόσουμε. Όποια βήματα κάνουμε είναι μικρά και με καθυστέρηση, χωρίς θάρρος και με κυβερνήσεις που έρχονται και ανατρέπουν αυτά που έχουν κάνει οι προηγούμενες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

*Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου 3μηνου Εθνική και Eurobank. Καλά θα είναι, όπως και των Alpha Bank, Πειραιώς. Ωστόσο, θα ισχύσουν οι ίδιες ενστάσεις που σημειώναμε και χθες αναφορικά με τα νέα μη εξυπηρετούμενα, τις επόμενες τιτλοποιήσεις, τον Ηρακλή ΙΙΙ. Θα πρέπει να αφιππεύσουν λίγο και οι τραπεζίτες. Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες αιτούνται αλλαγές στους όρους των δανείων τους, προς το λειτουργικότερο/ανταγωνιστικότερο. Θα πρέπει να υπάρξει κοινός τόπος. Ενδεικτική η περίπτωση βασικού μετόχου εταιρείας: μια αξιόχρεη εταιρεία που το 2022 δανειζόταν με μέσο επιτόκιο γύρω στο 3,5%, φέτος έχει επιβαρυνθεί με 5,5% και το 2024 θα χρεώνεται με 7,5% και 8%, ακόμη και εάν η ΕΚΤ σταματήσει τις αυξήσεις. Όπως προειδοποίησε και η Λαγκάρντ σε υψηλά επίπεδα και για μακρύ χρονικό διάστημα.

*Στις 1.237,37 ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο 1,44% αλλά με τζίρο 64,7 εκατ. Ένα 80άρι θα ήταν ότι χρειαζόταν για την συνέχεια των long, θα δούμε σήμερα. Σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank τα, σχεδόν, 20 εκατ. Από τις 18 Σεπτεμβρίου που ο ΓΔ ήταν στις 1.251,66 μονάδες έχει να “γραφτεί” ανάλογη τοπική υψηλή τιμή.

*Στις 14 Νοεμβρίου ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Στα υπόψη, θα διαμορφώσουν τάση για το υπόλοιπο του μήνα.

*Κέρδος για 2 από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ από την Intrakat. Κατ’ αρχήν για την Intrakat, με νέα άνοδο χθες στα 3,48 ευρώ (3,88%) κατά δεύτερον για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στο ταμείο 80 εκατ. (έχει εισπράξει ήδη 20 εκατ.) για αυτό και το συν 5,91% στα 2,08 ευρώ, για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Α! και στα 558,6 εκατ. η αποτίμηση της Intrakat, πάνω από την Sarantis που έχει ξεμείνει στα 530,7 εκατ.

*Λέτε να δούμε αλλαγές στην σύνθεση του FTSELarge Cap; Όταν θέλεις να συμπεριλαμβάνεσαι στους BIG του κλάδου πρέπει να είσαι στην “μεγάλη κατηγορία”. Στα υπόψη…

*Αύριο, Τετάρτη, ανακοινώνει μεγέθη η Lavipharm, για να επισπεύδει καλά θα είναι. Όμως σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Intralot, μετά την αμκ των 135 εκατ. Ένα είναι το στοίχημα, η επάνοδος στην Κύρια Αγορά-μετά την άρση της επιτήρησης-.  “Τσίμπησαν” χθες τόσο η Intralot στα 0,74 (1,37%), όσο η Intracom Holdings στα 2,19 (2,34%). Όπως και η ΚΛΜ στα 1,055 (1,44%) η-προσεχώς- Intracom Properties.

*Μου έλεγε φίλος συνάδελφος- από τους γνώστες του τραπεζικού- πως ο Χρήστος Μεγάλου θα ήθελε να επισπευδόταν η διαδικασία από επένδυσης του ΤΧΣ. Ακόμη και μέσα στο 2023, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς έχει κάνει τις (προ)συμφωνίες του. Ενδιαφέρον εάν προχωρήσει.

*Παρασκευή, η τελευταία ημέρα υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών για το 9% του ΤΧΣ στην Alpha Bank. Εξ’ αρχής στην αγορά θεωρήθηκε βέβαιο πως η Unicredit θα επανερχόταν με βελτιωμένη προσφορά. Τα 1,50 ευρώ τα έχει άνετα το χαρτί, μπορεί και τα 1,55 ευρώ, δηλαδή με ένα fair premium μπορεί και τα 1,80 να δώσουν οι Ιταλοί.

*Παράπλευρο ενδιαφέρον από την συμφωνία ΔΕΗ- Curry’s για την Κωτσόβολος, η διεύρυνση της συμφωνίας της Επιχείρησης με την Trade Estates. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν σε αυτό το πλαίσιο ακολουθούσαν ακόμη 1-2 εξαγορές (μικρότερης κλίμακας) καθώς έχει αρχίσει και σχηματοποιείται η συλλογιστική του Γιώργου Στάσση.

*Σταθερά χαμηλότερα του 4% το 10ετές της Ελλάδας, γιατί το αναφέρω; με 4,10% δανείστηκε η Ιταλία 17 δισ. στην 5ετία. Για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask